Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJU NAVALU NAKON USKRSA

Ovaj je hrvatski grad spreman za sezonu: Apartmani neće poskupjeti. Najviše stranih radnika u turizmu iz Srbije i Nepala

Zadar: Velik broj turista popunio rivu i ulice
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
30.03.2024.
u 07:47

Zadarska turistička sezona ove godine donosi stabilne cijene smještaja, dok se traži radna snaga iz inozemstva

Ove turističke sezone na zadarskoj, jednoj od top hrvatskih turističkih destinacija, neće biti značajnih poskupljenja apartmana i uopće smještaja. Iako je sve više last minut potražnji, i “bukiranje” je već uzelo maha, a prava navala kreće iza Uskrsa. Istodobno traje i velika potraga za radnicima, a od stranih radnika u kafićima je najviše radnika iz Srbije dok je najviše radnika na poslovima pranja i čišćenja iz Nepala. O temi pripreme turističke sezone koja bi po svemu opet mogla biti među rekordnima Večernji list je dobio odgovore od prvih žena zadarskog turizma Ive Bencun i Mihaele Kadije.

Na područje Zadarske županije u sustavu eVisitor je trenutno preko 16.000 obveznika-fizičkih osoba iz segmenta pružanja usluga smještaja  u domaćinstvu. Riječ je o 17.317 objekata i 100.588 postelja. 

 - Načelno se može reći da su cijene najma u privatnom smještaju uglavnom na razini prošle godine. Ukoliko ima povećanja cijena, očekujemo kako se radi o objektima koji su ulagali u kvalitetu te time i mogu postići bolju cijenu na tržištu. Nužno je da cijene prate kvalitetu usluge ili drugim riječima da gost dobije pravu vrijednost za novac. Hrvatska, a tako i Zadarska županija, strateški nastoje utjecati na daljnji razvoj destinacije turizma više kvalitete, a to podrazumijeva i razvoj ponude za zahtjevnije goste koji za sebe traže najveću kvalitetu - ističe direktorica turističkog vijeća Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija. 

- U skladu s time i Program rada TZ Zadarske županije uključuje projekt identificiranja i poticanja podizanja kvalitete te povećanje potrošnje i to kroz labelling program vrijednosti „Premium Zadar Region“. Cilj je identificirati atrakcije i pružatelje usluga, ugostiteljskih, smještajnih, agencijskih i drugih koji svojom ponudom mogu zadovoljiti zahtjevne goste i to kvalitetom, inovativnošću, i pouzdanošću, u svrhu poticanja posjetitelja na povećanje potrošnje u destinaciji - dodaje.

Iako se posljednih godine primjećuje rastući trend last-minute rezervacija, trenutno je booking je nešto bolji u odnosu na isto vrijeme protekle godine, a dobar dio rezervacija, kako ističe Kadija, krenut će uobičajeno nakon Uskrsa, te se i ove godine najviše gostiju očekuje iz naših ključnih emtivnih tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Italije, Nizozemske i Ujedinjenog kraljevstva. 

Top deset destinacija Zadarske županije koje turisti obilaze su Zadar, Biograd n/m, Pag, Vir, Pakoštane, Nin, Zaton, Starigrad Paklenica, Sv. Filip i Jakov i Privlaka.

FOTOGALERIJA A ni jedan nije Hum: Neki jedva prebacuju više 1000 stanovnika, ovo su najmanji gradovi u Hrvatskoj

Zadar: Velik broj turista popunio rivu i ulice
1/15

Iz TZ-a odgovaraju i na upit je li privatni smještaj dosegao potrebnu kvalitetnu razinu i što bi trebalo još učiniti…

- Zbog značaja i specifičnosti privatnog smještaja Zadarske županije te činjenice kako se povećanjem kvalitete smještaja u postojećim kapacitetima i podizanjem razine usluga mogu stvoriti preduvjeti za jačanje glavne sezone te produženje iste, Turistička zajednica Zadarske županije je još 2015. godine u suradnji sa sustavom lokalnih turističkih zajednica pokrenula projekt Označavanja kvalitete (labelling) u obiteljskom smještaju pod brend-imenom „Welcome“.

Riječ je o skupini standarda i mjerila kojima se željela stvoriti nova osnova za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja, zapravo nadopuna postojećeg sustava kategorizacije s ciljem povećanja konkurentnosti i razine kvalitete apartmana, soba i kuća koje se privatno iznajmljuju. Projekt je pokrenut zato što najbolji primjeri privatnog smještaja nude jednu posebnu emotivnu vezu između domaćina (najčešće vlasnika i njegove obitelji) i gostiju. Gosti koji na taj način provode svoj odmor izloženi su destinaciji i njezinim autentičnostima na iskonski način jer upoznaju destinaciju kroz svoje domaćine koji su domicilno stanovništvo i savršeno su upoznati sa svim dobrim i lošim stranama. Nerijetko se između gostiju i domaćina stvaraju i prava prijateljstva kao posljedica zajedničkih lijepih iskustava na samom odmoru.  

Aktivnosti na projektu Welcome provode se svake godine, jer ulaganje u kvalitetu nikada niti ne smije prestati, a u 2024. godini usmjeravat će se na razvoj novih podbrendova koji će doprinijeti tranziciji, boljem pozicioniranju i profesionalizaciji, kao i fokusu na održiv i zeleni turizam: Eco-friendly, B&B i Taste - zaključila je Mihaela Kadija.

Samo na području Zadra trenutno je pak registrirano 6.988 objekata, od čega u privatnom smještaju 4.251. Zahtjeva u rješavanju je još 700, a najveći val poskupljenja dogodio se, kako nam je istaknula Iva Bencun direktorica TZ Zadra, prošle godine, i to ne samo u smještajnom segmentu, nego u svim ostalim uslugama vezanim uz turizam i ugostiteljstvo. 

- Ove godine ne očekujemo tako drastične tržišne korekcije, već će hotelski i privatni objekti, kao i ostale usluge otprilike ostati unutar prošlogodišnjih cjenovnih gabarita. Što se tiče samih cijena smještaja, teško ih je definirati za cijelo zadarsko područje, jer one uvelike ovise o položaju smještajnih objekata. Naime, privatni apartmani i sobe u samom gradu prodaju se gostima koji su u Zadar došli niskobudžetnim letovima te imaju drugačiju tržišnu logiku od onih smještenih u mjestima uz more ili pak u kućama u zaleđu i na otocima. Tržište je potpuno otvoreno i slobodno, pa se cijene formiraju s obzirom na potražnju - ističe Iva Bencun također ističuči kako se apartmani već rezerviraju u većem postotku u odnosu na ovaj datum prošle godine, s tim da je preko 80% rezervacija sa mogućnošću otkazivanja a cca 15% “non refundable” rezervacija.

POVEZANI ČLANCI:

- Sigurno je da će veliki dio rezervacija biti u “last minute” varijanti. Trenutno u rezervacijama u predsezoni prednjače Poljaci - istakla je Iva Bencun dodajući da privatni smještaj, ali i sve druge usluge u turizmu i ugostiteljstvu su u posljednjih nekoliko godina definitivno digle razinu kvalitete i da se može sa sigurnošću ustvrditi kako se u svim segmentima prate standardni najpoznatijih turističkih destinacija. 

- Uz to, moramo naglasiti kako su i opća sigurnost naših posjetitelja, kao i dobra prometna povezanost forte hrvatskog turizma. No, u svakom slučaju uvijek ostaje prostora za daljnji razvoj - istakla je Bencun te na upit obraćaju li se TZ-u Zadra ugostitelji i hoteljeri zbog problema sa radnom snagom, te imaju li informaciju odakle najviše stranih radnika dolazi na zadarsko područje i jesu li zadovoljni plaćama izjavila:

- Svjesni smo izazova s kojima suočavaju ugostitelji i hotelijeri jer smo u stalnom kontaktu s njima. Prema našim informacijama najviše stranih radnika na poslovima konobarenja dolazi iz Srbije, a na poslovima pranja i čišćenja iz Nepala. Što se tiče plaća nismo upoznati s iznosima; možemo samo izraziti nadu da su korektni te da su radnici zadovoljni.

FOTOGALERIJA Znate li koje je najdulje selo u Hrvatskoj? 'Idem kod susjeda tamo može značiti i par kilometara'

Zadar: Velik broj turista popunio rivu i ulice
1/8
Ključne riječi

Komentara 5

DO
doktorica
08:37 30.03.2024.

Iz TZ-a odgovaraju i na upit je li privatni smještaj dosegao potrebnu kvalitetnu razinu i što bi trebalo još učiniti… kako bi demotivirali male iznajmljivače neke TZ nabile su uz ostale poreze i porez na apartmane,.

AK
Aka
11:50 30.03.2024.

Cijena najma apartmana je tolika da u nekom hotelu s tri zvjezdice dobiješ za taj novaca puni pansion!!! Kaj onda kaj se nisu cijene dizale od prošlog ljeta, kad su prošlo ljeto podivljali i sad zadržali te cijene. Imat će frišku figu a ne goste. Njemci i ostali su odavno skužili da je Hrvatska skuplja nego kod njih doma. A kad dođeš u apartman a ono prastari drižider kojem fali pola polica, kuhinja kraj zahoda i ostale nebuloze pohlepnika koji bi radili mjesec dva u godini ali da se opare za cijelu godinu. IDem rađe u Sloveniju ili Italiju na odmor.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
08:43 30.03.2024.

Kako bi demotivirale radnike, spriječili prirodni zakon ponude i potrošnje uvoze radnu snagu iz siromašnih zemalja. Na kraju uz neugodnosti koje strana radna snaga prouzroči ispašta Hrvatsko društvo s još više nezaposlenih. Treba uvesti porez na radnu snagu iz EU zemalja i iz ne EU zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije