Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slaba potražnja

Opet će pasti kamata na stare kredite

novac
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
15.12.2017.
u 20:02

Stari su i dalje gotovo jedan postotni poen skuplji od novih stambenih kredita. U četiri godine kamate pale od 1,5 do 2,5 postotna boda

Nakon što je objavljen pad vrijednosti Nacionalne referentne stope (NRS-a) od 0,07 do 0,16 postotnih bodova, korisnike kredita s promjenjivim kamatnim stopama čeka novi pad kamata.

NRS pokazuje prosječan trošak financiranja banaka, a Zaba je najavila da će od veljače postojeći krediti pojeftiniti od 0,15 do 0,29 postotnih poena, a slična reakcija očekuje se i od drugih banaka koje su kredite vezale uz NRS. Usklađivanje kamatnih stopa prema tržišnim kretanjima, izraženim kroz vrijednost NRS-a, euribora, prinose na trezorske zapise ili prosječnu visinu kamata na štednju propisano je Zakonom o potrošačkom kreditiranju iz 2013. godine. Hrvatska udruga banaka podsjeća da su zadnje četiri godine kamate pale 1,52 i 2,23 postotna boda za kredite u kunama te između 1,95 i 2,46 postotnih bodova za eurske.

Bankari ističu da i u sljedećim tromjesečjima postoji prostor za pad jer je NRS najviše povezan s kretanjem kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba. Kamate na novu kunsku štednju kreću se od 0,24% za oročenja do tri mjeseca do 1,79% za oročenja dulja od dvije godine, dok su kamate na eurska oročenju u tom razdoblju od 0,16 do 0,65%. Prostora za pojeftinjenje kamatnih stopa ima, pogotovo što je potražnja za kreditima i dalje slaba. U ovom razdoblju jeftinog novca nešto lošije prolaze građani koji su uzeli fiksne stambene kredite jer im je cijena oko 5%.

Komentara 2

Avatar Celzijus
Celzijus
20:16 15.12.2017.

A kaj su to "postotni poeni"? Postoci od postotka kamata? Znači, ako mi je sad kamata na kredu 8 %, ona bude manja za 0,00014 %, tj. za jednu lipu. Jaki pad kamata, jaki bogami.

ZO
zokimo
11:51 16.12.2017.

Ako ti je sada kamata 8 ako padne za 0,2 postotna poena bit će ti 7,8%, ajde što ti napišeš ali jadni oni koji te lajkaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije