Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijećnici o slučaju

Oporba ostala bez odgovora na pitanje kamo je nestao novac

tržnica
Arhiva VL
01.04.2010.
u 17:18

Gradonačelnik Vojko Obersnel podastro je informaciju i dokumente o odnosima Grada i Tržnica od 1992. do danas, no mnogi vijećnici slažu se da odgovori stižu prekasno.

Slučaj Tržnice Rijeka, o kojem javnost bruji već više od mjesec dana, napokon je došao i na dnevni red Gradskog vijeća. Gradonačelnik Obersnel, kojeg se tereti da je podržavajući štetan ugovor svoga prethodnika Slavka Linića s Tržnicama Rijeka gradski proračun oštetio za 80 milijuna kuna, “informaciju” o odnosu Grada i tvrtke obrazložio je na trinaest stranica, priloživši joj i sudsku nagodbu iz 1992., Ugovor o uporabi i gospodarenju objektima Tržnice, dva Ugovora o koncesiji (1996. i 2007.), potvrdu Agencije za restrukturiranje i razvoj te rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju, sve iz 1993. godine.

Sve odluke valjane

– Svi su se pravni poslovi temeljili na sudskoj nagodbi; Tržnica je prepustila vlasništvo objekata vrijednih 10 milijuna kuna Gradu, a zauzvrat im je omogućeno obavljanje djelatnosti, sve po valjanim odlukama mjerodavnih tijela Grada – kazao je gradonačelnik, nižući podatke o godišnjim naknadama koje je Grad naplaćivao. Obrazložio je i da je novi zakon iz 1995. umjesto naknade uveo koncesiju, koju je Grad dodijelio Tržnicama bez natječaja, jer je već bio vlasnik objekata. Koncesijsku je naknadu, pak, utvrdilo Gradsko vijeće – ne postoji zakonski propis koji određuje kako se ta naknada obračunava!, ustvrdio je Obersnel, uz opasku da ni revizori nikad nisu imali primjedbi na koncesiju. Gradonačelnik i dalje tvrdi da je svota od 80 milijuna kuna nejasna, jer su Tržnice zaradile upola manje, te da još nije vidio kaznenu prijavu.

Dokazat ću nevinost

Na burnoj sjednici, na kojoj su glavnu riječ vodili vijećnici HDZ-a i PGS-a, nametnula su se dva glavna pitanja – kamo je nestao novac te zašto je gradonačelnik trpio poslovnog partnera koji je bogatstvo stekao na otimačini? Usto, vijećnici su zamjerili što “informacija” kasni 10 godina, no Obersnel i na to ima spreman odgovor: pitanje Tržnica nikad se na sjednicama Gradskog vijeća dosad nije otvorilo. Očekivano, ponavlja da nije zlorabio položaj kako bi bilo kome, a ponajmanje Tržnicama, priskrbio bilo kakvu korist, poručujući da će to dokazati, ako bude trebalo, i na sudu. Poučio je vijećnike da je čovjek nevin dok se ne dokaže suprotno, te ih podsjetio je pomalo čudno što su u roku od mjesec dana protiv esdepeovaca podignute tri prijave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije