Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Policajci nisu uvježbani. Pucaju po 32 metka, a streličari 40.000

Policajci ne vole koristiti oružje ni kada im zakon to dozvoljava jer MUP između 80 i 90 posto uporaba smatra neopravdanim pa službenici imaju probleme, ostaju bez posla
02. lipnja 2018. u 13:23 36 komentara 13437 prikaza
srb
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Incident kod Donjeg Srba, gdje je policija, pokušavajući zaustaviti kombi koji im je bježao probivši tri blokade, pucala po vozilu u kojem je bilo 29 imigranata, pri čemu je ranjeno dvoje 12-godišnje djece, otvorio je niz pitanja.

srb DRAMA U SRBU Policija: Žao nam je djece, ali morali smo pucati. Skupina migranata uhićena i u Zagrebu

Jedno je od njih i je li policija smjela pucati? Nejasno je i jesu li znali da su u kombiju ilegalci s obzirom na to da se iz dostupnih informacija može zaključiti i da na krijumčara nisu slučajno nabasali, već da je bila riječ o nekoj vrsti zasjede u koju je upao.

Politička konotacija

S obzirom na to da je rečeno da je odbjegli krijumčar državljanin BiH, to znači da im je poznat njegov identitet i čime se bavi pa je pitanje i zašto ga nisu nadzirali, tim više što krijumčarenje ljudi preko granice BiH postaje gorući problem. I na koncu, iz dostupnih fotografija, vidljivo je da je propucano vjetrobransko staklo, dok se u medijskim izvješćima navodi da su policajci pucali u gume. Ako su pucali u gume, kako su pogodili vjetrobransko staklo te znači li to da naši policajci nisu baš obučeni za uporabu vatrenog oružja iako, s obzirom na svakodnevni opasni posao koji obavljaju, to svakako moraju biti?

srb
1 / 9
Milica Rodić

Sva ta pitanja traže odgovore, a priča je, naravno, dobila i političku konotaciju jer je SDP-ovac Ranko Ostojić kao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio da MUP ispita sve okolnosti koje su dovele do uporabe vatrenog oružja i ranjavanja dvoje djece. S druge strane, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, kazao je da je uporaba vatrenog oružja bila opravdana. I dok se političari, kao i obično, prepucavaju preko leđa drugih, ovaj put policajaca, pa i imigranata, u pozadini svega jedan je mnogo veći problem koji nitko godinama ne rješava, a odnosi se na spremnost i obučenost hrvatskih policajaca pri rukovanju vatrenim oružjem.

Donji Srb - kombi u kojem su krijumčareni migranti donji srb Uhićen krijumčar migranata. Tijekom bijega u više navrata prelazio obje granice?!

– U MUP-u je odnos prema oružju uvijek bio takav da su oružje smatrali nužnim zlom. Oni pri tome zaboravljaju da je oružje alat, i to smrtonosan alat koji je država dala pojedincu te ga pri tome ovlastila da ga koristi. Hrvatski policajci nedovoljno su uvježbani za korištenje oružja, a i nevoljko ga koriste. Kada godišnje iz oružja ispalite svega 32 metka, kako to oni rade, ne može se reći da ste obučeni za rukovanje oružjem – kaže Dubravko Gvozdanovića, balističar.

Većina uporaba neopravdana

Da bi ilustrirao o kakvom se problemu radi, navodi da se u streličarstvu kojim se bavi tijekom treninga i priprema za natjecanje godišnje ispuca između 30.000 i 40.000 metaka. A streličari se bave sportom, a ne ozbiljnim poslom kao policajci. – Nakon uporabe vatrenog oružja, MUP većinu toga, između 80 i 90 posto, proglasi neopravdanim. Policajci imaju probleme, mogu ostati bez posla pa ne vole upotrebljavati oružje ni kada su ispunjene sve zakonske pretpostavke za to. U ovom slučaju, koliko vidim, mislim da je uporaba oružja bila opravdana – kaže Gvozdanović.

srb Stradavanje migranata Je li pucanje na kombi bilo opravdano? Saborski odbor zatražio istragu

Branko Lazarević, bivši policajac, također smatra, da kada u mraku prema vama ide vozilo koje ne želi stati, nemaš drugog izbora do pucati. No on skreće pozornost na jedan drugi problem.

– U ovoj kao i svakoj drugoj situacija bitna je taktika postupanja. Iz dostupnih informacija ne vidim jesu li je imali. Nadalje, ne znam imaju li policajci na tom području tzv. ježa. Da su ga imali i postavili, teško da bi došlo do proboja blokade – kaže Lazarević.

Policija u Utrinama zbog incidenta Opći sindikat MUP-a traži proširenje policijskih ovlasti Uhvaćeni krijumčari ljudima Uhićeni u Slunju 'Gle, neće stat!' Pogledajte veliku policijsku potjeru za krijumčarima ljudi
WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • pp:

  U svakoj normalnoj demokratskoj državi policija ima ovlasti upotrijebiti oružje ako okolnosti to zahtijevaju pa treba imati i u Hrvatskoj. Nije normalno da se problematizira upotreba oružja od strane policajaca ako je to opravdano. I nije normalno da svaki policajac ... prikaži još! u Hrvatskoj ne ispuca svaki tjedan 50ak metaka i da bude spreman psihofizički upotrijebiti oružje ako situacija to zahtjeva. Policija mora imati jasne ovlasti i procedure i svaki policajac mora znati da je siguran i zaštićen ako poštuje te procedure i ne misliti dvije sekunde da li će upotrijebiti oružje ako je to potrebno. Naravno za prekoračenje ovlasti postoji unutarnja kontrola ali ako je policajac slijedio proceduru upotreba oružja ulazi u normalno policijsko postupanje. Nije normalno da policija smatra oružje "nužnim zlom". Policajci imaju oružje da bi u slučaju potrebe zaštitili sebe i nas te svladali kriminalce i zlotvore. To je normalno.

 • Avatar Stimy
  Stimy:

  Ostojić bi bil najsretniji kad bi Hrvatsku preplavili migranti sa dinamitom oko pojasa. On bi se za to vreme skrival u otadžbini. Samo ne kuži da ni tad Hrvatska ne bi bila srpska. Morti sirijska, al zapadnoturska ni u narednih ... prikaži još! milijun godina sigurno ne...

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Pitajte krajišnike tamo po Fruškoj gori jel obučena hrvatska policija