Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.10.2016. u 07:07

Dobroviću koji blokira energetske investicije potrebna je protuteža u HDZ-ovim ljudima

Andrej Plenković sastavio je Vladu! Medeni mjesec za novog premijera, koji je je Hrvatskoj donio osvježenje prije svega političkom pristojnošću, je gotov. Od četvrtka mora zasukati rukave! Mnogo je posla, a narod koji ga je izabrao za premijera od njegova tima, ali ponajviše njega osobno, očekuje brzo i efikasno rješavanje gospodarskih problema. Zato će mu najveći izazov biti jačanje gospodarstva i provođenje reformi. Iako su se ta dva pojma već medijski izlizala riječ je o bazi nužnoj da se riješi problem blokiranih, siromašnih i nezaposlenih.

U prvom planu medija bio je odabir ministra kulture, a Plenković je to odlučno iskoristio da pošalje jaku političku poruku. Za Hasanbegovića više nema mjesta u Vladi, pa je bivši ministar kulture neutraliziran u pokušaju da od instant zvijezde postane neformalni vođa tvrde desnice. Ipak u zaborav ne bi trebala otići njegova platforma o promjeni načina dodjele sredstava u kulturi jer je to područje u kojem je vladao nepotizam, a riječ je o stotinama milijuna, a ne tisućama kuna. Zahvalio se Plenković i ministru Šustaru koji nije bio politički uteg, ali je izazivao kontroverze u dijelu javnosti. Uspješni ministri su preživjeli, predvođeni Zdravkom Marićem koji je u kratkom mandatu dokazao da je stručan u vođenju financija međutim u iznimno zahtjevnom zadatku refinanciranja nagomilanog duga bit će mu nužno jako zaleđe u kvalitetnim ministrima u gospodarskim resorima Vlade. Tu će presudnu ulogu odigrati Plenkovićev odnos prema Mostu i uloga HDZ-a u energetici. Energija je resurs ključan za ekonomsko pozicioniranje država na europskoj pa i svjetskoj ekonomskoj i političkoj areni budućnosti stoga izbor eko-ministra Dobrovića poznatog po moratoriju na sve energetske investicije nije najpoželjnija opcija.

Potrebna mu zato je protuteža u ljudima svjesnima koliko je važna energetska samodostatnost u geostrateškom smislu. Plenković bi stoga trebao čvrstom rukom voditi Most kako ne bi zbog koalicijskog partnera samom sebi izbio važan preduvjet za uspješni mandat!

> > Plenković o ministrima: Radi se o kvalitetnom i stručnom timu. Ne očekujem potrese u HDZ-u zbog Hasanbegovića 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije