Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100. godišnjica rođenja

Papa Franjo: Moramo slijediti svetog Ivana Pavla II.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/24
18.05.2020.
u 12:29

Možemo kazati da je Gospodin prije sto godina posjetio svoj narod. Uputio nam je čovjeka, pripremio ga da bude biskup i da vodi Crkvu, kazao je papa Franjo u homiliji posvećenoj stotoj godišnjici rođenja Wojtyle

Sveti Ivan Pavao II. ostavio nam je u nasljedstvo crte dobrog pastora, a to su: molitva, blizina s narodom i ljubav za pravdu, kazao je papa Franjo tijekom mise koju je predvodio u ponedjeljak ujutro u povodu 100-godišnjice rođenja Karola Wojtyle, pape Poljaka. Misa je održana u kapeli bazilike Sv. Petra u kojoj se nalazi grob sv. Ivana Pavla II. To je prvi puta nakon točno 69 dana da je ponovno otvorena bazilika Sv. Petra za vjernike. Od 18. svinja mogu se ponovno održavati mise u crkvama, ali se mora paziti na sigurnost, odnosno poštovanje razmaka između osoba kako se ne bi širio koronavirus.

U kapeli groba sv. Ivana Pavla II. zajedno s papom Franjom bilo je oko 30 osoba među kojima kardinal Angelo Comastri, glavni papin vikar za Grad Vatikan, poljski kardinal Konrad Krajewski, apostolski milosrdničar, mons. Piero Marini, već 18 godina majstor liturgijskih slavlja i što je bio i za vrijeme Ivana Pavla II., te poljski nadbiskup Jan Romeo Pawłowski, šef treće sekcije državnog tajništva zadužen za diplomatsko osoblje.

- Možemo kazati da je Gospodin prije sto godina posjetio svoj narod. Uputio nam je čovjeka, pripremio ga da bude biskup i da vodi Crkvu, kazao je papa Franjo u homiliji posvećenoj stotoj godišnjici rođenja Wojtyle. Pozvao je da preuzmemo ono čemu nas je naučio sveti Ivan Pavao II., odnosno da Gospodin voli svoj narod, da je Gospodin posjetio svoj narod i uputio nam pastira.

- Sveti Ivan Pavao II. bio je Božji čovjek jer je molio i molio je mnogo bez obzira na veliku zadaću vođenja Crkve koju je imao. Papa Karol je znao da je prva zadaća biskupa molitva i to je činio. Model je biskupa koji moli, što je njegova osnovna zadaća. I, naučio nas je da kada uvečer biskup ispituje svoju savjest treba se pitati koliko sati sam danas molio?, kazao je Franjo.

GALERIJA 1994. godine Papa Ivan Pavao II prvi je put posjetio Hrvatsku

1/22

Ivan Pavao II., što je također bila njegova vrlina, nije bio udaljen od naroda, dapače išao ga je pohoditi po cijelome svijetu i bio mu je u blizini. Pastir je blizu naroda, nije hijerarh, administrator, već je blizak narodu, a Ivan Pavao II. nam je dao primjer u tome, kazao je Franjo, te je kao treći primjer koji treba slijediti iznio Wojtylinu ljubav prema pravdi, ali punoj pravdi.

- Ivan Pavao II. želio je punu pravdu, a to znači socijalnu pravdu, pravdu naroda, pravdu u odstranjivanju ratova…bio je čovjek milosrđa, jer pravda i milosrđe idu zajedno, ne mogu se razdvojiti. Pomislimo koliko je učinio sveti Ivan Pavao II. da bi ljudi razumjeli Božje milosrđe, osjetio je da Božja pravda ima lice milosrđa. To je dar koji nam je ostavio: pravda-milosrđa i pravedno milosrđe, kazao je papa Franjo.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Sotona
20:31 30.05.2020.

Papa Franjo: Moramo slijediti svetog Ivana Pavla II. Kuda u nebo ? Pa što se onda skrivaš od Korone stari slone ? Zar te ne čuva dragi ..... Da ja tko što kažem mi moramo slijediti moga dobrog kuma kojikoji je eto nedavno umro, meni bi mnogi rekli da sam lud i glup. Ne Slon .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije