Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborni ortakluk

Paralelne igre uoči izbora za Europarlament - Tko s kim i zašto?

Jakovčić, BAndić i Fedor Džamonja
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
13.01.2014.
u 16:38

Poene ubire Bandić jer se i benigni sastanci predstavljaju kao politički dogovori

Uoči izbora za Europarlament u svibnju potpuno se dinamizirala politička scena, a glavne igre vode se iza kulisa.

Izvan političkog braka

U moru spinova teško je razabrati tko je zaista s kime razgovarao i je li se zaista dogovaralo neko političko savezništvo, ali potpuno je jasno da se igra paralelno. Pa makar i prividno. Narušeni odnosi u Kukuriku koaliciji, na relaciji SDP – IDS, kao i u HNS-u, na relaciji Čačić – V. Pusić, pridonose tome da Ivan Jakovčić i Radimir Čačić povremeno potraže ljubav i izvan aktualnog političkog braka. Zasad poene ubire zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jer informacija o svakom, pa možda i sasvim benignom susretu, neformalnim kanalima dospije u javnost i prezentira se kao mogući politički dogovor, što Bandiću daje na važnosti i predstavlja jakim njegov koalicijski potencijal.

I dok je Radimir Čačić po svemu sudeći završio svoju karijeru u HNS-u jer je stranku ozbiljno naljutio zato što je navodno uime HNS-a s Bandićem dogovarao zajednički izlazak na parlamentarne izbore 2015. godine, šef IDS-a Ivan Jakovčić Bandića izgleda samo koristi ne bi li od SDP-a iskamčio što bolju poziciju na Kukuriku listi za euroizbore. Jakovčić, koji od Valentinova, kada IDS bira novog predsjednika, više neće biti šef te stranke jer se nije ponovno kandidirao, navodno SDP-u uvjetuje da bude četvrti na listi na izborima za Europski parlament.

Već se čulo da HNS i IDS priželjkuju za svoje kandidate prolazno mjesto među prvih pet pa to ne bi trebalo biti daleko od istine. U toj igri Jakovčiću vjerojatno ne smeta da ga se dovodi u kontekst s Bandićem jer vjerojatno šefu SDP-a Zoranu Milanoviću želi poručiti da bi ga mogao izgubiti ako ne udovolji njegovoj želji. Milanović je svjestan da je na proteklim izborima za Europarlament Kukuriku koalicija izgubila od HDZ-a, odnosno osvojila je jedan mandat manje, jer on na listi nije htio Jakovčića. Jakovčić do sastanka Kukuriku koalicije, koji bi se trebao održati do polovice siječnja, mudro šuti.

Na tom sastanku kukurikavci trebaju dogovoriti redoslijed kandidata na listi. Bandić pak gradi svoju regionalnu mrežu za izbore za Europarlament, a ona će mu biti temelj i za parlamentarne izbore.

U potrazi za saveznicima

Radimir Čačić i Ivan Jakovčić interesantni su mu jer pokrivaju sjeverozapad Hrvatske i Istru. No Bandić traži saveznike i u Slavoniji i Dalmaciji. HDSSB, kažu suradnici zagrebačkog gradonačelnika, razumljiv mu je potencijalni partner s obzirom na njihovu snagu. Nacionalni forum Nikice Gabrića, računa Bandićeva ekipa, mogao bi se nametnuti u Dalmaciji i tako im u potencijalnom savezništvu pokriti dio Hrvatske u kojem nemaju jakog igrača.

>>Suradnja počinje na kavama: Ponovno će se naći Bandić i Čačić

Komentara 1

LE
LeonardS
18:22 13.01.2014.

Čudo, kako se udružuju ocvali političari kojima se smješi Remetinac, a stranke u rapidnom opadanju rejtinga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije