Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojezičnost u gradu

Penava sa predstavnicima stranaka razgovarao o izmjeni vukovarskog Statuta

Ivan Penava
Goran Ferbezar/PIXSELL
16.06.2015.
u 14:55

– Bio je to jedan sastanak na kojem nije bilo nikakvih konkretnih prijedloga izmjena Statuta, ali su se zato čula mišljenja i pozicije političkih stranaka - kazao je Penava.

Na poziv gradonačelnika Vukovara Ivana Penave danas je u prostorijama gradske uprave održan sastanak predstavnika svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, a na kojem je bilo razgovora o predstojećim izmjenama Statuta grada Vukovara.

Radi se o jednom od gorućih problema Vukovara s obzirom da se izmjenama Statuta treba regulirati i pitanje dvojezičnosti u samome Vukovaru. – Bio je to jedan sastanak na kojem nije bilo nikakvih konkretnih prijedloga izmjena Statuta, ali su se zato čula mišljenja i pozicije političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskoga vijeća. Dogovorili smo se da se kroz dogledno vrijeme ponovno nađemo kada bi im trebao biti predstavljen i prijedlog izmjena Statuta od strane grada Vukovara. Taj sastanak bi trebao uslijediti prije sjednice Gradskoga vijeća na kojoj će biti riječi o izmjenama Statuta - rekao je Penava govoreći o održanom sastanku.

Penava od svih stranaka očekuje maksimalnu odgovornost

Dodaje kako očekuje od svih političkih stranaka maksimalnu odgovornost s obzirom da se radi o iznimno osjetljivom pitanju za grad Vukovar kao i sve njegove građane. Pozvao je  sve građane Vukovara, bili oni nacionalne manjine ili ne, da u fokus stave brigu za gospodarski napredak, razvoj i obnovu grada u kojemu svi živimo te da se suzdrže od podizanja tenzija kako na nacionalnoj tako i na stranačkim osnovama koje će nas samo omesti u izvršavanju zajedničkog cilja.

Najveći prijepor, političke igre i posebno burna rasprava očekuju se oko odluke o upotrebi dvojezičnosti na području Vukovara gdje će teško biti uskladiti stavove svih strana. - Odluka Ustavnog suda s obzirom na izmjenu Statuta Grada Vukovara ostavila je širok prostor različitim tumačenjima. Baš zbog toga Grad Vukovar ovome je problemu odlučio pristupiti demokratski, a sve u svrhu iznalaženja najboljeg rješenja za sve građane grada Vukovara. Još jednom pokazujemo kako biramo put tolerancije i brinemo za potrebe svih naših nacionalnih manjina kako kroz financiranje njihovog kulturnog izričaja tako i kroz otvaranja mogućnosti pregovora za svaku situaciju - kaže Penava.

Istakao je i kako je svima primarni interes smanjiti  stopu nezaposlenosti u gradu, spriječiti iseljavanje mladog, radno sposobnog stanovništava te podići životni standard. Prema odluci Ustavnoga suda RH Gradsko vijeće grada dužno je gradski Statut uskladiti sa važećim zakonima do kraja kolovoza ove godine. Takva odluka donesena je u ljeto prošle godine kada je gradskim vlastima, a nakon svih dešavanja u gradu koja su danima i tjednima privlačila pažnju cijele Hrvatske, dan rok od godinu dana za sve potrebne izmjene i dopune Statuta.

>>Penava: Članovima NO isplaćivane naknade iako zona nije privređivala

>>Penava odgovara na optužbe: Stojim iza svakoga svoga čovjeka

Ključne riječi

Komentara 8

KA
KaNiDora
15:13 16.06.2015.

Samo po ustavu. Latinica i hrvatski jezik.

SI
Sittingbull
15:45 16.06.2015.

Kakav je pristup hadezea ovoj problematici vidjeli smo 2009. godine kada su kroz statut sa sdss-om uveli dvojezičnost. Danas kada je to postala zakonska obveza paradiraju gradom sa stožerom, razbijaju natpisne ploče i politiziraju temu.

IS
iskrica
17:06 16.06.2015.

Nigdje ćirilicu u Vukovaru na javnim mjestima! Hrvati nisu ginuli da bi srpskim znakovljem, kojime su ubojice obilježavali teren sami obilježavali svoj grad. Penava , nema mandat za pretvaranje Vukovara u srpski grad, pa niti za početak toga procesa, zbog zbog neke glupe političke korektnosti. Zločin ne zaslužuje nagrade, a zakone treba mijenjati, ako to potiču! Nakon izbora, moraju se aktivirati potpisi preko 650 000 građana i pokrenuti referendum da se vrati odrednica o 50% i mir-zauvijek, a velikosrbi neka sanjaju o svojoj kolijevci, a ne našem Vukovaru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije