Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tonino Picula pokreće projekt upravljanja vodom na otocima, uključeni i Vis i Lastovo

U okviru tog velikog projekta, zastupnik Picula organizira prvu panel raspravu o otocima u Strategiji 2020. koja će se održati u utorak, 21. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Pristupajući otocima kao izvoru inovativnosti, projekt ih tretira kao izvor rješenja, a ne samo korisnike tih rješenja.
19. ožujka 2017. u 11:58 1 komentara 574 prikaza
Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula pokrenuo je međunarodni projekt izrade modela upravljanja vodom u koji je uključio i dva hrvatska otoka: Vis i Lastovo. 

Projekt „Water saving challenge“ okupit će 8 otoka - po dva iz četiri zemlje članice EU (Hrvatska, Francuska, Grčka i Irska) koji će predstaviti svoja iskustva i znanje za razvoj modela rješavanja nestašice vode te će tijekom 2017. godine razviti planove štednje vode. 

U okviru tog velikog projekta, zastupnik Picula organizira prvu panel raspravu o otocima u Strategiji 2020. koja će se održati u utorak, 21. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Pristupajući otocima kao izvoru inovativnosti, projekt ih tretira kao izvor rješenja, a ne samo korisnike tih rješenja. 

„Cilj projekta je pokazati kako uštedjeti vodu odnosno smanjiti potrošnju pomoću inovativnih tehnoloških rješenja, ali i promjene svakodnevnih ljudskih navika. Različiti otoci predstavit će različita rješenja, kombinirati svoja iskustva i napraviti održive modele upravljanja vodama. Ideja je uštedjeti i vodu i novac. Uključeni otoci će postaviti primjer ne samo za druge otoke, već i za ugrožene obalne zajednice“, rekao je zastupnik Picula koji na projektu surađuje sa Sveučilištem u Stockholmu.

Kao suosnivač Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u Europskom parlamentu, Picula snažno podržava razvoj inovativne i održive Europe koje nema bez pametnih, uključivih i uspješnih otočnih zajednica. 

„Upravo otoci svojim stoljetnim iskustvom života s ograničenim resursima mogu i moraju postati mjesta inovacije i primjer zajednicama diljem Unije. Vrijeme je da u rješavanju problema na kontinentu damo priliku otocima jer nije dovoljno da ih samo češće spominjemo u našim govorima. Otoci su dom za više od 21 mlijun ljudi, a kada bi svi zajedno živjeli na jednom mjestu bila bi to 11. država članica po broju stanovnika u EU“, zaključio je Picula. 

Picula na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Njegova prva inicijativa bila je poziv školarcima s Prvića, Iža i Silbe u Bruxelles kako bi upozorio na zatvaranje škola na otocima koje dodatno doprinose iseljavanju mladih; organizirao je konferenciju o specifičnostima otoka na kojoj je ugostio 30-ak mladih otočana koji su iznijeli svoje viđenje stanja, a u sklopu aktivnosti u promociji hrvatskih autohotonih proizvoda, ugostio je i proizvođače s otoka s ciljem da se započne sa zaštitom Komiškog brašna od rogača.

>>Picula uložio amandman kojim je dobio dva milijuna eura za otoke

Elipso