Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik vlade

Plenković o poplavama: Toga će u budućnosti biti više, morat ćemo se pripremati za te klimatske promjene

Zagreb:  212. sjednica Vlade RH održana je u NSK
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
19.05.2023.
u 10:37

Zbog porasta vodostaja Kupe i Save, opasnost od vodnog vala prijeti sisačkom i petrinjskom području

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade kazao je da će Vlada pomoći nastradalim područjima u poplavama. Poručio je da je najbitnije da nema žrtava. Naglasio je da treba nastaviti ulagati u obranu od poplave. 

Video: Plenković o kritikama zbog poplava: 'Odite na Google, pogledajte što se događa u Italiji'

"Uslijed obilnih oborina suočeni smo proteklih dana s rekordnim vodenim valom i vodostajima diljem Hrvatske i to zbog jakih kiša, brzog podizanja razine, povišenog vodostaja rijeka i njihova izlijevanja. Na snazi su mjere od poplava u nizu hrvatskih županija. Zahvaljujem svima na golemim naporima koji su uloženi proteklih dana", kazao je premijer.

"Pružena je pomoć svima koji su u ugroženim područjima. Najbitnije je da nema žrtava. U susjednoj Italiji čak 12 rijeka se izlilo, poginulo je trinaestero ljudi, iz te optike smo u boljoj poziciji, ali trebamo poduzimati mjere kako bi se smanjili rizici od poplava,  nastaviti ulagati u vodno gospodarstvo. Ovakve ekstremne pojave u ovom dijelu Europe neobične su u ovo doba godine. To je znak sve bržih i razornijih klimatskih promjena koje pogađaju ne samo Hrvatsku već i Europu i cijeli svijet i donose nam više suša, više požara, a vidimo i više poplava. Toga će u budućnosti biti više, morat ćemo se još sustavnije pripremati za prilagodbu za te ubrzane klimatske promjene i činiti mudre korake koji u prošlosti možda nisu bili toliko obazrivo poduzimani, a to znači i kada je riječ o prostornom planiranju, kada je riječ o izdavanju građevinskih dozvola, o biranju lokacija gdje ljudi grade objekte, danas su rizici bitno promijenjeni u odnosu na to što je bilo ranije", kazao je. 

VEZANI ČLANCI:

Direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković kazao je na sjednici Vlade da je vodostaj u Gračacu pao za jedan i pol metar te da je i Zrmanja pala u Obrovcu za jedan metar te su se stvorili uvjeti da se rade mjere sanacije od šteta. "Osobno smatram da je naš sustav obrane od poplava dobro postavljen i on se oslanja na tradiciju upravljanja prethodnih generacija, gdje zapravo imamo velike prirodne retencije i sada smo u ovom trenutku više od pet stotina milijuna kubnih metara vode uskladištili privremeno, a koje ne prijete nasipima", kazao je. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj je pao za više od pola metra. Ukinute se mjere izvanrednog stanja i prestaje potreba za pripadnicima Hrvatske vojske, dodao je.

"Očekujemo da će i Korana i Kupa opasti tijekom dana do jednog metra i tako će se stvoriti uvjeti za ukidanje izvanrednog stanja o odlazak vojske. To nam je sve  skupa potrebnom, da sve preusmjerimo na petrinjsko, sisačko i jasenovačko područje", dodao je.  "Kako se stabilizira situacija na pojedinim manjim slivovima, Hrvatske vode raspoložive snage prebacuju u to područje, kazao je. 

VEZANI ČLANCI:

"Najvažnije je da je vršno opterećenje na području Petrinje. Vodostaj u Farkašiću je 976 cm, prognoze govore da bi mogao biti do ili oko 980 cm, a povijesni maksimum je 988 cm. Tu smo na 10 ili manje centimetara od povijesnih rekorda. Nasipi na tom području su stradali. Imamo kombinaciju ekstremnih vodostaja i isto tako drugog možda u povijesti zabilježenog vodnog vala koji će pritiskati te nasipe", kazao je.

Dodao je da mjere neće moći obustaviti ni tijekom laganog opadanja. "Idućih dva do tri dana su presudni i to traži iznimne mjere budnosti", kazao je.

"Ugrađeno je dosad 320 tisuća vreća te su na tom području ogromne količine mehanizacije. Dobro je, kazao je, direktor Hrvatskih voda da se ne očekuju u idućim danima veće količine oborina. 

Komentara 4

ČL
članHaDeZea
10:55 19.05.2023.

AP su klimatke promjene izgovor za svaku nesposobnost. Upravo kod mene je bila poplava zbog zapuštenosti odvodnih kanala i potoka., a BH injžinjeri i uvozna radna snaga napravili propust i most na cesti 80cm iznad razine sporednog pritoka. Žaba kadd se popiša eto poplave. Nikad toga nije bilo prije.

Avatar razmaknica
razmaknica
11:30 19.05.2023.

Šta se stalno čudimo, Drava je na normalnom vodostaju tijekom godine kao potok, dobrim dijelom do cca. 1m dubine vode. Pripremite na način da dozvolite vađenje pijeska iz rijeka, te na taj način napravite dublji prirodni kanal za prihvat vode...godinama se nešto mudruje oko vađenja pijeska u smislu ekologije. Gospodo odredite par mjesta po par kilometara toka rijeke gdje će se vaditi pijesak, praveći rupe na tim mjestima ostatak korita će se sam prirodnim putem čistiti-prudubljavati popunjavajući te rupe.... ako ništa drugo tim pijeskom punite vreće koje se slažu po obali u slučaju nepogode (nemojte da se pune pijeskom koji se uvozi), prolaskom nepogode tragikomično je što taj pijesak još više zatrpava korito rijeke a vreće koje nitko ne pokupi ostaju i stvaraju ekološku štetu...

Avatar VincereAutMori
VincereAutMori
11:25 19.05.2023.

„vidje Hrvatska puno čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda“ Antun Gustav Matoš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije