Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

“Plavi val” se zabio u Trumpov “crveni zid”

Koliko su ovi izbori bili “partizanski” pokazuje da je Obama prekršio pravilo da se bivši predsjednici ne uključuju u kampanju
08. studenoga 2018. u 20:47 11 komentara 1047 prikaza
Donald Trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Nepisano pravilo američke politike kaže kako stranka iz čijih redova dođe predsjednik na prvom poluvremenu njegova mandata gubi mjesta u Kongresu. Tako je Obama na prvom zavoju izgubio čak 63 mjesta u Zastupničkom domu. Sve je upućivalo da niti ovi izbori neće iznevjeriti tradiciju, pa smo dvije godine slušali medijske najave o demokratskom plavom valu.

Alexandria Ocasio-Cortez SAD Prekretnica za žene: Osvojile rekordan broj mjesta u Zastupničkom domu

Činilo se da će i ovoga puta biti tako, sve dok demokratska kampanja nije izbore pretvorila u referendum o Trumpu. To se pokazalo kao greška u koracima, jer su time potaknuli veću izlaznost na suprotnoj strani, pa se dugo najavljivani “plavi val” zabio u Trumpov “crveni zid”.

Nakon cirkusa oko izbora Kavanaugha za suca Vrhovnog suda, dogodio se preokret koji je ujedinio republikance. Trendovi su pokazivali porast entuzijazma, ali kako se sada čini taj je “momentum” izgubljen kada su na adrese medija i demokratskih predstavnika počela stizati pisma-bombe.

U tako naelektriziranoj atmosferi nedostatak sadržaja zamijenjen je emocijama, a izbori su pretvoreni u izjašnjavanje za ili protiv Trumpa. Zato je i izlaznost bila tako visoka, sličnija onoj na predsjedničkim nego izborima za Kongres. Koliko su izbori bili “partizanski” dovoljno govori okolnost da je Obama prekršio pravilo kako se bivši predsjednici ne uključuju u kampanju. Međutim, to nije puno pomoglo, jer su sva četiri kandidata koja je podržao izgubila.

Međuizbori u SAD-u IZGUBIO ZASTUPNIČKI DOM Što rezultati međuizbora znače za Donalda Trumpa?

S druge strane, Trumpu je za rukom pošlo nešto što se u zadnjih 105 godina dogodilo samo par puta. U startu je svoju energiju usmjerio na obranu senatske većine, uspjevši ju povećati. Što će biti naročito važno kod izbora novih ustavnih sudaca. Možda je zgodno primijetiti kako niti jedan od demokratskih senatora iz republikanskih država koji je glasao protiv Kavanaugha sada nije reizabran.

Koliko je bitka bila tijesna vidi se po tome što je demokratima trebalo 23 mjesta kako bi preuzeli Zastupnički dom, ali se na kraju ipak pokazalo kako je njihova većina manja od one koju su republikanci do sada imali. Većinu je odlučilo petnaest neizvjesnih utrka, koje su mogle prevagnuti na obje strane.

Na izborima smo vidjeli kako se Demokratska stranka dodatno radikalizirala i kako na scenu stupaju “novi demokrati” sa svojim radikalnim identitetskim politikama. Zato ne čudi što je nakon prvih najava kako demokrati osvajaju Zastupnički dom, burza izgubila na zamahu, a dolar značajno oslabio.

Nancy Pelosi NANCY PELOSI Trumpu je obećala pakao i sada bi mogla postati najmoćnija žena američke politike

Trump je odmah nakon objave rezultata uputio telefonski poziv budućoj predsjednici Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, kako bi joj čestitao i tom gestom poslao jasnu poruku kakav će biti njegov odgovor na cirkus koji mu spremaju. On će ubuduće “spustiti ton” i demokratima nuditi kompromise koji se bez posljedica ne odbijaju, potencirajući tako njihove unutarstranačke razlike. Tako će okretati njihov radikalizam protiv njih samih, jer jedno je biti u oporbi i napadati, a nešto sasvim drugo to činiti s pozicije dijeljenja vlasti.

Iako se to na prvu ne čini, ali u političkom smislu Trump je ostvario ogroman uspjeh. Jer svi koji su unutar stranke bili protiv njega, na ovim su izborima pometeni, čime je završeno njegovo preuzimanje stranke. Zato je onima koji su uz njegovu pomoć pobijedili poslao poruku kako upravo njemu duguju svoju političku karijeru.

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Ovaj Ristić je jedna od rijetkih svijetlih točaka u Večernjaku.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  mislim da je ovo prvi razuman komentar američkih izbora do sada u svim našim medijima. čisti, proračunati, analitički, hladni, stakleni... sve je jasno, trump nije poražen, već je dobio nešto što prije nije imao. svi u stranci koji su ga ... prikaži još! napadali su ostali bez stolca. demokrati su pak dobili ljude koji ne slijede nužno glavnu crtu stranke, već su veliki solisti, što velike stranke ne trpe. trump je lukav biznismen. i nemojte imati sumnji da će i nakon ovoga trump izaći sa par jakih aduta. on je nadmoćan u politici kao i u biznisu. ima nos, mozak. njegova bezobzirnost u javnim istupima može biti čudna i smetati samo ljudima kojima je politika nešto ili odurno, ili pak ne razumiju pravile te struke. trump vraća americi snagu u realnoj ekonomiji, skreće s bajke o uspjehu samo na burzama. bez proizvodnje, opipljive doma, nema jake amerike. i pazite, trump se prvi od svih velikih političara usudio dirnuti u stvari na kojima već dugo leži prašina, a šteti americi. i da, bit će rata, ne sumnjajte ni u to.

 • Ana33:

  Neobaviješteni Ristiću... U USA, NEMA "ustavnih" sudaca... Uči se!