Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodska županija

Pada broj OPG-ova koji uplaćuju doprinose, u 2014. ostalo ih 800

OPG
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
14.12.2015.
u 14:47

Poražavajući su to podaci koje je ovih dana iznijela Županijska gospodarska komora. Iz svega toga vidljivo je kako mirovinskom sustavu prijetu kolaps

U Brodsko-posavskoj županiji zaposleno je svega 45 posto punoljetnog stanovništva, dok ostatak čine umirovljenici (40 posto) i nezaposleni (15 posto). U pravnim osobama zaposleno je 28.447 građana ove županije, kod obrtnika 5.596, dok je njih 31.419 u mirovini.

K tomu, samo polovica radno aktivnih zaposlena je u realnom sektoru, dok su ostali na proračunskim jaslama (obrazovanje, zdravstvo, vojska, policija...), iz čega proizilazi kako jedva jedna četvrtina zaposlenih "hrani" sve ostale. Negativnoj gospodarskoj slici doprinosi i situacija s osiguranicima HZMO-a u poljoprivredi, s obzirom da broj OPG-ova koji uplaćuju doprinose državi od 2003. godine kontinuirano pada i ove ih je godine bilo svega 800.

Poražavajući su to podaci koje je ovih dana iznijela Županijska gospodarska komora. Iz svega toga vidljivo je kako mirovinskom sustavu prijetu kolaps.

– Nužno je stvaranje novih vrijednosti i povećanje zapošljavanja u realnom sektoru. Jedino nas to može spasiti - kaže direktor Gospodarske komore Brodsko-posavske županije Krešimir Rudec. 

>> Jabuke svih vrsta nude na štandu OPG-a Faltis

Komentara 5

ZD
zdepar
17:08 14.12.2015.

ostale opg-ove je zatvorilo ministarstvo financija, iako su neki u vrijeme zatvaranja imali zaposlene, pokretnu i nepokretnu imovinu koja višestruko pokriva manjak prometa nastao zbog nenaplaćenih potraživanja i od države !

SA
samoborka
20:28 14.12.2015.

U Hrvatskoj je barem 50% opg - ova ionako lazno. Hrpa preprodavaca je unajmila njive samo kako bi mogli glumiti da uzgajaju vlastito voce I povrce, a zapravo samo preprodaju uvozni krs iz Poljske, Bugarske, Juzne Amerike...

DU
Deleted user
18:16 14.12.2015.

Ma laze VL, Hrvatska zapravo raste. Kaj niste culi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije