Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVI I KRIVI

Plenković pozvao na vraćanje cijena na razinu prije eura: 'Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao izjavu za medije nakon svečane akademije povodom 30. obljetnice VRO Maslenica
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/5
21.01.2023.
u 18:48

Andrej Plenković osvrnuo se na neopravdana poskupljenja i dodao kako na tom problemu aktivno rade te da na raspolaganju imaju arsenal mjera. Također nadodaje da je Milanovićev stav pogrešan i međunarodna javnost mora znati da postoje dvije Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu se ponovno osvrnuo na neopravdana poskupljenja pri prelaska s kune na euro bez rasta ulaznih troškova, i pozvao  sve one koji su to učinili da ne rade štetu potrošačima, naglasivši kako na tom problemu aktivno rade carinske i poreze službe. U izjavi novinarima u Zadru premijer je prošlo godinu ocijenio vrlo zahtjevnom i teškom, no da smo ju prošli dobro te kako se očekuje rast od oko 6  posto, naglasivši kako smo uspjeli zadržati, paketom mjera vrijednim 3,6 milijarde eura, i gospodarstvu i građanima, rast inflacije na 10,8 posto.

Regulirali smo cijene energenata, koji bi bili znatno viši, da Vlada nije intervenirala, te tako pomoći najugroženijim skupinama stanovništva, što ćemo činiti i dalje, rekao je Plenković.  Dodao je kako se Vlada intervencionističkim mjerama pokazala na visini zadatka, naglasivši kako nije dobro da dio aktera "muti vodu" kada postajemo dio eurozone, šengena i kada je politika, koju je ova Vlada vodila proteklih šest godina dovela Hrvatsku u krug najrazvijenijih zemalja, kazao je.

Poručio je da zato svi trebamo biti odgovorni, dodavši kako će Vlada unatoč izglednom gospodarskom usporavanju u 2023. nastojati očuvati socijalnu koheziju i izbjeći socijalnu frakturu; da budemo tu za građane i gospodarstvo i da naši građani nemaju štete od neodgovornog dizanja cijena, rekao je premijer. "Samo da taj dio društvene odgovornosti bude raširen i onda će sve biti OK", rekao je Plenković nakon svečane akademije obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica u Zadru, odgovarajući na novinarska pitanja. 

Upitan o mogućnosti dizanja kolektivne tužbe protiv onih koji su dizali cijene, Plenković je odgovorio kako mu je drago da su potrošačke udruge aktivne i da trebaju biti. Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera - i može odlučiti o uskrati subvencija subjektima koji to rade, kao i druge aktivnosti, dodao je Plenković.

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija

Vezano uz nedavne tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da premijer o njemu govori u međunarodnoj zajednici te o zastupnicima vezano za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj pomoći Ukrajini, premijer Plenković je istaknuo kako je 'važno da međunarodna javnost zna da postoje dvije Hrvatske'.

"Jedna je ona koja je vrlo principijelna i jasna, i druga koja očito ima neke rezerve. Jesu li one istinske ili su simpatije prema Rusiji, što se nadam da nije, ili su pak vođene kratkovidnom i mrziteljskom politikom prema Vladi i HDZ-u, to će naši građani dobro vidjeti kada dođu izbori i odlučiti kome dati povjerenje. Rekli smo da je njegov (Milanovićev) stav pogrešan, kriv, loš, kao i stav 54 saborska zastupnika, koji su propustili povijesnu priliku da budu odgovorni kada je riječ o sudjelovanju Hrvatske u EU misiji vojne pomoći Ukrajini. Važno je da toga naši međunarodni partneri budu svjesni", istaknuo je Plenković.

>> VIDEO: Ruska privatna vojska Wagner dovodi se u vezu sa Srbijom i regrutiranjem dobrovoljaca za rat u Ukrajini

 

Komentara 15

Avatar Zavratnica
Zavratnica
19:21 21.01.2023.

Bolje bi bilo da je pozvao na vraćanje cijena prije briselskih tzv. covid mjera i nama nepotrebnog i štetnog neprijateljstva protiv Ruske Federacije.

GO
goran2hr
19:41 21.01.2023.

Praviti dramu od nekoliko dana oko Nove godine, bacanje je HDZ magle. Cijene rastu (ciljano) već mjesecima, što zbog najave uvođenja €, što zbog hrvatskog upetljavanja u tuđi rat. Znalo se kako uvođenje €, znači poskupljenja, pa se poskupljivalo unaprijed i onda kada samim danom uvođenja € sve poskupi, mogu reći - "Pa nije puno poskupjelo!" - naravno najvažnija poskupljenja odrađena su ranije. Ako Plenkovića brinu poskupljenja, pa neka vrati cijene na razinu onog datuma (14.7.2022.) kada je odlučeno kako se ide u €. Ili 2021. kada su odbili referendum o €.

LL
lijepa_li si
20:31 21.01.2023.

tko je dignuo cijene do 30.12 potpuno je nekriv, aboliran! no ako je cijene digao 31.12 onda je špekulant, profiter, lopina u kojeg treba upirati prstom, kazniti ga, izopćiti.. ludilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije