Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valovi visoki i pet metara

Orkanska bura u Splitu rušila sve pred sobom, zrakoplovi kružili iznad zračne luke

Bura u Splitu
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/7
Autori: Hina, Vecernji list
24.09.2018.
u 16:52

Neki od zrakoplova odlučili su se za alternativna slijetanja u zračne luke u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu.

 Zbog jake bure i vjetra na splitskom području, u ponedjeljak poslijepodne više zrakoplova nije sletjelo u zračnu luku te su neko vrijeme nadlijetali šire splitsko područje i usmjeravali se na druge zračne luke, doznaje se od pomoćnika direktora splitske zračne luke Pere Bilasa.

"Jaka je bura stvorila teškoće za slijetanje zrakoplova u našu zračnu luku te su zrakoplovi iz Zagreba, Pariza, Londona, Frankfurta, Stuttgarta, Berlina i Praga odlučili biti u holdingu, što to znači da su na većim visinama nadlijetali šire područje čekajući da se vrijeme poboljša kako bi mogli sletjeti u splitsku zračnu luku", rekao je Bilas za Hinu.

Pogledajte video - Orkanska bura paralizirala Split

Dodao je da su se za vrijeme holdinga neki od tih zrakoplova odlučili za "alternativna slijetanja u zračne luke u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu".

Po njegovim riječima, udari bure bili su i do 35 čvorova, a u kasnije poslijepodne stanje se počelo smirivati te su zrakoplovi iz Milana, Hamburga i Beograda sletjeli u splitsku zračnu luku.

Bilas je rekao kako nije bilo teškoća pri polijetanju zrakoplova iz splitske zračne luke jer je ono manje zahtjevno od slijetanja.

Zbog snažnih udara bure i valova koji su na Jadranu mjestimice dosezali i pet metara, u ponedjeljak poslijepodne otkazano je više trajektnih i katamaranskih linija na splitskome plovnom području, temperatura u Dalmaciji spustila se za desetak stupnjeva, a na Biokovu su izmjerena 3,3 Celzijeva stupnja.  

"Otkazane su trajektne linije Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik", rekla je za Hinu voditeljice agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić. Po njezinim riječima, poslijepodne su otkazane i sve katamaranske linije koje Split povezuju s otocima.

Snažni vjetar i jaka kiša u Splitu su poslijepodne izazvali prometne gužve i zastoje, a na više mjesta bilo je prevrnutih kontejnera te odlomljenih grana. Splitska je policija izvijestila kako je zbog jakog vjetra za prvu skupinu vozila zatvorena cesta Solin-Klis.

Bura u Splitu
1/11

Nevrijeme s jakim vjetrom i kišom zahvatilo je poslijepodne i Makarsko primorje. Bura puše do 100 kilometara na sat pa je u prekidu trajektni promet Sumartin-Makarska, vjetar otežava cestovni promet na prijevoju Dupcima kod Brela, a zbog mokrih kolnika i mogućih bočnih udara vjetra, vozačima se preporučuje opreznija vožnja.

Temperatura zraka u Makarskoj od jutrošnjih 25 spustila se poslijepodne na 14 Celzijevih stupnjeva, doznaje se u Gradskom centru Osejavi u Makarskoj, a na najvišemu biokovskom vrhu Sv. Juri, prema informaciji dežurnog tehničara, temperatura se spustila na 3,3 Celzijeva stupnja, što nije uobičajeno za ovo doba godine.

A kako doznaje 24sata od Centra 112, kroz cijeli dan u Splitu stižu pozivi građana koji upozoravaju kako po cesti lete dijelovi stabala te kako je vjetar toliko snažan da su se otkinuli i kontejneri kao i svjetla sa semafora.

Stiglo je i službeno upozorenje od Centra 112: "Pozivaju se građani na oprez i da ne izlaze iz kuća ako baš ne moraju".

Kako kažu iz splitskog meteorološkog zavoda najjači udar bure danas je iznosio oko 115km/h. Najveća brzina ikad zabilježena u Splitu bila je 2015. godine kada je puhalo brzinom većom od 180km/h.

Prema prognozi DHMZ-a u utorak se na splitskom području očekuje pretežno sunčano, ali vjetrovito i svježije vrijeme. Jutarnja temperatura zraka uz jaku do olujnu buru neće prelaziti 16 Celzijevih stupnjeva, dok će se najviša dnevna kretati do 22 stupnja. Smirivanje vjetra i postupno zatopljenje očekuje se tijekom srijede, prenosi Slobodna Dlamacija.

Ključne riječi

Komentara 4

SD
sdpesticid
18:04 24.09.2018.

nema tog vjetra koji može otpuhati ''politiku'' sadašnju. ovo nije ništa spram navedenog..

MO
modovisisajteMaraschino
16:34 24.09.2018.

to bi kod nas u Slavoniji rekli, puše neki vjetar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije