Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formirani specijalni timovi

Policija na festivalima elektronske glazbe u Hrvatskoj: Pali i članovi bande Scousers iz Liverpoola

Zaplijenjene droge, novac i mobiteli tijekom akcije PEREDUR 2023
Foto: MUP RH
1/15
01.09.2023.
u 11:29

Policija je tijekom ljeta provodila akciju pod nazivom 'Peredur 2023', kojoj je cilj bio zaštita života i imovine te stanje opće sigurnosti u Republici Hrvatskoj tijekom turističke sezone prevencijom, otkrivanjem i procesuiranjem kaznenih djela i prekršaja vezanih uz preprodaju i krijumčarenje droga.

U akciji 'Peredur 2023' sudjelovali su policijski službenici kriminalističke i interventne policije iz više policijskih uprava, u suradnji sa specijaliziranim pripadnicima redarstvenih vlasti Velike Britanije i Nacionalne kriminalističke agencije - NCA (National Crime Agency) te pripadnicima Savezne kriminalističke policije (BKA) Savezne Republike Njemačke. Akcija se provodila tijekom ovog ljeta na ukupno devet glazbenih festivala elektronske glazbe, koji su se održali na području Policijske uprave ličko-senjske, Policijske uprave zadarske, Policijske uprave karlovačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave šibensko-kninske od 23. lipnja do 25. kolovoza ove godine.

Operativnu akciju provodili su Specijalistički operativni timovi (SOT PER) sastavljeni od policijskih službenika za obradu kriminaliteta droga teritorijalno nadležnih policijskih uprava, uz koordinaciju Ravnateljstva policije i potporu Zapovjedništva za intervencije te uz sudjelovanje kolega iz Velike Britanije, te Njemačke.

Osnovni zadatak tako formiranih policijskih timova bio je detektirati preprodavače droge, ali i onemogućavanju formiranja privremenog narko tržišta na tim glazbenim festivalima. Osim toga bilo je bitno osigurati sigurnost na mjestima na kojima se okuplja veliki broj osoba poput splitske Ultre gdje je na dan bilo više od 30.000 posjetitelja.

Tijekom akcije identificirani su i procesuirani pripadnici kriminalne skupine, bande naziva "Scousers" s područja Liverpoola, a koja je trenutno jedna od dominantnih uličnih bandi u Velikoj Britaniji. 

VEZANI ČLANCI 


 
Naime, nakon ulaska Republike Hrvatske u schengenski prostor i uvođenjem eura kao službene valute, te jenjavanja COVID-a 19, Hrvatsku je očekivano posjetio velik broj stranih turista te je u tim okolnostima bilo očekivano i potrebno sustavno operativno djelovanje policijskih snaga na festivalima elektronske glazbe, gdje se uobičajeno okupljaju domaći i strani gosti koji konzumiraju droge te remete javni red i mir. Uočeno je da ta okupljanja prate i pripadnici kriminalnog miljea koji preprodaju droge posjetiteljima tih festivala.  
 
Rezultati provedene akcije
 
Tijekom akcije podneseno je ukupno 47 kaznenih prijava, 54 optužna prijedloga te je izdano 467 obaveznih prekršajnih naloga temeljem kojih je naplaćeno oko 224.000 eura kazni. Ukupno je prijavljeno (kaznene i prekršajne prijave) 69 hrvatskihy, te 424 strana državljana iz više od 30 država, dakle ukupno su prijavljena 493 počinitelja.

Tijekom provedbe opisanih kriminalističkih istraživanja, policijski su službenici oduzeli 126.869 eura, 6.940 britanskih funti i 573 američka dolara (ukupno oko 135.500 eura). Zaplijenjeno je 9.374 grama marihuane, 882 grama hašiša, 16.309 tb. amfetamina tipa Ecstasy, 990 grama amfetamina MDMA, 2.235 grama kokaina, 284 grama amfetamina, 112 doze LSD-a i 329 grama gljiva Psilocybin i određene količine drugih droga.

VIDEO U Zagrebu snimljen izrazito opasan potez u prometu: ‘Za ovo se oduzima vozačka’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije