Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija objavila snimku spašavanja migranata iz minskog polja, jedna osoba u životnoj opasnosti

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje
05. ožujka 2021. u 19:32 23 komentara 6751 prikaza
Foto: MUP
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je snimku spašavanja preostalih migranata iz skupine koja je jučer pri pokušaju ilegalnog ulaska u Hrvatsku ušla u minski sumnjivo područje u šumi na području općine Saborsko.

Kako su izvijestili danas, očevidom je utvrđeno da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku. Muškarac mlađe životne dobi nagazio je na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije.

Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru. Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera,  na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje.

 ILEGALAN PRELAZAK GRANICE Tragedija kod Saborskog: Muškarac pronašao mrtvu i ozlijeđenu osobu, naišli na zaostale mine?

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć. U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

Iz Ministarstva ističu da zajedno s policijom  još od 2018. godine intenzivno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama. Ponovno su pozvali međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u RH izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan.

CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • eustahie:

  osoba uhvaćena prilikom ilegalnog ulaska u zemlju nema pravo tražiti politički azil

 • Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
  Anemija_talasemijaEU-bekrija:

  Bitno da su meni kao dragovoljcu naplatili bolnicko lijecenje , zato sto sam zakasnio uplatit dopunsko osiguranje , a vadili su mi geler iz noge

 • lajh1985:

  Minirati sve sa pp i pt minama da pokosi cijelu grupu..sve tamo kriticne dijelove gdje prolaze.