Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trgovački sud: Glasanje o nagodbi 4. srpnja putem mobilne aplikacije

Na ročište za glasovanje o nagodbi se pozivaju svi vjerovnici, članovi privremenog vjerovničkog vijeća i izvanredni povjerenik Agrokora.
21. lipnja 2018. u 13:32 2 komentara 287 prikaza
Agrokor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je zakazao ročište za glasovanje vjerovnika o nagodbi Agrokora za srijedu 4. srpnja u 8,00 sati, i to u Košarkaškom centru Dražen Petrović (Cibona).

Agrokor - sastanak dobavljača AGROKOR Jednoglasno izglasana nagodba u Agrokoru, Adris nezadovoljan

Kako se navodi u zaključku Trgovačkog suda, "ukoliko se ročište ne dovrši dana 4. srpnja ili se iz bilo kojeg razloga ne održi toga dana ili bude odgođeno, odmah se određuje održavanje ročišta ili nastavka ročišta za sljedeći dan - 5. srpnja u isto vrijeme, te zbog istih razloga i eventualno za 6. srpnja u 8,00 sati".

Na ročište za glasovanje o nagodbi se pozivaju svi vjerovnici, članovi privremenog vjerovničkog vijeća i izvanredni povjerenik Agrokora. Predmet ročišta je glasovanje o nagodbi usuglašenoj između izvanrednog povjerenika i privremenog vjerovničkog vijeća, objavljenoj na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda 20. lipnja.

"Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasovanje se na ročištu neće vršiti dizanjem ruke ili prozivanjem, već putem za tu svrhu oformljene mobilne aplikacije naziva 'm2voting' dostupne na Google play i Apple store", stoji u odluci suda.

Guverner HNB-a Boris Vujčić Stres test HNB-a Agrokor bi u prvoj godini povukao 7 banaka

U obrazloženju odluke se navodi i kako je "način glasovanja zbog ekonomičnosti i svrsishodnosti postupanja, u uvjetima s preko 5.500 vjerovnika, s preko 12.000 tražbina, određen na najprikladniji način za tu svrhu, u cilju što točnijeg i bržeg odlučivanja o predmetu ročišta".

Trgovački sud u svom zaključku navodi i da pravo glasa imaju svi vjerovnici čije su tražbine utvrđene i to u visini nenamirenog dijela tražbine. 

Kako se pojašnjava, pravo glasa nemaju vjerovnici koji su u cijelosti namireni niti vjerovnici u onom dijelu tražbine u kojem su djelomično namireni niti povezane i ovisne osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave.

Vjerovnici podržali nagodbu Roll-up nepovoljan, kamate 8 posto do prosinca i zatim rastu

Nadalje, vjerovnicima osporenih tražbina će se priznati pravo glasa ako se na ročištu za glasovanje o nagodbi izvanredni povjerenik i nazočni vjerovnici s pravom glasa tako sporazumiju. Ako se sporazum ne može postići, o tome odlučuje sud na ročištu rješenjem protiv kojeg nije dopuštena posebna žalba.  Stoga Trgovački sud poziva te vjerovnike da pristupe na ročište da bi im se moglo priznati pravo glasa uz navedene uvjete.  

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je na e-oglasnoj ploči objavio tekst prijedloga nagodbe između dužnika i svih vjerovnika Agrokora koji je u utorak jednoglasno prihvatilo Privremeno vjerovničko vijeće.

Prijedlog nagodbe ima otprilike 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a objavom na e-oglasnoj ploči sada je dostupan svim vjerovnicima.

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Kolinda Grabar-Kitarović SLUŽBENO PRIOPĆENJE Predsjednica zadovoljna izglasavanjem nagodbe o Agrokoru

Nagodba se sastoji od dva dijela - pripremnog i provedbenog - te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe.

U tekstu nagodbe, među ostalim, nalazi se i odredba da ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru, a razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim utjecajem imaju SAD, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sberbank i VTB trebali bi u Agrokoru zajedno imati 46,7 posto vlasništva, a ako se ostvari plan o zamjeni dionica po kojem bi Sberbank dao svojih 18 posto dionica Mercatora.

Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

Agrokor Mislav Šimatović U Agrokoru se interesi Rusa poklapaju s hrvatskima Ivica Todorić sa suprugom 'Dižem prijavu' Kako su tvrtke kojima je Sberbank platio dugove vratile Todoriću 247 milijuna kuna
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar Autobusijada2018
    Autobusijada2018:

    Priča se priča da Rusi dolaze... Postade Lijepa naša Ruska Gubernija. Prava smo Ruska Tunguzija.

  • ------------------------------:

    ovim su udbaski potomci strpali cijelo dobro hrvatske u vlastite dzepove-hdz/sdp sa todoricima svih vrsta unistise sto je hrvatski branitelj obranio.