Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Moramo gledati širu sliku'

Plenković odgovorio zašto prosvjetarima nije ponudio povećanje koeficijenata

Andrej Plenković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
27.11.2019.
u 14:39

Naša je zadaća da gledamo cjelinu. Nama je bitno da djeca idu u školu i da učitelji imaju veću plaću. Apeliram na ljude koji rade da sagledaju što je na stolu – rekao je premijer

Iako iz cijele Hrvatske stižu poruke učitelja da neće prihvatiti ponudu koju je jučer Vlada dala čelnicima školskih sindikata, premijer Andrej Plenković nije želio odgovoriti na pitanje hoće li u tom slučaju ići na sudsku zabranu štrajka naglasivši kako želi pustiti sindikate da u miru donesu konačnu odluku. Ponovio je da je bitno podsjetiti da je na stolu cjelovita ponuda.

– 6,12 posto povećanja osnovice, plus 4 posto dodataka, plus jedan posto kao osigurač, plus izrada zajednički nove uredbe, plus božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina. To su enormni iskoraci naprijed i bitno je da sagledaju cjelinu ponude, ovdje se moramo izvući iz iracionalnog u racionalno, u sadržaj ispred forme – naglasio je Plenković. Upitan zašto se sindikatima ne mogu ponuditi veći koeficijenti koje traže, nego im se nude dodatci, premijer je uzvratio kako ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku jer oni nisu jedini koji nisu zadovoljni svojim koeficijentima. Pokušali su, tvrdi, na početku mandata mijenjati koeficijente, ali nije išlo jer svaki ministar misli da su baš ljudi iz njegovog resora ti koji rade najteže poslove i zaslužuju najveće koeficijente.

– Volumen zaposlenika u pojedinom sustavu nije identičan, mi ovdje govorimo o 90 tisuća ljudi, u jednom trenutku kad se naprave iskoraci u ovakvim koeficijentima, već sada, već danas, kucaju i drugi. To je poanta, uvijek vam netko dolazi iz određenog segmenta sa svojim zahtjevom i gleda isključivo izolirano svoju temu bez sagledavanja šire slike. Vlada nema taj luksuz, naša je zadaća da gledamo cijelu širinu naše politike i to pokušavamo iskomunicirati. Ne ide nam očito, imamo problem, ja bih volio da nam vi mediji malo pomognete u tome, da doživimo ovo što je na stolu kao paket, kao konzistentnu politiku i paket - objasnio je Plenković. Njemu je bitno da djeca idu u školu i da nastavnici imaju veću plaću, nastavlja.

– Je li bolje imati nula ili 10,40 posto na kraju iduće godine? O čemu govorimo, to je vrlo važno da se to razumije, dakle, na stolu je najkvalitetniji, najkonstruktivniji mogući prijedlog u okolnostima gdje je proračun usvojen i gdje ćemo iznaći sredstva za to dodatno povećanje, plus još taj osigurač od 1 posto, to je bit i zato apeliram na ljude koji rade na obrazovanju naših mladih da shvate što je na stolu. Ova Vlada je prijatelj zaposlenika, pa nismo mi neprijatelji – kaže Plenković. Razumio bi, dodaje, ovakvo ponašanje i prosvjede da su oni vlada kao što je bila SDP-ova, koja im je smanjivala koeficijente, dodatke, ukidala božićnice, regrese.
A ako članovi sindikata ne pristanu na ponudu, hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka ili će im možda platiti štrajk, zanima medije.

– Pustite sada sindikate da obave svoje interne procedure, to je bio naš dogovor, oni su zamolili da ih pustimo da sa svojim članstvom vide kako oni gledaju na ovu ponudu. Zato sada nećemo razgovarati o tome – kazao je Plenković. Nije se, naglašava, stigao baviti gledanjem fotografija na Facebooku putem kojih učitelji poručuju da ne pristaju na Vladinu ponudu.

– Ono što mene zanimaju su fakti i činjenice – dobra volja, kvalitetna ponuda na stolu od 10,4 posto povećanja plaće – kaže. Odbacuje primjedbe da povećanjem osnovice svima zapravo nastaje sve veći jaz između prosvjetara i zaposlenih u ostalim javnim i državnim službama.

– Smanjuje se jaz ako je na stolu 11,49 posto. Meni 23,1 posto povećanja u jednom mandatu ne djeluje tako loše – tvrdi. Laž je, naglašava, da nisu mjesec i pol dana razgovarali sa sindikatima.

– Ova Vlada ide non-stop ususret sindikatima, izlazi im ususret maksimalno koliko može i još želi da im sindikati budu partneri u rješavanju sustava koeficijenata tijekom iduće godine kroz razuman vremenski period da se to riješi jednom zauvijek i da svi budu zadovoljni. Što je loše u tome da se ima povećanje od 10,4 posto u jednoj kalendarskoj godini, okvir za zajednički rad na koeficijentima plus svi dodaci – božićnica, regres, dodatak na djecu i otpremnina i još smo do sada dali 11, 49 posto. Ako napušemo balon i prihvatimo baš sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati, prolit ćemo sve mlijeko koje smo kupili ove tri godine pa neće više biti ni investicijskog rejtinga ni zdravog gospodarskog rasta – zaključio je dodavši kako ova Vlada ne smije ponoviti političke i ekonomske pogreške ranijih vlada.

Upitan što će biti sa sudbinom ministrice obrazovanja Blaženkom Divjak, odnosno je li zadovoljan njenim ponašanjem u posljednjih mjesec i pol dana štrajka, premijer odgovara kako je ona bila u pripremama ovog sastanka te će razgovarati s njome. Ne slaže se s njenim tvrdnjama da je u ovim pregovorima riječ o političkim igrama premijera sa sindikatima.

– Nema političkih igara, nego odgovornost Vlade da gleda cjelinu – poručio je Plenković.

Video: Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

Komentara 102

DU
Deleted user
15:02 27.11.2019.

Način djelovanja (modus operandi) SDP-a, to jest komunističke partije Jugoslavije: Korak 1) Prosvjedima stvoriti opći dojam da je „Država potpuno uništena od ove (odnosno bilo koje) HDZ-ove vlade”. Korak 2) Opetovano pred izbore vrtiti uz pomoć svojih medija tu mantru o „općoj uništenosti” kako bi što više građana palo pod opsesiju „uništenošću svega” u državi. I konačno ciljano upirati prstom u HDZ, da su „oni za sve krivi”. 3) Doći na vlast uz pomoć svojih satelita pri čemu je suštinski važno opetovano govoriti „da će trebati pomoć građana”, da će „trebati odricanja”. To stalno vrtiti taj film da je „žrtva građana nužna” kako bismo „izašli iz krize”. 4) Pod medijski zaluđenom opsesijom „da su SDP-ovci izbavitelji, a HDZ-ovci krivci” nametnuti nove harače građanima, oduzeti građanima RH-a njihova primanja i zadužiti njih i cijelu državu govoreći „da je za sve te poteze koji oni rade kriv HDZ”, iako ih oni donose. 5) Aktivnom taktikom uz pomoć svojih kadrova, sudaca, medija (diktirajući im), zataškati svu kadrovsku, materijalnu i zakonodavno-donoseću štetu koju nanose cijeloj državi za vrijeme svog mandata bolesno ponavljajući mantru da „ispravljaju štetu HDZ-a” i tako 4 godine. 6) Gubeći izbore ostavljaju svoje kadrove po cijeloj državi da miniraju svaku buduću vladu i svaki pokušaj svakog u zemlji koji bi nešto htio pozitivno pokrenuti. 7) Pri dolasku nove vlasti sotonizirati svaki njihov potez i zloupotrebljavati sindikate u svoju korist protiv nove vlasti.

BO
bolonjez
15:04 27.11.2019.

ovo su postala teska pretjerivanja, a svaki normalan covjek razumije sto se dogada. ne razumijem uopce prosvjed protiv ove vlade, koji smanjuju javni dug, pune drzavnu blagajnu, vracaju i dizu place.. obicno politikanstvo prije izbora! a preko cijih leda? djece..

IP
iphone8
15:07 27.11.2019.

10.4 je veći broj nego 6.11... ako vam matematika ide loše, pitajte Milanovića i njegove kompanjone demagoge kako oni to rade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije