Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa poručio: Voćin je znak ljubavi Hrvata prema Majci Mariji

Na prvom slavlju od obnavljanja svetišta Gospe Voćinske okupilo se oko 30.000 hodočasnika od kojih su neki pješačili i dva dana kako bi stigli do Voćina
22. kolovoza 2011. u 09:33 6 komentara 65 prikaza
Hodočašće u Voćinu (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

- Ovo je dan naše duboke radosti i iskrene zahvalnosti Bogu Trojedinomu i Isusovoj Presvetoj Majci za sretno završeno veliko i važno djelo! Svetište Gospe Voćinske ima ponovo sagrađenu i posvećenu crkvu! Dobro došli na prvo hodočašće našoj Gospi Voćinskoj u njezinom obnovljenom domu – istaknuo je sinoć na početku središnjeg slavlja Godine Gospe Voćinske domaći biskup dr. Antun Škvorčević pred okupljenih tridesetak tisuća hodočasnika iz zapadnog slavonskog i posavskog dijela Požeške biskupije.

Mnogi su do Voćina, gdje je prije tjedan dana posvećena obnovljena i ponovno sagrađena crkva srušena prije 20 godina, pješačili i dva dana i prešli više od 70 kilometara.

Za ovaj dan svoju poruku hodočasnicima uputio je i papa Benedikt XVI. preko svoga državnog tajnika Tarcisa Bertonea.

- Još od 15. stoljeća glas Blažene Djevice Marije doziva vjernike da hodočaste u ovo svetište. Taj je poziv bio toliko glasan i jasan da ga mnoge i razne opasnosti nisu mogle nadglasati. I u vrijeme turskih osvajanja i u vrijeme ratnih razaranja ostala je postojana vjera sinova i kćeri, koja je uvijek mogla prepoznati glas Majke koja poziva. Zato se Voćinsko svetište diglo iz krvi i pepela da bi danas, još ljepše, bilo trajni znak ljubavi i zahvalnosti hrvatskog naroda prema Majci Mariji. Tu osobitu vezu Hrvata i Presvete Bogorodice potvrdio je blaženi papa Ivan Pavao II. okrunivši, prigodom trećeg apostolskog pohoda Republici Hrvatskoj, 7. lipnja 2003., sliku Majke Božje Voćinske – stoji među ostalim u poruci pape koji je svim hodočasnicima udijelio apostolski blagoslov.

Predvoditelj slavlja kardinal i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, uz kojeg je koncelebriralo još 12 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske te susjednih država, u propovijedi je progovorio o majci i majčinstvu.

- Majka je tako nešto lijepo da ju je i Bog htio imati. Svoju posebnu božansku ljubav pokazao nam je kada je s križa gledajući svoju majku svome učeniku kazao: "Evo ti majke". Na taj način svima je nama ostavio svoju majku. Mi danas dolazimo njoj da sebe prepoznamo kao Isusove učenike, da obnovimo svetište svoje savjesti, dostojanstvo djece Božje – poručio je kardinal Puljić koji je upozorio da će hrvatski narod doživjeti pravu obnovu kada se vrati dostojanstvo majčinstva.

Slavlje je završilo svečanom procesijom s likom Gospe Voćinske uz upaljene svijeće i pjevanje marijanskim pjesama po središnjoj voćinskoj ulici te unošenjem njezine slike na posebno mjesto u novosagrađenoj župnoj i svetišnoj crkvi.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • -obrisani-:

    Predivno 30 000 hrvata vjernika nek vide da nas ima.

  • c11dugi:

    Nebi škodilo da se u testu napomenulo da su crkvu do temelja u domovinskom ratu srušili Srbi veliki zagovornici kršćanstva i evanđelja.

  • karambita:

    C11, na zalost, svi su rusili drugima crkve i dzamije..nema nevinih