Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odobrila HERA: Grijanje u šest gradova poskupljuje do 38,5 posto

Cijene grijanja najviše će skočiti u Samoboru (38,5 posto), a najmanje u Osijeku (19,2). Poskupljenje u Zagrebu iznosit će 26 posto.
04. prosinca 2012. u 17:32 48 komentara 7 prikaza
'14.03.2012., Karlovac - Gradjani Karlovca ogorceni novim racunima za grijanje koje su dobili od Toplane. Racuni su veci i za nekoliko stotina kuna i prelaze preko tisucu kuna pa se mnogi pitaju kako
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Nakon višemjesečnih najava konačno je donesena odluka o povećanju cijena usluga HEP-Toplinarstva. Konkretno, riječ je o grijanju putem toplinarskog sustava u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru. Odluku o poskupljenju donijela je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a na snagu bi trebala stupiti osam dana nakon objave u Narodnim novinama koja se očekuje u roku od nekoliko dana.

Najbolje prošli Osječani

Građani tih šest gradova tako bi trebali plaćati između 19 i 38 posto skuplje grijanje. Najveće poskupljenje, od 38,5 posto, tako će pretrpjeti građani Samobora, dok će u Osijeku cijena grijanja porasti za 19,2 posto. U konkretnim brojkama, za stan od 65 četvornih metara Zagrepčani će godišnje za grijanje trošiti 800-tinjak kuna više, dok će cjenovni udar biti najžešći u Velikoj Gorici – čak 1910 kuna godišnje. Ovo je poskupljenje konačno jer na temelju novog Zakona o energiji tijela lokalne samouprave više nemaju mogućnost utjecaja na cijenu HEP-ova toplinarstva. Kako je objasnio direktor HEP-Toplinarstva Robert Krklec, ovo poskupljenje izravna je posljedica činjenice da su energenti – ponajviše plin – u zadnje tri godine poskupjeli gotovo sto posto, dok je cijena topline ostala ista.

– Na troškove goriva otpada 75 posto naših ukupnih rashoda. Rast cijene energenata rezultirao je time da je toplinarski sektor u Hrvatskoj od 2008. do danas akumulirao gubitke od milijardu kuna. To više nismo mogli izdržati, a iako će nam ova poskupljenja omogućiti novih 200 milijuna kuna godišnjih prihoda, to neće biti dovoljno da bi dosegnuli profitabilno poslovanje – rekao je Krklec.

Nova cijena, gubici ostaju

Prema njegovim riječima, HEP-Toplinarstvo i uz ovo poskupljenje sljedeće godine očekuje da će ostvariti gubitke od 370 milijuna kuna u 2013. godini. Uz 470 milijuna kuna gubitaka iz ove godine te stotine milijuna iz prethodnih godina evidentno je da je financijsko stanje u tvrtki teško.

Krklec kaže da u budućnosti taj minus misle smanjiti ulaganjima u povećanje efikasnosti, smanjenje gubitaka u mreži te razvoj novih usluga kojima bi prihodi bili povećani. Također, u Sisku i Osijeku situacija će se popraviti nakon što budu izgrađeni planirani novi blokovi tamošnjih termoelektrana. Ipak, teško se oteti dojmu da bi za stabilizaciju HEP-Toplinarstva uskoro moglo zatrebati i još jedno poskupljenje. Građanima, kojima će prvi veći računi stići već u siječnju, to svakako nije radosna perspektiva.

>> Računi za grijanje veći najranije od siječnja 2013.

Prosječno godišnje povećanje ci

Prosječno godišnje povećanje cijena toplinske energije u odnosu na sadašnje cijene za kategoriju kućanstva za gradove iznosi: Zagreb(26,0%), Osijek(19,2%), Sisak(37,4%), Velika Gorica(38,3%), Samobor(38,5%) i Zaprešić(37,7%), izvijestili su iz HEP Toplinarstva.

Najveći rast cijena u Samoboru, najmanji u Osijeku

Prosječno godišnje povećanje cijena toplinske energije u odnosu na sadašnje cijene za kategoriju kućanstva za gradove iznosi: Zagreb(26,0%), Osijek(19,2%), Sisak(37,4%), Velika Gorica(38,3%), Samobor(38,5%) i Zaprešić(37,7%), izvijestili su iz HEP Toplinarstva.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar Axel
  Axel:

  USKLADIVANJE CIJENA S EU! Sta se ima netko cuditi... :-) Vece bi cudo bilo da podu uskladivati PLACE I MIROVINE S EU!

 • Modesy 73:

  Fuj. Sram vas sve može biti. Dok sebi dijelite ogromne plaće, benificije, povlastice, nas učite kako da živimo sa našim jadnim plaćama u ovoj "Lijepoj Vašoj". Nekako sumnjam da su se oni kojima se zadnjih dana ulizujete baš za ovo borili.

 • -obrisani-:

  BRAVOOOOOOOOO konacno zagrepcanci placaju priblizno trzisnu cijenu grijanja-naravno za to fali samo jos 50% da skoci cijena na gore-kod nas je u kuci 21°-a djeca su mi stalno govorili kako je kod nas "zima" a kod drugih vruce-ja im velim: ... prikaži još! znam, samo mene zanima ko ce platit onih 23° unutra???? tajac-niko ne odgovara.