Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte kako će nakon restauracije izgledati šibenska tvrđava Barone!

Projekt uređenja tvrđave Barone vrijedan 1,385.645 eura prijavio je grad Šibenik,a EU će ga sufinancirati s milijun eura
26. veljače 2014. u 09:44 2 komentara 3161 prikaza
tvrđava Barone
Foto: Grad Šibenik
Pogledajte galeriju 1/7

Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU-a sufinancirat će šibenski projekt ''Barone: Otkrivanje bogate povijesti-put u uspješnu budućnost'' s milijun eura!

Projekt uređenja tvrđave Barone -Šubićevac vrijedan 1,385.645 eura prijavio je grad Šibenik koji je financirati ostatak potrebnog iznosa, priopćava ured šibenskog gradonačelnika.

- Naša vizija stavljanja u funkciju fortifikacijskog sustava ostvaruje se sustavno, korak po korak. Ponosan sam na naš EU gradski tim predvođen mojim zamjenikom mr.sc. Danijelom Miletom i pročelnikom Matijom Bumbakom, a posebnu zahvalu upućujem Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koji nam je u pripremi projekta bio velika podrška i naš partner - kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

Projekt uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje spomenika kulturne baštine. Prema projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju ''proširene stvarnosti“) za prezentaciju ''postava“. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata.

Dubrovnik zidine (1) Dubrovačke zidine HDZ protiv izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika

Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i igralište za naše najmlađe sugrađane.

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • kajinx:

    Ovaj ulaz, drvena vrata i okvir, stvano su promašaj. Imate dovoljno kamena, upotrebite ga.

  • Privatni sektor:

    Izaberite RAN za glavnog izvodaca, oni ce to taj cas napraviti, a Buricu dajte solde u ruke da podmiri svoje pajdase, a ostalima ce pricati bajke.