Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Picula novi predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalna područja

Međuskupina će se, među ostalim, u ovom mandatu baviti ostvarivanjem ciljeva EU-a u zaštiti klime kroz teme kao što su smanjivanje emisija u maritimnom transportu, održivi turizam, očuvanjem bioraznolikosti oceana, mora, rijeka i jezera, najavljuje se u priopćenju
15. siječnja 2020. u 14:52 0 komentara 266 prikaza
Tonino Picula
Foto: Ured Tonina Picule

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izabran je u utorak, 14. siječnja za predsjednika Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, priopćio je ured zastupnika.

Tonino Picula Rasprava o Poljskoj Tonino Picula: Europska unija je u ozbiljnoj krizi

“Za pitanja kojima se bavi Međuskupina još uvijek ne postoji sveobuhvatna europska maritimna strategija, zbog čega je naš zadatak da koordiniramo dionike u sustavu i Europskoj komisiji predlažemo rješenja koja će postati dijelom direktiva i politika koje će se primjenjivati u svim članicama”, rekao je Picula u uvodnom govoru prilikom konstituiranja Međuskupine.

Međuskupina u ovom sazivu Europskog parlamenta broji više zastupnika nego ikada, njih čak 114 iz 24 države članice Europske unije i šest političkih grupacija, ističe se u priopćenju.

Da je riječ o parlamentarnoj grupaciji, Međuskupina bi bila treća po brojnosti, što pokazuje kako je riječ o odličnoj platformi za stimulaciju rasprava s drugim institucijama Europske unije i svih zainteresiranih ključnih dionika, ali i mjesto koordinacije članova EP o važnim temama koje se tiču mora i otoka, istaknuo je hrvatski europarlamentarac.

Tonino Picula Europarlamentarac Tonino Picula EK: Treba izjednačiti trajanje garancije na dvije godine za sve zemlje EU

Međuskupina će se, među ostalim, u ovom mandatu baviti ostvarivanjem ciljeva EU-a u zaštiti klime kroz teme kao što su smanjivanje emisija u maritimnom transportu, održivi turizam, očuvanjem bioraznolikosti oceana, mora, rijeka i jezera, najavljuje se u priopćenju.

Ured zastupnika u priopćenju podsjeća da je Picula nakon suosnivanja Međuskupine za otoke u parlamentu 2015. godine inicirao i osnivanje Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji 2018., prvog radnog tijela u povijesti EU namijenjenog isključivo otocima te da je amandmanima osigurao Tajništvu dva milijuna eura za podršku energetskoj tranziciji otoka. 

Tonino Picula „Water saving challenge“ Tonino Picula pokreće projekt upravljanja vodom na otocima, uključeni i Vis i Lastovo

Nedavno je prihvaćen i Piculin Akcijski plan s dodatna dva milijuna eura za stručnu i tehničku podršku u tranziciji, koji je ušao u novi proračun EU-a za 2020., a Europska je komisija u Europski zeleni plan uvrstila energetsku tranziciju otoka, napominje ured zastupnika.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.