Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natrag na posao

Pivari opet počeli raditi jer “nisu imali uvjete za normalan štrajk”!?

pivovara osijek (1)
Krunoslav Petrić/Pixsell
22.02.2011.
u 16:36

Ne želimo se tući sa zaštitarima, objašnjavaju u sindikatu SNOP. Rasuli su se i sada dolaze na posao, odgovara na obustavljanje štrajka direktor Ivan Komak

Osječki pivari nakon dva dana “digli su ruke” od štrajka. Obustavili su ga zbog “nemogućnosti njegova normalna provođenja”.

Nisu mogli na zahod

- Ne želimo se tući sa zaštitarima, a oni nas onemogućavaju na sve načine. Podići ćemo kaznenu prijavu protiv direktora Ivana Komaka. Zbog svega toga vraćamo se na posao –- kaže Željko Anić, povjerenik Nezavisnog sindikata SNOP-a, udruženog u Sindikat HUS-a.

SNOP-ovci tvrde da “tridesetak zaštitara svako jutro stoji i ne dopušta radnicima koji su na godišnjem odmoru, a u štrajku su, ulazak u tvrtku”. Sindikalistima se, ističu, priječi i ulazak u službene prostorije Sindikata te Radničkog vijeća pa su stoga prisiljeni “po osam sati, cijelo poslijepodne i noć stajati ispred porte na otvorenom”. Vrhuncem svega u SNOP-u opisuju “neljudsku odluku poslodavca da ljude u štrajku ne pušta čak ni na zahod”.

- Rasuli su se i sada polako dolaze na posao. Svi se mogu normalno vratiti na svoja radna mjesta –- poručio je direktor Ivan Komak dodajući da su na osječkom sudu podnijeli tužbu protiv sindikalista jer štrajk smatraju nelegalnim, a razmišljaju i o tužbi protiv Ozrena Matijaševića, predsjednika Sindikata HUS-a.

Iz uprave ove osječke tvrtke poručuju da se usprkos štrajku proizvodni proces odvija normalno te da je na svojim radnim mjestima bilo 150 od ukupno 202 radnika. Iako ne mogu, kako kažu čelnici Pivovare, prihvatiti “valjanost argumenata koje vodstvo Sindikata SNOP navodi kao razloge za pokretanje štrajka”, oni su i dalje spremni nastaviti s njima razgovarati.

Neto plaća 4638,79 kn

- Zahtjev da se katalog radnih mjesta uključi u kolektivni ugovor neuobičajen je u poslovnoj praksi te ga uprava Osječke pivovare nije u mogućnosti prihvatiti. Prioritet je uvođenjem novih tehnologija i optimizacijom proizvodnog procesa unaprijediti produktivnost –- poručili iz uprave najstarije hrvatske pivovare. Pri tome podsjećaju da prosječna neto isplaćena plaća u ovoj tvrtki iznosi 4638,79 kuna, a uz nju redoviti su regres i božićnica u iznosu od 2500 kuna kao i bon za Uskrs od 400 kuna te dar od 500 kuna za djecu dok svaki radnik dobije i dodatak za topli obrok u iznosu od 732,50 kuna

- Očito je da nemaju potporu radnika za ono što rade. Ni njihovi zahtjevi nisu u radničkom duhu, nego u cilju interesne grupe ljudi s namjerom da se otvori pitanje vlasništva. Sve to skupa ne mogu komentirati, ali to do sada nije viđeno u provedbi štrajka –- rekao je Šimo Orešković, županijski povjerenik Sindikata PPDIV-a.

Ključne riječi

Komentara 1

VO
Vorosmart
18:44 22.02.2011.

Rekao bih da se potezi vuku iz Zenice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije