Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJNE REAKCIJE

Francuska u šoku nakon stravičnog napada u dječjem parku: 'Naše srce razbilo se u tisuće komadića'

Children injured in knife attack in French alpine town of Annecy
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
1/4
08.06.2023.
u 18:45

Azilant Abdel-Masih H.nemilosrdno je napao sve što mu se našlo na putu kraj jezera u idiličnim francuskim Alpama, 32-godišnji zločinac ima dosje i dobro je poznat policiji

Sirijski tražitelj azila posijao je danas ujutro strah i izazvao metež u Francuskoj nakon što je nožem ozlijedio šest osoba među kojima je četvero vrlo male djece, a na taj stravičan zločin reagirali su cijeli državni vrh i čelnici oporbe. Predsjednik Emmanuel Macron osudio je "kukavički napad" u Annecyju i na Twitteru objavio da je "nacija u šoku".

Sirijac je napao djecu staru između 22 mjeseci i tri godine na dječjem igralištu unutar velikog parka koji se proteže uz jezero Annecy. Prema izvorima bliskim tom slučaju, dvoje djece i jedna odrasla osoba su životno ugroženi.

Ima status izbjeglice

Napadač je policiji rekao da je sirijski državljanin rođen 1991. i tražitelj azila. Utvrđuje se da li se radi o terorističkoj prirodi ovog napada, no tužiteljica Line Bonnet-Mathis izjavila je kako ''zasad nema dokaza da bi se moglo raditi o terorizmu''. Policija je objavila da se napad dogodio u 9.45 sati u vrlo posjećenom parku Europa na obali jezera Annecy. Prvotne informacije govorile su o osam ozlijeđenih uslijed napada hladnim oružjem. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru da je napadač uhićen zahvaljujući brzoj reakciji policije.

>> VIDEO Djeca u kritičnom stanju nakon napada nožem u Annecyju

Prema pisanju lista Le Dauphiné Libéré, žrtve su prevezene u bolnički centar Annecy Genevois, a očevici zločina nalaze se u zgradi u blizini poprišta zločina. Izjave svjedoka govore da je napadač, nakon što je hladnim oružjem ozlijedio djecu, pokušao pobjeći i potom ranio jednu stariju osobu, prije nego što ga je vrlo brzo uhitila policija.

U Parizu su zastupnici Narodne skupštine i članovi vlade održali minutu šutnje. Predsjednica parlamenta Yaël Braun-Pivet ih je pozvala da održe minutu šutnje za "napadnute i njihove obitelji". Premijerka Elisabeth Borne i ministar Darmanin uputili su se u Annecy. "Stravičan napad jutros na šetnici u Annecyju. U mislima sam sa žrtvama i njihovim obiteljima", napisao je na Twitteru gradonačelnik Francois Astorg i pozvao mještane i posjetitelje da izbjegavaju šetnicu kako bi policija do kraja obavila svoj posao.

>> GALERIJA Muškarac u Francuskoj nožem napao skupinu djece u parku

Children injured in knife attack in French alpine town of Annecy
1/12

Na ovaj događaj reagirao je cijeli politički establišment. Predsjednica većinskog kluba zastupnika stranke Renaissance u parlamentu Aurore Berge rekla je da ih je "sve obuzela strepnja", dok Eric Ciotti iz redova Republikanaca govori o "snažnim emocijama i velikom gnjevu".

"Kako je to moguće? Napasti najmanje, izbosti ih nožem. Naše srce razbilo se u tisuće komadića", rekao je Jean-Luc Mélenchon, čelnik krajnje ljevice Nepokorene Francuske. "Strava i užas", napisala je na Twitteru Marine Le Pen, čelnica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN). Stanovnici i posjetitelji idiličnog mjestašca u francuskim Alpama u šoku su i nevjerici da se nešto takvo moglo dogoditi, a pogotovo da netko nemilosrdne izbode najranjvije, djecu koja nisu ništa kriva. Jedna od svjedokinja za lokalne je medije govorila da se ono što je gledala ne može snimiti niti u filmovima.

VEZANI ČLANCI:

- Užasno, da čovjek može nožem bosti djecu, ostati hladnokrvan i samo nastavljati dalje, kakav je to čovjek? Kakva smo mi to država koja prima ovakve ljude? Pod hitno treba sve takve zatvoriti do kraja života i sve ljude poput njega izbaciti isti trenutak iz Francuske. Mi želimo mirno i sigurno hodati našim ulicama. Želimo da kad naša djeca izađu van ne strepimo hoće li se živi vratiti ili će ih neki luđak zaklati - očajna je bila svjedokinja.

Krvavi napad izveo je 31-godišnji sirijski azilant, koji se zove, kako tvrde lokalni mediji Abdel-Masih H. (njegovo ime na arapskom znači Isusov rob). Očevici tvrde da je napadač namjerno i bez ikakvog razloga nemilosrdno napao sve što mu se našlo na putu. Očevici tvrde da su pripadnici snaga sigurnosti brzo stigli na mjesto napada te savladali i uhitili napadača. Francuska policija potvrdila je, u kasnijem izvješću, da "napadač sirijski državljanin koji uživa legalni status izbjeglice u Francuskoj", a premijerka Élisabeth Borne kazala je naknadno kako ''nema poznati kriminalni ili psihijatrijski dosje''. Kritike su počele stizati na račun policije i obavještajnih službi i francuska javnost postavlja pitanja kako se to moglo dogoditi i da osoba koja je prošle godine u studenom zatražio azil, a bio je poznat i pračen od strane sigurnosnih službi.

Brojni teroristički napadi

Francuska je proteklih godina svjedočila brojnim terorističkim napadima, što je podiglo razinu sigurnosne uzbune, a vlasti su potaknule da pooštre kontrolu nad nekim centrima koji izazivaju sumnje. Smrtonosni bombaški napadi i pucnjava 13. studenog 2015. u kazalištu Bataclan i drugim mjestima u okolici Pariza ubili su 130 ljudi. U srpnju 2016. ekstremist se kamionom zaletio u masu koja je slavila Dan Bastille u Nici i ubio 86 ljudi. Također, naoružani napadač je 23. ožujka 2018. na jugozapadu zemlje, pucajući na policiju i uzevši taoce u supermarketu, ubio troje ljudi", pa su snage sigurnosti upale u zgradu i ubile ga.

Zatim je 16. listopada 2020. 18-godišnji napadač čečenskog podrijetla odrubio glavu Samuelu Patyju, učitelju francuske škole u predgrađu Pariza. Nekoliko dana kasnije, 29. listopada 2020., mladi Tunižanin je u crkvi u Nici odrubio glavu ženi i ubio dvije osobe nožem, prije nego što ga je policija upucala i uhitila. U svibnju 2021. grad Nantes, na zapadu zemlje, svjedočio je napadu nožem na policajku u gradu "La Chapelle-sur-Ardre", koji je rezultirao teškim ozljedama. Zemlja je također kasnije svjedočila brojnim pojedinačnim napadima.

VEZANI ČLANCI:

Komentara 14

Avatar film
film
19:44 08.06.2023.

a kaj na to vele kekin,benčić i ostali komunistoidni leftardi?

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
20:20 08.06.2023.

Mozda vas to potakne da razmislite isplati li se uvoziti "doktore i inzenjere" :(

Avatar messerschmidt
messerschmidt
19:47 08.06.2023.

Inače, izbjeglice s bliskog istoka u Francuskoj imaju pravo dizati dnevno s bankomata 80 eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije