Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rak jetre

Operacije i kemoterapije Tihomiru su ukrale djetinjstvo

bolest1 (1)
Ljiljana Risek
27.01.2011.
u 12:43

U obitelji je još dvoje djece, predškolac Leon i Dalibor (12). Majka Dragica je nezaposlena, otac Dragutin je na bolovanju, a preživljavaju od Tihomirove invalidnine i dječjeg doplatka

   Tihomiru Kudeljnjaku iz Donje Višnjice samo je 15 godina, a već pune tri godine hrabro se bori s karcinomom jetre. Mršav dječak, preozbiljan za svoje godine, nevoljko se prisjeća triju teških operacija kojima je dosad bio podvrgnut, a još manje kemoterapija, bolova, mučnina, izostanaka iz škole i svega ostalog što mu je ukralo djetinjstvo. Nakon što je, zbog recidivirajućeg hepatoblastoma, ponovno bio operiran prije godinu dana u Kliničkoj bolnici Dubrava te potom prošao kroz šest ciklusa kemoterapije, Tihomir je sada na terapiji održavanja, koju prima u Dječjoj bolnici u Klaićevoj, cilj koje je sprečavanje recidiva. Koliko može, pohađa školu (učenik je osmog razreda).

- Koliko smo puta prošle godine putovali u Zagreb? Pa valjda dvjesto puta, više sam bio tamo nego doma! Zbog tolikih izostanaka, teško mi je pratiti nastavu. Iako nastavnici imaju puno razumijevanja, a učitelji su mi dolazili i na Odjel onkologije i hematologije u Klinici u Klaićevoj, gradivo je teško svladati. Nisam još siguran u koju ću se srednju školu upisati – kaže Tihomir. U obitelji Kudeljnjak još je dvoje djece, predškolac Leon i šestaš Dalibor. Majka Dragica (39) nezaposlena je i cijeli je život podredila brizi za obitelj. Otac Dragutin trenutačno je na bolovanju, a hoće li u proljeće za njega biti posla u građevinskoj tvrtki u kojoj radi, ne zna. Obitelj, koja je sve što ima posvetila borbi za Tihomirov život, preživljava od 1.250 kuna dječakove invalidnine i dječjeg doplatka. A taj novac nestane dok okom trepneš.

- Sve je počelo 2007. kada je u školskom naguravanju, ništa ozbiljno, Tihomiru uslijed udarca u grudni koš, prsnula jetra. Operacija na Dječjoj kirurgiji u Varaždinu trajala je četiri sata, liječnici su kazali da je stanje ozbiljno i da se bore za njegov život. Bili smo užasnuti! Možemo reći da je zapravo to bila sreća u nesreći, jer tada je našem sinu dijagnosticiran tumor – ispričao je otac Dragutin Kudeljnjak. Bio je to tek početak duge borbe za dječakov život. Nakon embolizacije jetre u Dubravi, Tihomir je 2008. prošao kroz 6,5 sati dugu operaciju u Klinici za dječju kirurgiju u Klaićevoj, u kojoj mu je odstranjen cijeli lijevi i trećina desnog režnja jetre. Nakon iscrpljujuće kemoterapije, njegovo se zdravlje stabiliziralo. Kad su se svi ponadali da je bolest nestala, povećane vrijednosti tumorskih markera pokazale su da je bolest ponovno buknula. Umjesto božićne čestitke, obitelj je potkraj 2009. dobila nalaz Dopplera krvnih žila, koji je pokazao recidiv hepatoblastoma, pa je Tihomir lani ponovno morao na operacijski stol. Brojna putovanja u Zagreb na pretrage, liječenje i kemoterapije, nabava preparata za jačanje imuniteta, financijski je posve iscrpila ovu vrijednu i poštenu obitelj

 

Pomozimo Tihomiru

 

- Snalazimo se svakako, hvala udrugama koje su priredile humanitarni koncert te svim mještanima i tvrtkama koji su nam dosad novčano pomogli. I Lions klub u Varaždinu 21. veljače organizira dobrotvornu predstavu za našeg Tihomira – kaže Dragutin Kudeljnjak te najljepšim riječima govori o liječnicima u Klaićevoj i u Dubravi. Pogled pak majke Dragice, koja nijemo guta bol i suze, govori više od tisuću riječi. Svi koji žele pomoći, svoj prilog za liječenje Tihomira i pomoć hrabroj obitelji mogu uplatiti na žiroračun otvoren na Tihomira Kudeljnjaka u Zagrebačkoj banci broj 23600000-3114261647.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije