Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Parkirna mjesta propale tvrtke bivšeg premijera Valentića na ''bubnju'' za 4,5 milijuna kuna

Na ''bubnju'' će se naći parkirna mjesta veličine od 18 do 39 četvornih metara vrijednosti od oko 140.000 do nešto više od 300.000 kuna i na kojima postoji razlučno pravo vjerovnika H-Abduco d.o.o.
28. lipnja 2018. u 16:19 3 komentara 474 prikaza
Ilustracija
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenja o prodaji nekretnina Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke koju je osnovala Niva d.d. koju je vodio bivši premijer Nikica Valentić, a na elektroničkoj javnoj dražbi  naći će se tridesetak parkirnih mjesta u garaži zgrade u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici tržišne vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna.

Agrokor POZVANI SVI VJEROVNICI Trgovački sud: Glasanje o nagodbi 4. srpnja putem mobilne aplikacije

Na ''bubnju'' će se naći parkirna mjesta veličine od 18 do 39 četvornih metara vrijednosti od oko 140.000 do nešto više od 300.000 kuna i na kojima postoji razlučno pravo vjerovnika H-Abduco d.o.o., a naknadnim zaključkom o prodaji utvrdit će se način i uvjeti prodaje nekretnina, navodi se u sudskim rješenjima.

Ističe se i kako prodaju navedenih nekretnina provodi Financijska agencija (Fina) i to elektroničkom javnom dražbom. Rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda uslijedila su nakon sudske odluke iz ožujka kojom nekretnine Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke koja vjerovnicima duguje više od 130 milijuna kuna, idu na javnu dražbu.

Agrokor AGROKOR Visoki trgovački sud: Samo izvanredni povjerenik može imenovati savjetnike

Sudskim rješenjima objavljenima sredinom ožujka kao nekretnine koje će ići na ''bubanj'' bila su navedena zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište. Na tim zemljištima procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imaju neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjeringa - H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga na planiranoj elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je i prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i  HUP-a Zagreb. Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering  ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici. Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016., Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Je li poskupljenje nužno? Po kriteriju gužvi, garaže bi trebale biti još jeftinije

Nadalje, iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka iz travnja prošle godine navodilo se kako Niva inženjering ''nema izgleda za nastavak poslovanja dužnika, jer je društvo obustavilo poslovanje'' te da su ''ispunjeni stečajni razlozi nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti''. No, već su te godine značajno porasli dugovi te tvrtke - prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017. Niva inženjering je imala nepodmirene obveze u iznosu od čak 50.122.583 kuna te je bila u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je za istaknuti i dugovanje tvrtke u sklopu Valentićava koncerna prema Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

ZET Božena Matijević Putnik plaća voznu kartu za javni prijevoz, a ne za ”pokretnu saunu”

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d. koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995. sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici i temeljnim kapitalom od 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fini, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inžinjering, Črmomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Ilustracija
1 / 5
PayDo – aplikacija za plaćanje parkinga
Zagreb parking Zagrebparking objašnjava Skuplji parking natjerat će ljude da se sve više voze tramvajem Geofoto KONAČNI KRAH Nekoć poznata i moćna hrvatska tvrtka završila u stečaju s 38 milijuna kn duga
vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • sesvečan7:

    ...veliki premijer,a sad ,dali su i njemu blokirali sve račune,kao nama sitnoj raji...??

  • bornatin:

    kad jedan političar ode raditi sam kako to ispadne.

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Treba li se čuditi što Lijepa naša vodi ljuti boj sa Bugarskom za titulu EU šampiona u gospodarskom višeboju (razumljivo u negativnim gospodarskim disciplinama), kada su sa njome "gazdovali" premijeri kao što je Nikica, koji je upropastio i svoje tvrtke, ... prikaži još! unatoč svojoj privilegiranoj pozici u neovisnoj državi. Naravno da su u tome imali potporu naših Vrhovnika, počev od Mesije Franje i da se dalje ne nabraja. Lijepa naša ide nezaustavljivo u ambis, jer ono što je grbo rodjeno nitko na svijetu ne može ispraviti, a pogotovo vjerodomoljubne vlasti koje karakteriziraju korupcija, protekcija, klijentelizam i nepotizam.