Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regulatorna agencija

Oporba: Vlada je narušila neovisnost HERA-e!

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/5
22.03.2013.
u 13:04

Našu Heru nije progutao titan nego Vlada, politika koja određuje cijene i vuče konce – rekao je laburist Vukšić

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e) Tomislav Jureković predstavio je danas u Saboru Izvješće o radu i ostvarenju proračuna HERA-e za 2011. godinu. Izvješće je njegov prethodnik pripremio, ali ga iz nepoznatog razloga nije podnio Saboru, tvrdi Jureković.

– S obzirom na to da se kontekst u kojem Regulatorna agencija, a i cijela hrvatska energetika djeluje značajno promijenio od razdoblja 2011. do danas, smatram da bi ovo izvješće prije svega trebalo smatrati tehničkim izvješćem rekapitulacijom proteklog perioda, a i kontinuitetom prezentacije određenih podataka o energetskom sektoru – objasnio je Jureković te podsjetio kako je od kraja prošle godine na temelju novog Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti znatno promijenjena uloga HERA-e dajući joj znatno veće obveze i znatno veće ovlasti.

Oporba je kritizirala Vladu ustvrdivši da je narušila neovisnost te agencije, a Branko Vukšić je u ime Hrvatskih laburista izvješće nazvao farsom te najavio da ga njegov klub neće podržati.

Kako bi slikovito prikazao utjecaj Vlade na HERA-u, Vukšić je zastupnicima ispričao mitološku priču o grčkoj božici Heri, sestri i ženi vrhovnog boga Zeusa, koju je, kao i svoju drugu djecu jer ih je smatrao prijetnjom, progutao njihov otac titan Kronos.

– Našu Heru nije progutao titan nego Vlada, politika koja određuje cijene i vuče konce – tvrdi Vukšić. Sličan stav dijeli i HDZ-ov Josip Borić primijetivši kako smo od neovisnosti HERA-e dobili samo skuplje grijanje i električnu energiju.

– Iz rada te agencije zadnjih godinu dana vidljivo je kako se HERA najmanje brine upravo o zaštiti potrošača i svojoj neovisnosti – uvjeren je Borić.

Vlada nije definirala strategiju energetske politike kojom bi se uredio taj sustav, smatra HDSSB-ov Boro Grubišić koji je dao osobni primjer koji dokazuje neuređenost sustava.

– Živim u zgradi koja ima priključak za plin, ali iako nemam trošila, dobivam uplatnicu od 20 kuna. Ako je HERA izregulirala da onaj tko nema trošila mora redovito plaćati 20 kuna za nešto što ne koristi, svaka čast HERA-i. Ako je jedini njezin zadatak da regulira naviše cijene energije nije nam potrebna jer imamo one koji povećavaju cijene svega ostaloga – smatra Grubišić.

HNS-ov Srđan Gjurković demantirao je kritike oporbe da Vlada nije svjesna vremena u kojem živi, ustvrdivši kako Vlada vrlo dobro zna u kojem prostoru i vremenu živi i ne osvrće se previše unazad, nego samo gledaju i analiziraju ono što su zatekli.

– Od te regulatorne agencije očekujem da, osim regulacije, javno upozorava, pa i proziva, sve u cilju funkcioniranja tržišta energenata i zaštite potrošača, odnosno građana – tvrdi Gjurković.

Replicirao mu je HDZ-ov Branko Bačić ustvrdivši kako tome koliko je Vlada sredila stanje u energetskom sektoru svjedoče i aktualna događanja u JANAF-u, gdje je u tijeku financijska kontrola poslovanja i proračunski nadzor.

– Ministarstvo financija, da bi izvršilo proračunski nadzor i kontrolu poslovanja JANAF-a, mora pozvati u pomoć policiju da uđe u JANAF kako bi doista izvršilo taj proračunski nadzor sredstava javnog poduzeća vrlo važnog u energetskom sektoru kojim upravlja direktor koji dolazi iz HNS-a, a kontrolu nad poslovanjem JANAF-a treba izvršiti ministar financija koji dolazi iz redova SDP-a – tvrdi Bačić. Gjurković mu je odgovorio kako koristi mogućnost da dodatno pokuša "dodat tzv. ulje na vatru ako uopće vatre ima, a vatre nema u koaliciji."

– Dakle, JANAF je dioničko društvo. A vi znate po Zakonu o trgovačkim društvima da je to dioničko društvo s dioničarima i da JANAF nije na proračunu, odnosno on je većinom na tržištu, prema tome proračunski nadzor ne može raditi Ministarstvo financija, može raditi porezna uprava u ovom drugom segmentu u kojem se radi segment kod kontrole trgovačkih društava i to nije ništa sporno – objašnjava Gjurković.

HDSSB-ov Boro Grubišić primijetio je kako JANAF prevozi i transportira rusku naftu do rafinerije u Bosanskom Brodu.

– Baš nikada HERA-i nije palo na pamet da kaže kako ta relativno prljava ruska nafta zagađuje građane Slavonskog Broda sumpornim dioksidom, sumporovodikom, benzenom i onim lebdećim, da kažem česticama koje su u zraku u Slavonskom Brodu. Osim toga, nije stvar samo u količini, u koncentraciji tih tvari u zraku nego se radi o umanjenoj kvaliteti života građana Slavonskog Broda i županije Brodsko-posavske u krugu koji pokriva oko sto tisuća stanovnika. Kako to da se HERA nikada nije priupitala je li JANAF-u kao regulatorna agencija i kako, na kraju krajeva, ovdje imamo i sektor, odnosno savjet za regulatorne poslove, savjet za zaštitu potrošača itd. kako da nikada nitko nije reagirao, pa ni ova Vlada, ni ovaj ministar kojega imamo u vezi ekologije – zanimalo je Grubišića.

Branko Bačić vratio se na objašnjenje Gjurkovića da je JANAF dioničko društvo pa Ministarstvo financija ne bi trebalo biti nadležno vršiti financijski nadzor JANAF-a.

– Pri tome zaboravljamo da je država kroz svoje agencije vlasnica više od 80% JANAF-a pa već samim time bi trebalo omogućiti Ministarstvu financija da vrši financijski nadzor nad poslovanjem JANAF-a, a da ne kažem da je temeljni razlog zbog čega je Ministarstvo financija željelo provjeriti financijsko poslovanje JANAF-a činjenica da je onog trenutka, kada je ovaj Sabor donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nafti i naftnim derivatima, sredstva HANDA-e povukao u državni proračun, ali je HANDA u međuvremenu ta sredstava proslijedila JANAF-u kako bi JANAF izgradio skladište za skladištenje naftnih zaliha – objašnjava Bačić te dodaje kako je upravo to bio razlog zbog čega je Ministarstvo financija htjelo provjeriti financijsko poslovanje JANAF-a, ali uprava JANAF-a, tvrdi, vrlo znakovito se nije slagala s time.

SDP-ova Mirela Holy kazala je da neće podržati Izvješće o radu HERA-e jer ta agencija nije obavljala svoju zadaću neovisnog regulatora.

– Kao i u prethodnim godinama HERA je bila pod jakim utjecajem politike i energetskih lobija ponajprije onog iz HEP-a, a HEP kao što je to dobro poznato ima i vrlo veliki utjecaj na službenu politiku Ministarstva gospodarstva – objašnjava Holy koja je zaključila da je izvješće opširno i deskriptivno pa se stječe dojam da se HERA ponašala više kao promatrač i kroničar događaja nego kao regulator.

– HERA ne može mirno promatrati žalosno stanje hrvatske energetike jer kroz svoju nadzornu ulogu ima dosta velik prostor za djelovanje te se nadam se da će nova upravljačka struktura u HERA-i to učiniti – poručila je Holy te dodala da će HERA biti na pravom putu kada moćni energetski lobiji i politika počnu galamiti protiv nje.

>>Hera odobrila – provjera plinskih instalacija od 199 do 435 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije