Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA KRITIKE

Otkriveni detalji njemačkog plana za isporuku teškog oružja Ukrajini: Uključuju i tenkove iz Slovenije

Leopard 2A7V tanks are seen at Munster military base, in Munster
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/2
21.04.2022.
u 18:07

Ministrica obrane Christine Lambrecht potvrdila je u četvrtak da će Njemačka uvježbati ukrajinske vojnike za korištenje oklopnih haubica. No one dolaze iz Nizozemske, a ne Njemačke. "Gdje možemo osigurati obuku, to ćemo i učiniti", rekla je.

Njemačka vlada, kritizirana zbog oklijevanja da isporuči Ukrajini teško naoružanje, priprema plan koji će omogućiti Ukrajini da se opskrbi takvi oružjem iz istočne Europe, uključivo tenkovima iz Slovenije, rekli su izvori za novinsku agenciju dpa.

Plan je odgovor na kritike upućene njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, uključujući vodstvo u Kijev, Poljsku i njegove političke kolege, da se suzdržava pomoći Ukrajini snažnijim oružjem. 

Premda Berlin sada šalje velike količine oružja i streljiva izravno Ukrajincima, tek treba odobriti isporuku tenkova ili ratnih zrakoplova iz Njemačke. 

VIDEO: Zelenski: Dva su načina za deblokadu Mariupolja, oružana pomoć ili diplomacija

Novi plan za slanje oružja Kijevu uključuje Sloveniju, partnera u NATO-u, rekli su izvori. Slovenija će poslati velik broj svojih tenkova T-72 Ukrajini, a Njemačka će Sloveniji zauzvrat dati tenkove Marder i tenkove Fox koji imaju kotače.

Ministrica obrane Christine Lambrecht potvrdila je u četvrtak da će Njemačka uvježbati ukrajinske vojnike za korištenje oklopnih haubica. No one dolaze iz Nizozemske, a ne Njemačke. "Gdje možemo osigurati obuku, to ćemo i učiniti", rekla je. 

Njemačka ministrica vanjskih poslova, koja boravi u posjetu Baltiku, stala je u četvrtak u obranu njemačkog kancelara u vezi slanja teškog naoružanja Ukrajini.

"Za nas ne postoje tabui kad su u pitanju oklopna vozila i drugo oružje koje Ukrajina treba", rekla je Annalena Baerbock na konferenciji za novinare s estonskim kolegom.

Scholz je već pokrenuo još jedan plan za slanje teškog naoružanja Ukrajini ponudivši da će dati Kijevu novac da naruči oružje od njemačkih proizvođača. No popis dostupnog oružja ne uključuje tenkove, helikoptere i teško topništvo.

Njemačka je peti svjetski izvoznik oružja, ali tradicionalno ima restriktivnu politiku kad je u pitanju slanje oružja u područja sukoba.

Slovenija bez komentara

U Sloveniji za sada nema službenih komentara o navodima njemačkih medija da je Berlin s Ljubljanom dogovorio aranžman po kojemu bi Ukrajini poslala svoja vojna oklopna vozila starije proizvodnje u zamjenu za suvremeniju njemačku tehniku.

Kako je objavila njemačka agencija DPA, koja se poziva na svoje izvore, njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila se s kolegama iz više članica EU-a da svoja oklopna vozila pošalju Ukrajini, a Njemačka će im pomoći da ih nadomjeste suvremenijom opremom iz arsenala njemačke vojske.

Kako u četvrtak navodi Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na strane agencije, Sloveniji je ponuđeno da oklopna vozila sovjetskog tipa pošalje u Ukrajinu, a za sebe bi tražila modernije naoružanje, uključivši tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Puma i Boxer.

Slovensko ministarstvo obrane za STA je s time u svezi reklo da moguće dogovore o pošiljkama oružja u Ukrajinu ne mogu komentirati. Međutim, ministar obrane Matej Tonin potvrdio je da je s njemačkom kolegicom o tome razgovarao putem videoveze u srijedu. Prema priopćenju ministarstva bilo je riječi o mogućnosti da savezničke države pomognu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije i pritom su razmatarne mogućnosti kako bi Njemačka i Slovenija mogle Ukrajini pomoći zajedničkim snagama.

Photo: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS

"Razgovori o tome s njemačkom će se stranom nastaviti, a nakon što se donesu odluke o svemu će biti obaviještena javnost", objavilo je slovensko ministarstvo obrane. 

Slovenski mediji prenijeli su da je slovenske vojne snage raspolažu određenom količinom konzerviranih moderniziranih tenkova jugoslavenske proizvodnje M-84 koji su zapravo suvremenija verzija tenka T-72 sovjetskog tipa, a takvim znaju upravljati i ukrajinski tenkisti.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

VIDEO: Rusi u ukrajinskom selu ostavili mine: Stanovnici se vraćaju na svoju odgovornost

Komentara 18

Avatar Zgubider..
Zgubider..
18:32 21.04.2022.

Slovenci će dati M-84, a zauvrat će dobiti suvremene Leopard 2 tenkove. Toga se nisu sjetili ni Plenković, ni Milanović! Opet su Slovenci ispali pametniji od nas...

PR
prajdali100
19:26 21.04.2022.

Ja se ne sjećam kad sam pročitao ovako loš članak.Autor je HINA, koja je sebi dozvolila toliku količinu netočnosti i dezinformacija da je to tragično.Slovenija " će dati veliku količinu svojih tenkova T-72 a zauzvrat će dobiti moderne tenkove Marderer i Fox". Koju to veliku količinu tenkova ima Slovenija? Ima M84 !!! Njemački Marder i Fox uopće nisu tenkovi već zastarjeli oklopni transporteri.Znači Slovenci su toliko pametni da će dati TENK u zauzvrat dobiti STARI OKLOPNI TRANSPORTER ! Ma ajte,molim Vas...Strašno.

PR
prahrvat
18:23 21.04.2022.

Bravo, braćo Nijemci 🇩🇪🇺🇦🇭🇷🇺🇸

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije