Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za antifašizam, zapravo

Pametno: Žene u Hrvatskoj neravnopravne; Možemo: Borba za vrijednosti antifašizma

Split: Mural heroini Palmini Piplović u Varošu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
22.06.2022.
u 12:28

Članovi stranke Pametno za Split i Dalmaciju​ u srijedu su podsjetili da žene u Hrvatskoj još nisu ostvarile punu ravnopravnost na obiteljskom, poslovnom i političkom planu, a iz koalicije Možemo!-Nova ljevica poručili su da je antifašizam vrijednost za koju se treba boriti.

Predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju, te kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Kristina Vidan​ rekla je ispred murala najpoznatije splitske antifašističke borkinje Palmine Piplović da se žele prisjetili svih žena u Splitu koje je ​ubila nehumana fašistička ideologija.

​Palmina Piplović je imala ​samo ​22 godine kada su je 7. listopada 1944. ​uhitili ​Nijemci. Tri ​je ​dana mučena u zatvoru​, pa ubijena. ​S obzirom na to da nije jedina Splićanka koja je pala od ruke fašističkog terora,​ iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju poručili su da se takve strahote ne smiju zaboraviti.

"N​ažalost, i danas, 80 godina poslije,​ ​neke političke opcije koketiraju s fašizmom i neslavn​i​m dijelom naše prošlosti u kojem Split nije ni bio dio Hrvatske, a žene još uvijek nisu ostvarile punu ravnopravnost na obiteljskom, poslovnom i političkom planu", istaknula je. 

​Pravu promjenu Pametno vidi u tome da se uvede građanski odgoj u gradske osnovne škole što već godinama zagovaraju kako bi se mladi naraštaji obrazovali o opasnostima totalitarnih režima i učili se uvažavanju različitosti, toleranciji i uključivosti.

Dan antifašističke borbe obilježili su i članovi stranke Možemo!-Nova ljevica te poručili da je danas, kao i prije 70 i više godina, antifašizam pojam slobode i civilizacije, jedna od najsvijetlijih stranica u povijesti Splita, a i temelj je moderne hrvatske države.

"Za nas u Možemo! političkoj platformi i Novoj ljevici nema nikakve dileme - antifašizam je vrijednost za koju se u svakom trenutku valja boriti, pa i kad ulicama ne marširaju falange u crnom, jer svakodnevno smo svjedoci pokušajima negiranja te vrijednosti, bilo otvoreno, bilo promašenim tezama o povijesnim temama koje navodno stoje na putu napretka",  istaknuli su.

Dodali su i da su za antifašizam bez fige u džepu, za antifašizam kao sredstvo za postizanje pravde, ravnopravnosti i zdravog društva, "za antifašizam, zapravo!".

Komentara 4

MA
Marko1337
15:57 22.06.2022.

Sramota je za naše normalne žene, majke ... da u njihovo ime govore razne babuskare, nakarade, narikače, rugobe koje nemaju ništa od žene. Jer prave žene su stupovi i ponos našeg društva, nositeljice obitelji, djece, nacije. Najveći domet žene je koja svoju djecu rodi, othrani, odgoji u prave ljude te se time ponosi i u tome uživa. Bez takvih majki nema nacije. ljudskog društva.

DO
DobarDomoljub
13:10 22.06.2022.

Antifašizam je jugo komunizam!

Avatar Mudlin
Mudlin
14:58 22.06.2022.

Znači antifašizam na vlast, pa povratak njihovog običaja "pojela ga noć"... Rješenje? Njihove metode primjenjivati na njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije