Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Opći dug države: Svaka beba čim se rodi u RH je 'dužna' 88.000 kuna

Hrvatska narodna banka je izvijestila u četvrtak da u odnosu na kraj prosinca ostvaren je pad od 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto, a u odnosu na kraj ožujka lani dug je veći za 1,6 milijardi kuna ili 0,5 posto.
01. srpnja 2022. u 16:26 3 komentara 189 prikaza
Mother's Day symbol image
Foto: Hendrik Schmidt/DPA

Ukupno stanje konsolidiranog duga opće države na kraju ožujka iznosilo je 342,5 milijardi kuna, stoji u konačnim podacima statistike državnih financija

Hrvatska narodna banka je izvijestila u četvrtak da u odnosu na kraj prosinca ostvaren je pad od 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto, a u odnosu na kraj ožujka lani dug je veći za 1,6 milijardi kuna ili 0,5 posto. Prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga za 4,1 milijardu kuna te padom inozemnog duga za 2,5 milijardi kuna.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Hrvatska ima oko 3,89 milijuna stanovnika što znači da je svatko od nas dužan oko 88.000 kuna. To uključuje i svaku bebu, čim se rodi, piše Danica.

Promatrano u odnosu na godišnji BDP, ukupni je dug na kraju ožujka iznosio 77,3 posto BDP-a, a na kraju ožujka prethodne godine taj je udio iznosio 90,1 posto, što je smanjenje od 12,8 postotnih bodova na godišnjoj razini te smanjenje od 2,5 postotnih bodova u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, kada je udio iznosio 79,8 posto.

VIDEO: Za sve skuplje gorivo dijelit će se vaučeri za gorivo

Split: Ministrica turizma Nikolina Brnjac dodijelila Eco zelene certifikate obiteljskim i malim hotelima GOSPODARSKI REZULTATI Od stranih turista 495 mil. eura i više nego ikada Zagreb: Nenad Mar?ec, direktor HDS ZAMP-a AUTORSKA PRAVSA ZAMP objavio koliko su zaradili prošle godine: 'Bolje od prethodne, ali još ne kao 2019. godine' FILE PHOTO: Bierwang gas storage facility near Kraiburg am Inn TEŽAK UDARAC GOSPODARSTVU Ako stane ruski plin, šest milijuna ljudi ostaje bez posla. Što će Njemačka napraviti? INTERVJU: Anders frostenson Vizionar i anđeo investitor želi stvoriti poželjnu budućnost: Jednu stvar oko novca moramo shvatiti
Ilustracija
ozljeda prsnog koša
Vjetar otpuhao suncobran na plaži pa usmrtio ženu: Prijatelji joj vikali da se pomakne, no bilo je prekasno
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura