Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bura zbog Ustavnog suda

Orepić nakon 'ribanja' zašutio

Vlaho Orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.12.2016.
u 09:41

SDP u Saboru ministra poziva na ostavku zbog izjava o Ustavnom sudu kao prijetnji nacionalnoj sigurnosti

Nakon što ga je premijer Andrej Plenković javno opomenuo da ne smije napadati Ustavni sud, čini se da je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio “stati na loptu”. Jučer je odbijao odgovarati na novinarska pitanja o Plenkovićevoj izjavi i dodatno objašnjavati motive zbog kojih je zatražio kolektivnu ostavku ustavnih sudaca. Da je Orepić dužan poštovati upute predsjednika Vlade, upozorava Vladimir Šeks, HDZ-ov doajen i jedan od arhitekata hrvatskog ustava.

– Premijer je poslao jasnu poruku ministru Orepiću i nadam se da ju je on shvatio. Vlada je kolektivno i kolegijalno tijelo, povjerenje njezina predsjednika mora uživati svaki ministar – tumači Šeks. Na pitanje bi li eventualno Orepićevo ponavljanje sličnih poruka moglo voditi njegovu razrješenju, Šeks odgovara kako će o tome odlučiti Plenković.

I dok Orepić šuti, saborska oporba nastavlja ga prozivati da je svojim izjavama o Ustavnom sudu kao o najvećoj ugrozi nacionalne sigurnosti ozbiljno potkopao integritet te institucije. To što je ustavne suce na kolektivnu ostavku pozvao zbog slučaja Davorina Mlakara, kojega se proziva za primanje mita i lažno predstavljanje u sjedištu Hypo Alpe Adria Bank, oporba ne doživljava kao olakotnu okolnost. SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da se Orepić nije zadržao na Mlakaru, već je “doveo u pitanje integritet rada cijele institucije, a onda optužio i cijelo pravosuđe za korumpiranost”.

– Ministre, ili radite svoj posao i uklonite osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti ili podnesite ostavku – poručio je Grbin. U ministrovu obranu stali su njegovi kolege iz Mosta podsjećajući Grbina da je Mlakar u Ustavni sud ušao i glasovima SDP-a.

– Kada ste glasovali za imenovanje deset ustavnih sudaca, jeste li glasali za gospodina Dolovića ili Mlakara – upitao je Grbina Mostov Maro Kristić.  

>>Pogledajte kako ministar Orepić već dva dana bježi od novinara u Bruxellesu

>>'Tko je narušio dignitet Ustavnog suda? Orepić ili osobe koje se lažno predstavljaju u javnim ustanovama'

Komentara 2

TB
taras.buljba
15:32 10.12.2016.

Kakav je arhitekt takav je i ustavni sud.

KG
Kings-Gambit
16:00 10.12.2016.

Da slušaj VelikogVvođu klimaj glavom i pričaj samo ako tw se pita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije