Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILMSKA AKCIJA

Pogledajte kako je HGSS spasio Turčina s kruzera na Jadranu

spašavanje (1)
HGSS
14.11.2011.
u 23:33

Turski državljanin Cetpir Mestun imao je srčani udar na kruzeru koji se nalazio na proputovanju između Dubrovnika i Venecije.

Dramatična akcija spašavanja 27-godišnjeg turskog državljanina Ceptira Mestuna, člana posade kruzera “Crystal Serenity”, koji je imao srčani udar, održana je u ponedjeljak noću, dvije i pol  milje jugoistočno od Velog Vodnjaka (Paklenski otoci) u hvarskom akvatoriju.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci primila je u 20.20 sati zahtjev za hitnu evakuaciju člana posade kruzera koji je plovio iz Dubrovnika za Veneciju, a nalazio se blizu Lastova.

Helikopterom u spašavanje

Kruzer je skrenuo s rute prema Splitu, a u dogovoru s Lučkom kapetanijom Split, Županijskim centrom 112 Split, Gorskom službom spašavanja i Hrvatskom ratnom mornaricom odlučeno je da se evakuacija obavi vojnim helikopterom.

Oko 21.50 helikopter, u kojemu je bilo šest članova HGSS-a, od kojih su dvojica liječnika, krenuo je iz Divulja. Kruzer su susreli u 22.08 i tada je počela filmska akcija.

– Bilo je poteškoća jer nismo imali izravnu vezu s brodom pa smo komunicirali preko Centra 112, Nacionalne središnjice u Rijeci i Split-radija. No uspjeli smo stupiti u kontakt, dogovoriti da smanje brzinu i naša dva člana, Frane Bebić i Grgo Pujas, konopcima su se spustila na brod s pramčane strane. Uvjeti su bili iznimno teški, mrak i bura... Moram pohvaliti bojnika Ivicu Šunjića i njegovu ekipu iz HRZ-a koji su znalački održavali lebdenje u zraku u otežanim uvjetima – kaže Srđan Vrsalović, vođa spasilačke ekipe.

Žurno po drugog bolesnika

Dok su momci zbrinjavali bolesnika, helikopter je kružio i za 15-ak se minuta vratio. Prvo je u vreći za spašavanje podignut unesrećeni, a potom, jedan po jedan, HGSS-ovi spasioci. Dopremljen je u splitsku bolnicu i nije životno ugrožen.

– Upravo smo ga dovezli, kada je stigao jedan poziv za hitni medicinski prijevoz pa smo otišli na Hvar po jednog našeg čovjeka koji je također imao srčani udar. Oko 00.50 bili smo gotovi – opisao nam je Vrsalović. Prisjetio se kako su prije tri godine s istog kruzera spašavali putnika sa srčanim udarom, upravo u blizini mjesta gdje se odvijala i najnovija akcija.

Komentara 10

AD
adgjl
05:41 15.11.2011.

Iz Dubrovnika prema Venezueli !!! Dakle svašta. I ti možeš biti novinar, samo to jako moraš željeti. Sve ostalo je nebitno.

DZ
dzukaficuka
08:53 15.11.2011.

Sigurno je gledo snimak tekma sto je i razumljivo

OB
-obrisani-
12:17 15.11.2011.

Veceras turke necemo spasavati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije