Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT MARKT

'Crveni križ je podijelio 17.066 paketa hrane, ustrojili smo logistiku i bilježimo svaki zaseok u kojem smo bili'

Petrinja - Centralno skladište Crvenog križa gdje se sakuplja sva pomoć za stradale u potresu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
04.01.2021.
u 15:01

Ustrojili smo model logistike u kojem bilježimo svaki zaseok i mjesto u kojem smo bili tako da sve one optužbe da negdje nismo bili možemo dokazati s konkretnim podacima, rekao je ravnatelj Hrvatskog crvenog križa

Svoje izlaganje na današnjoj sjednici Vlade imao je i ravnatelj Hrvatskog crvenog križa Robert Markt koji je detaljno iznio što je napravljeno na području Sisačko-moslavačke županije koja je pogođena razornim potresom.

– Nema alternative Hrvatskom crvenom križu i onome što radi i ponosan sam na svakog volontera i onog koji je pomogao putem HCK-a ili bilo koje druge organizacije – rekao je Robert Markt.

– 15. 12. smo isplatili zadnju financijsku pomoć za stradale u zagrebačkom potresu, već sad se bavimo novom tematikom. Za zagrebački potres isplatili smo milijun i 650 tisuća. 27. 12. bili smo u svim našim društvima koja su bila pogođena potresom, a 29. u Petrinji tijekom udara imali smo koordinacijski sastanak svih naših društava Sisačko-moslavačke županije. Imamo ozlijeđenu djelatnicu koja je baš zbog tih posljedica sada u bolnici na operaciji – rekao je Markt i dodao:

– Od 30.12. gdje smo krenuli s 25 djelatnih osoba crvenog križa završili smo jučerašnji dan s 41, od 257 volontera prvoga dana do 634 volontera. Od jučer je raspodijeljeno 256 tona paketa hrane, svaki paket ima 15 kg. Spojili smo i kreirali 17.066 paketa hrane koji su podijeljeni. Taj paket hrane je namijenjen obiteljima. Obitelj koja dobije taj paket nema potrebe tjedan dana za hranom. Podijeljeno je 200.000 litara vode, svaka osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji dobila je litru i pol vode. 50.582 topla obroka je distribuirano i 8175 za operativne snage. 975 paketa hrane je podijeljeno. Ustrojili smo model logistike u kojem bilježimo svaki zaseok i mjesto u kojem smo bili tako da sve one optužbe da negdje nismo bili možemo dokazati s konkretnim podacima. S jučerašnjim danom HCK je prikupio 36,47 milijuna kuna.

– Sustav postoji, apeliram da probamo vratiti povjerenje u svim sljedećim aktivnostima – kazao je pak u početku svog izlaganja Josip Granić, čelnik HGSS-a.

 – Na terenu je bilo 540 članova HGSS-a, danas je ta brojka 92 člana. Osim prvih 24 sata naši brojevi se vrti između 90-ak i 150 ljudi, ovisno o potrebama. Problemi su isti s kojima ste već svi upoznati. Veliki broj civila koji se dešavao prva tri dana. Mi smo imali problema izaći na intervencije, po sat vremena da prođemo kilometar ili dva – rekao je Granić i zatražio od Vlade da jasno objasni zašto se formira stožer.

– Svaka vijest koja izađe van i koja se na nejasan način iskomunicira nama na terenu stvara problem s civilima i određenim grupama koje se pojavljuju. Jasno iskomunicirajte zašto sad radimo taj sljedeći korak da se ljudima da do znanja. Treba uvesti jasnu liniju komuniciranja prema javnosti prema ljudima koji su pogođeni. Tamo ljudi nemaju televiziju, nemaju internet, ne mogu dobiti nikoga na telefon. Ali većina njih ima radio – rekao je.

VIDEO Majske Poljane: Borislava su sekunde dijelile od smrti, kad mu se kuća srušila iza leđa

Komentara 9

AN
anthropos
15:33 04.01.2021.

Ono "rade svoj posao"

TO
ToTu
16:03 04.01.2021.

Skandalozno nakon nekoliko dsna CK i ovsj Markt kažu da rade. Da ima malo hrabrosti sad bi "anemični" Plenković smjenio sve voditelje službi, ali nije on kalibar vođe. Ni jedno pitanje ne zna suvislo i konkretno odgovoriti. Prodavač magle i kukavica.

Avatar Asterix
Asterix
15:36 04.01.2021.

Je li istina da predsjednik Crvenog križa ima veću plaću od premijera? Zna li tko? Molim novinare da pribave službene podatke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije