Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović održala konstituirajuću sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost

Eksperti pomažu u izradi nove strategije nacionalne sigurnosti
22. svibnja 2015. u 20:42 70 komentara 2371 prikaza
vijeće za domovinsku sigurnost
Foto: Željko Lukuknić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Na Pantovčaku je danas održana konstituirajuća sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost. Riječ je o prvom vanjskom savjetodavnom tijelu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na čijem je čelu umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević. Predsjednica je u startu Vijeću dala veliku važnost jer je cilj sustav nacionalne sigurnosti učiniti boljim i i kvalitetnijim. Vijeće bi trebalo dati znatan doprinos u izradi nove strategije nacionalne sigurnosti koja je, smatra predsjednica, zastarjela jer datira iz 2002.

Složila se i Vlada

Kako je posao na izradi prijedloga nove strategije nacionalne sigurnosti dogovoren još na Vijeću za nacionalnu sigurnost u travnju, s njime se složila i Vlada RH pa bi novoosnovano ekspertno Vijeće za domovinsku sigurnost trebalo pružiti pomoć graditeljima nove strategije. Vijeće je predstavljeno kao nadstranačko tijelo čiji članovi dolaze iz gospodarskog, obavještajnog i civilnog miljea i radit će volonterski. Među 24 člana su Ante Gotovina, Mladen Markač, Davor Domazet Lošo, Željka Antunović, Vlatko Cvrtila, alpinist Stipe Božić...

– Vijeće će raspravljati o mnogim temama, od strategije do odluka o razvoju oružanih snaga, kao što je kupnja zrakoplova. Prijedloge će proslijediti svim institucijama, od Vlade i ministarstva do Sabora i odbora – rekla je predsjednica.

Spoj civilnog i vojnog

Damir Krstičević najavio je četiri tematske radionice ove godine.

– Prva je analiza sustava nacionalne sigurnosti, a druga kako ga poboljšati. Treća tema su krizna upravljanja, sjetimo se Kornata i Gunje, a četvrta kako poboljšati koordinaciju između gradova općina – rekao je Krstičević.     

>> Generali stigli na sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Djeca_Arbata:

    Hrvatska Predsjednica sa hrvatskim generalima

  • dskrlec:

    Gospodo novinari i urednici: "Predsjednica Grabar Kitarović". Naučimo se poštovati hrvatske institucije.

  • Neo001:

    Ukoliko predsjednica Kolinda uspije barem PROVESTI LUSTRACIJU I PRIVATIZIRATI jrt, već bi napravila veliki korak k demokraciji u našem društvu. Jer to su rak rane našeg društva, koje nam podrivavaju temelje države