Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću bila je bremenita i nije bila jednostavna

Plenković ističe da su međusobno razumijevanje i tolerancija temelj hrvatskog društva te djelovanja Vlade te mu je, rekao je, stoga posebno drago da u Hrvatskom saboru već treću godinu uživaju podršku i povjerenje zastupnika svih nacionalnih manjina, uključujući i zastupnika srpske nacionalne manjine „koji tako izravno sudjeluju u donošenju javnih politika”.
06. siječnja 2019. u 15:30 13 komentara 1050 prikaza
Domjenak Srpskog narodnog vijeća
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću, rekao je premijer Andrej Plenković u nedjelju na domjenku Srpskog narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, naglasivši kako su kroz tu podršku oni istinski akteri političke i društvene scene te sudjeluju u uređivanju svih pitanja koja se odnose na prava manjina.

"Sjećanje na Kristovo rođenje prilika je za osnaživanje vjere u mir, solidarnost i toleranciju među ljudima, kao i u zajedništvo rješavanja pitanja važnih za sve naše sugrađane. Vjera u bolje sutra ujedinjuje naša građane bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanje”, rekao je premijer na tradicionalnom domjenku SNV-a.

Jaslice blagdan Slavimo Sveta tri kralja: Znate li koje su darove nosili Isusu

Plenković ističe da su međusobno razumijevanje i tolerancija temelj hrvatskog društva te djelovanja Vlade te mu je, rekao je, stoga posebno drago da u Hrvatskom saboru već treću godinu uživaju podršku i povjerenje zastupnika svih nacionalnih manjina, uključujući i zastupnika srpske nacionalne manjine „koji tako izravno sudjeluju u donošenju javnih politika”.

"To nije mala stvar jer svi dobro znamo da je povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću bila bremenita i da nije bila jednostavna”, rekao je.

Na te odnose izravno utječe i kvaliteta odnosa između Zagreba i Beograda, dodaje premijer. "I kao što se trajna pomirba između Francuske i Njemačke nije dogodila preko noći, trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije”, ustvrdio je.

Andrej Plenković Blagdanski duh Plenković, Jandroković i Bozanić čestitali Božić vjernicima koji slave prema julijanskom kalendaru

Posebno bolnim pitanjem koje opterećuje te odnose pritom ističe pitanje nestalih osoba. "Nerješavanje tog pitanja znatno usporava potreban proces pomirbe, jer nas drži u prošlosti i onemogućava nam da se okrenemo izgradnji budućnosti”, rekao je.

S tim je povezano, nastavio je premijer, i pitanje povratka koje, kaže, treba dovršiti u svim smjerovima. "Tu je i pitanje istine – jer bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirbe, nema izgradnje zajedničke budućnosti. Ovo govorim stoga što smatram da je u hrvatskom društvu potrebna pomirba, tolerancija, međusobno uvažavanje”, naglasio je.

Drži da pripadnici manjina trebaju podržavati parlamentarnu većinu i biti njezin dio jer, ističe, samo tako postaju istinski akteri na političkoj i društvenoj sceni i samo tako mogu pomoći Vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuje zakonska, materijalna, financijska i institucionalna pitanja koja se odnose na prava manjina.

Kolinda Grabar-Kitarović solidarnost i poštovanje Predsjednica čestitala Božić svima koji slave prema julijanskom kalendaru

"U to iskreno vjerujem i smatram da je to put kojim ćemo nastaviti. Smatram da je to put koji može omogućiti Srbima u Hrvatskoj kvalitetan položaj, realizaciju njihovih prava i njihovo mjesto u našem društvu, koje zajednički trebamo graditi kao društvo i državu u kojoj se međusobno gradi povjerenje, u kojoj se poštuju građanska prava, u kojoj se uvažavaju manjinske posebnosti i identitet koji društvo čine bogatijim”, rekao je.

Blagdan Božića, Kristivog rođenja, dodao je na kraju svoga govora, treba biti temelj razumijevanja i uzajamnog poštovanja svih kršćanskih vjernika u Hrvatskoj. 

Pravoslavni Badnjak u Vukovaru Mir Božji, Hristos se rodi Pravoslavni Badnjak u Vukovaru: Dijelili girice i čaj

"Jer, ono što je zajedničko svima nama je vjera i nada u bolje i pravednije sutra za naše obitelji, bližnje i cjelokupno hrvatsko drušrtvo. Stoga neka ovaj Božić svim kršćanskim vjernicima bude poticaj za dijalog i suradnju i izgradnju društva tolerancije i povjerenja”, poručio je Plenković čestitavši u ime Vlade i svoje sobno ime svim pravoslavnim vjernicima sretan i blagoslovljen Božić uz pozdrav” Mir Božji, Hristos se rodi!”

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • TrvtkoKomadina01:

    Samo novi izborni zakon će ukinuti ovakve lakrdije, kada opstanak vlade neće ovisiti o rukama srba i ostale parazitske bagre koja gleda smo svoje interese i podmneće i ruši sve pozitivno i napredno za hrvatski narod.

  • Masrdoel4:

    Pravi Srbi su se borili za svoju domovinu Hrvatsku.Ostali su četnici.

  • Manu@:

    Na domjenku snv-a okupio se najljigaviji dio hrvatske vlade. Plenković, Božinović, Bošnjaković, Pejčinović-Burić i Obuljen. Nakon narednih izbora neka odu ispraćeni posljednjim Srbinom iz Hrvatske.