Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA GRANICA Budući slovenski premijer uznemiren postupcima RH

Pahor: Škare i platno u rukama su Hrvatske

06.11.2008.
u 19:35

Slovenija će u sklopu pregovaračkog procesa Hrvatske s EU ustrajati na rješavanju otvorenih graničnih pitanja. Takvu su poruku slovenskoj javnosti preksinoć u emisiji Televizije Slovenija poslali slovenski eurozastupnici i šef diplomacije Dimitrij Rupel te budući mandatar vlade Borut Pahor.

Prejudicirana granica?
Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin pozvao je “Hrvatsku neka riješi zaplete povezane s pokušajima utjecanja na prejudiciranje granične crte jer će inače pogrešnim prosudbama i potezima sama sebi ugroziti put u EU”. “Djetinjasto je očekivanje da će oni koji čitaju pregovaračka stajališta previdjeti sve što je Hrvatska svjesno prikrila i između redaka zapisala.

Slovenija je država koja mora štititi svoje strateške interese”, kazao je Kacin, a njegov kolega Alojz Peterle dodaje da “Slovenija samo ustraje na stajalištima koja je Europska unija zapisala u pregovaračkom okviru”. Komentirali su i izjavu Ollija Rehna da bi problem granice i ostala pitanja bilateralne naravi trebale riješiti Slovenija i Hrvatska jer ta pitanja nisu dio pristupnih pregovora i Slovenija treba prestati ometati Hrvatsku.

“Tu nije riječ ni o kakvom ometanju RH na njezinu putu u EU. Slovenija želi da ti pregovori budu uspješni i da završe što prije, ali zbog takvih postupaka RH imamo dovoljno razloga da budemo uznemireni. Škare i platno u rukama su hrvatskih vlasti. Ako Hrvatska želi zaključiti pregovore s EU, a takav je interes i Slovenije, onda jednostavno treba izdvojiti one dijelove dokumenata koje Slovenija razumije kao prejudiciranje granice”, kazao je Pahor.

Pismeno obećanje
Rupel je objasnio prijedlog da RH pismeno obeća da će se tijekom procesa zatvaranja tih poglavlja problem riješiti: – Granična pitanja nisu samo bilateralna, a rješavanje bilateralnih pitanja europsko je pitanje. Rješavanje bilateralnih problema između Slovenije i RH pitanje je koje se odnosi na napredovanje RH u EU.


74% Slovenaca: Ne ometamo RH

Za neke postupke koje je Hrvatska jednostrano provela EU je vidjela da su suprotni načelima vladavine prava i međusobnih obveza, kazao je Peterle te dodao da zbog toga ne vidi nikakvu potrebu da se Slovenija podsjeća na dobrosusjedstvo i proziva zbog blokade. Da Slovenija ne ometa Hrvatsku u pristupnim pregovorima s EU, smatra 74 posto sudionika ankete ljubljanskog Dela, a 21 posto drži da je ometa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije