Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pobuna u Jadranskoj pivovari: Slovenci su nas uništili, hoćemo opet Kaltenberg

29.04.2009.
u 18:58

Bojimo se za budućnost. Otkad su došli Slovenci, krenulo je nizbrdo. Sustavno nas osam godina uništavaju. Imali smo Kaltenberg i bilo nam je odlično. No, Pivovarna Laško gura uporno svoj brend, pod skupljim uvjetima, a to pivo na ovom tržištu ne prolazi – požalili su nam se danas radnici Jadranske pivovare koji su dan prije zbog najave likvidacije tvornice preuzeli njezino vođenje. Slovenci, naglašavaju radnici, žele ugasiti proizvodnju i uništiti tržište Kaltenberga koje godinama pokušavaju “minirati”.

Jadransku pivovaru zauzeli radnici

Jadranska pivovara Split: Radnici traže stečaj, vlasnik hoće likvidaciju

Većinski vlasnik Jadranske pivovare, tvrde zaposlenici, sindikalisti i radničko vijeće, umjetno stvara gubitke.

Dobili Zlatnu kunu
– Mi samo želimo raditi. Najbolje bi bilo da nas kupi Kaltenberg, princ Luitpold – kaže Vana Tomasović, dodajući da je Jadranska pivovara 2002. godine dobila Zlatnu kunu kao najbolje srednje poduzeće. – U pivovari radim od 1975. Kad su došli Slovenci, nas 15 prisilno su prebacili u tvrtku ISS. Nismo ni otpremnine dobili – priča ogorčeno Ružica Čavka. Kolege domeću kako su 2001., kad su ih uzeli Slovenci, proizvodili godišnje oko 330.000 hektolitara piva.

– Jadranska pivovara nastavlja proizvodnju, imamo sirovine, naišli smo na razumijevanje kupaca i dobavljača, svi u Dalmaciji spremni su nam pomoći i osigurati kontinuitet brenda Kaltenberg – kaže Ivica Pleić, koji je preuzeo upravljanje tvornicom.

Laško: Tražimo kupca
– Jadranska pivovara tijekom proteklih godina nije postigla očekivane rezultate – najnovija je poruka uprave Pivovarne Laško, a direktor marketinga Jure Struc izjavljuje da se za Jadransku pivovaru još uvijek traži rješenje. Jedna od mogućnosti je to da se pronađe kupac koji bi kupio pivovaru zajedno sa zaposlenicima. Likvidacija, tvrdi, ostaje krajnja mjera jer Pivovara ne ispunjava uvjete za stečaj.

Pivovara Kaltenberg spremna je kupiti Jadransku pivovaru, a spremna je i na otkup iz stečaja. No, u Laškom ne može naći sugovornika. Pivovarna Laško na zahtjev revizorske kuće već je izvela dodatno slabljenje investicije u Jadransku pivovaru za 9,1 milijun eura, čime je znatno smanjen iznos čiste dobiti LP-a za 2008. godinu.


Cilj im je prodati vrijedno zemljište

Krajnji cilj Slovenaca je prodati ovo vrijedno zemljište, površine oko 40.000 metara četvornih, na kojem je Jadranska pivovara, a predviđeno je za mješovitu zonu na kojoj se mogu graditi stanovi i trgovački centri – poručuju radnici. Podsjećaju da je slovenski vlasnik u paketu kupio pivovaru, pekaru, silos, mlin, tvornicu tjestenine Cetina u Omišu, hotele u Neumu, prstore u središtu Splita (Bastion). Sve je prodao, osim pivovare, i na njima, ističu, jako dobro zaradio.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije