Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog procedure

Računi za grijanje veći najranije od siječnja 2013.

'14.03.2012., Karlovac - Gradjani Karlovca ogorceni novim racunima za grijanje koje su dobili od Toplane. Racuni su veci i za nekoliko stotina kuna i prelaze preko tisucu kuna pa se mnogi pitaju kako
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
06.11.2012.
u 12:27

Naime, iako je Hrvatska energetska regulatorna agencija već odobrila HEP-ov zahtjev za poskupljenje grijanja, ta procedura odrađena je po starom zakonu koji više ne vrijedi

Stanovnici Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića, po svemu sudeći, neće izbjeći poskupljenje grijanja od 36,8 posto, no izgleda da im viši računi ipak neće doći na naplatu do Nove godine. Kako doznaje Večernji list, Hrvatska elektroprivreda još nije pokrenula proceduru za poskupljenje grijanja, sukladno novom Zakonu o energiji koji je nedavno stupio na snagu.

Promjene nakon ulaska u EU

Kako je osnovno pravno načelo da izmjena cijena ne može biti retroaktivna niti se odnositi na proračunsko razdoblje koje je već počelo, a studeni je već počeo, evidentno je da će nova cijena grijanja moći biti primijenjena tek od prosinca, za što će građani račune primiti u siječnju. Naime, iako je Hrvatska energetska regulatorna agencija već odobrila HEP-ov zahtjev o poskupljenju grijanja, ta procedura odrađena je po starom zakonu koji više ne vrijedi. Temeljem tog zakona, HERA-ino mišljenje bilo je tek savjetodavne prirode, a konačnu odluku o povećanju cijene donosili su čelnici gradova u kojima HEP Toplinarstvo posluje. Kako je pretpostavka da će oni taj zahtjev odbiti, poskupljenje će biti odbijeno. HEP će nakon toga poslati novi zahtjev Agenciji, ali ovaj put temeljen na novom zakonu. Tu je odluka HERA-e obvezujuća, a logično je pretpostaviti da će poskupljenje opet biti odobreno.

Ipak, Agencija će morati provesti cjelokupnu proceduru te izraditi novu analizu ulaznih troškova HEP Toplinarstva. Za to je potrebno dosta vremena, pa formalna odluka o poskupljenju sigurno neće biti donesena skoro. Novi udar na standard građana tako je odgođen za početak 2013., no poskupljenje grijanja na snagu će stupiti još za trajanja ovogodišnje sezone grijanja. Zbog toga građani neće moći poduzeti nijednu od mogućih mjera koje bi im omogućile smanjenje potrošnje ili čak izlazak iz toplinarske mreže. Doduše, ni izlazak iz toplinarske mreže nužno ne jamči manje troškove. Naime, ne postoji energent koji od 2008. godine do danas nije poskupio barem 30-ak posto, a neki i znatno više.

Taj rapidni rast cijene energenata bio je i najveći generator rasta cijene potrošačkih dobara, a zatim i erozije kupovne moći građana od izbijanja krize. Ove godine očitovao se i kroz iznimno visoku stopu inflacije od pet posto – što znači da su čak i oni građani kojima je plaća nominalno ostala ista ove godine zbog rasta cijene energenata s njom mogli kupiti 5 posto manje usluga i proizvoda. Valja reći kako je to poskupljenje u velikoj mjeri uzrokovano globalnim kretanjima na koja Hrvatska ima malo utjecaja, no dijelom i dugogodišnjim neefikasnostima domaćih energetskih kompanija te deregulacijom tržišta energije. Ta deregulacija nastavit će se i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a njezin kratkoročni učinak na cijene energenata mogao bi biti negativan.

Nove trošarine

Tu su i nove trošarine koje će biti uvedene, no srećom, neće se primjenjivati na kućanstva i veći dio industrije. No, dugoročno, liberalizacija tržišta i konkurencija što više opskrbljivača jedini je način stagnacije cijena energije u Hrvatskoj.

>> Kako smanjiti račun za grijanje? Uložite u izolaciju, nećete na ulicu

Komentara 7

LI
liliZG
12:55 06.11.2012.

Ja još nisam dobila račun za grijanja, što znači da će vjerojatno slijediti poskupljenje od 11.11., pogotovo jer smo mi na toplani...... Ali želim skrenuti pažnju i na HEP struja,......dobila sam obračun po kojem sam preplatila 50 kn, s tim da im ne plaćam unaprijed struju već unazad, dakle , akontacija struje za 8 mj, u 9 mjesecu , po tome stvar izgleda slijedeće: rata je bila 273 kn, preplata 50, a za novu akontaciju odredili su mi ratu od 307 kn, i gdje je tu logika jer po mom plaćanja ja sam zapravu u preplati 323 kn jer ne plaćam za mjesecu u mjesecu, a oni mi još i dignu akontacijsku ratu i tako iz obračuna u obračun..... Na znam dal je to netko primjetio ali na taj način lakše podignu struju i uvijek su unutra zadanoga...... HEP struja nikada neće propasti.........

Avatar Becarina
Becarina
12:58 06.11.2012.

Ovo je najveca agresija na hrvatski narod od domovinskog rata,A cesto spominjanje Sanadera,Tudjmana i drugih je bacanje magle u oci-odvracanje paznje.Hrvati pocnite jednom razmisljati u svoju korist.

DU
Deleted user
12:36 06.11.2012.

Posljedice dugogod. isputanja samozvanih energ. gurua poput Šterna kojima mediji otvaraju prostor na svakodnevnoj bazi da mantraju da energija mora biti skupa, inače je neće biti. I što bi? Poskupjela do te mjere da se srednji i siromašni sloj pučanstva neće moći pošteno ogrijati zimi, a energ. gurui se bogate čak i na savjetničkim pozicijama i ne haju za probleme puka. Zanimljiva pojava tog tipa u susjednoj Sloveniji gdje je zemni plin među top 5 po cijenama u EU pa sad potrošači masovno prelaze na pelet i izbacuju van iz kuća i stanova plinske bojlere i kotlove na plin. Gdje je tu logika u hrv. uvjetima kad se zna da skoro 2/3 zemnog plina dobivamo iz domaćih nalazišta i zašto su morali toliko nasvirati cijenu m3 da su npr. ugrozili cijeli projekt plinofikacije Dalmacije. Što vrijedi magistr. plinovod iznad Splita i u Zadru kad pučanstvo više nema računice uvoditi zemni plin!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije