Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OVAKO DALJE NE IDE'

Poduzetnici očajni zbog enormnih računa za struju: 'Neki će morati staviti ključ u bravu'

U Rijeci počeli s radom frizerski saloni i brijačnice
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
06.06.2022.
u 21:38

Imamo jedan primjer kozmetičkog salona koji je do sada imao račun za struju 3 tisuće kuna. Ovih dana došao je novi račun na 9 tisuća kuna, dakle povećanje za 300 posto, kazala je glavna tajnica Glasa poduzetnika

Poduzetnici diljem Hrvatske očajni zbog drastičnog povećanja cijena struje. Jedna od njih je i vlasnica frizerskog salona čiji su se računi sa 700 kuna popeli na više od 2.000 kuna. 

- Nisam mogla vjerovati, prvo sam mislila da su to neki zaostaci, ali s obzirom na to da redovito plaćamo svoje račune i vodim brigu o računima, jednostavno sam ostala u šoku. Zvala sam i kolege, oni su bili u još većem šoku. Ipak su to ogromni troškovi za nas sve i jednostavno smo šokirani, što reći, kaže vlasnica salona u Zagrebu Evelin Benković za RTL.

- Svi smo mi računali da će Vlada poduzeti neke određene mjere i spriječiti da se dogodi ovo što nas je sad dočekao. Plin, struja, voda – sve je otišlo gore, struja tri puta veća, ne znam što reći - dodaje Benković. 

Glavna tajnica Udruge Glas poduzetnika Branka Prišlić smatra da je ovakvo povećanje neprihvatljivo. 

- Imamo jedan primjer kozmetičkog salona koji je do sada imao račun za struju 3 tisuće kuna. Ovih dana došao je novi račun na 9 tisuća kuna, dakle povećanje za 300 posto. To je stvarno neprihvatljivo, kazala je.

- Neki će morati staviti ključ u bravu, neki će morati otpuštati radnike, jer jednostavno nemaju više prostora gdje i kako bi dalje mogli nastaviti s ovako visokim računima za struju, ovako dalje ne ide, kazuje Prišlić.

Tarifa za poduzetnike u odnosu na građane u samom je startu 3 puta veća.

- Tražit ćemo da se ujednači cijena struje, ne može biti cijena razlike kilovata za domaćinstvo kunu, a da je za poduzetnike 3 kune. Nema objašnjenja za to, smatra Milan Kuzet, ugostitelj iz Rijeke.

U isto vrijeme odgovorni tvrde - pratimo situaciju, i sve opcije su na stolu.

- S obzirom na ove izvanredne okolnosti, jasno je da se razmišlja o apsolutno svim opcijama i da je u izvanrednim situacijama sve na stolu. Tako da razmišljamo, analiziramo i pratimo i reagirat ćemo da u ovoj teškoj situaciji vlada bude potpora svima onima kojima treba biti potpora kao što je bila i do sada, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

>> VIDEO Stanje s kriptovalutama je na klimavim nogama, evo kakav je plan EU

Ključne riječi

Komentara 3

HA
hans55
16:08 20.08.2022.

po naredbi eu i odlukom uhljeba u saboru moramo vlastitu struju plaćati po špekulativnim burzovnim cijenama koje nemaju veze sa stvarnošću. Gamad radi protiv svojeg naroda

ST
stefj
22:09 06.06.2022.

Da, to je to. Zaštitit ćemo građane, a poduzetnici i gospodarstvo ionako nisu bitni... Na prvom mjestu su uvijek uhljebi, na zadnjem poduzetnici, a građani ponekad jednostavno imaju sreće. Ipak su to glasaći...

LI
lipa75
21:52 06.06.2022.

Dolaskom toplijeg vremena poskupljenje plina je palo u drugi plan, a 1 kWh za poduzetnike je poskupio 300 %,. Međutim o tome u medijima samo na kapaljku. Vlast nam baca kosti o kojima laprdamo bez veze, a ovako važna stvarr prolazi ispod radara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije