Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otvorena birališta: Ličani u županijsku skupštinu biraju 31 vijećnika

S posebnom pozornošću čeka se rezultat ličkih izbora, odnosno odgovor na pitanje hoće li HDZ-u 'poći za rukom' zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem prošle godine srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji na izbore izlazi s nezavisnom listom.
10. ožujka 2019. u 07:53 12 komentara 582 prikaza
glasačka kutija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

 U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor danas u 7 sati otvaraju se biračka mjesta kako bi tamošnji birači prijevremeno izabrali svoju županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu.

glasanje KANDIDATURE Veliko zanimanje za prijevremene izbore

Ličani u županijsku skupštinu biraju 31 vijećnika, Ogulinci i Iločani 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se bira 13 općinskih vijećnika.  

S posebnom pozornošću čeka se rezultat ličkih izbora, odnosno odgovor na pitanje hoće li HDZ-u 'poći za rukom' zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem prošle godine srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji na izbore izlazi s nezavisnom listom.

 Za ličku skupštinu natječe se devet lista, birati njene vijećnike može oko 43.000 birača za koje se u nedjelju otvara 116 biračkih mjesta.

Na birališta izlazi i nešto više od 11.000 Ogulinaca, oko 5500 Iločana u čijem će se gradu provesti pilot projekt eIzvodi za unaprjeđenje izbornog postupka te oko 2400 birača u općini Davor, svi oni glasovati mogu od 7 do 19 sati.

Rakija Davor Ivanković Jesmo li sigurniji nakon što je država uhvatila 86-godišnju Ličanku jer peče rakiju?

Prvi rezultati od 20 sati

 Prvi, privremeni nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati, dakle sat nakon zatvaranja birališta, dostupni na mrežnoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

 DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 odnosno do 16,30 sati.

 Pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište u županiji, gradu i općini gdje se izbori provode te državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u tim jedinicama.  

Članovi predstavničkih tijela biraju se razmjernim izbornim sustavom, na način da cijelo područje općine, grada, odnosno županije čini jednu izbornu jedinicu. 

rakija ogorčena starica 'Nikada u životu nisam ništa zgriješila i sad me kažnjavaju... Sve su odnijeli'

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora iz svibnja 2017. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • ing-12345:

  Danas je početak kraja Plenkovića i njegovih HDZ klimavaca.

 • Deleted user:

  Nadam se da će Ličani upravljati Likom! Bilo bi najpoštenije! Znaju stanje u Lici sigurno bolje od bilo koga sa strane!?

 • Avatar gospar
  gospar:

  Vjerujem u licane koji su uvijek znali razlučiti zlo od dobrog.