Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sječa savjetnika na Pantovčaku

Odlazi li i Mate Radeljić? Predsjednica se približava Plenkoviću

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
14.12.2018.
u 13:42

Dođe li do smjene Radeljića, to će imati veze s predsjedničinim odustajanjem od “čistije” desnice

Potvrdom da je savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić podnio ostavku, počela su i nagađanja da to neće biti jedina smjena u savjetničkom timu Kolinde Grabar-Kitarović. U kuloarima se može čuti da će utjecajno mjesto savjetnika predsjednice za unutarnju politiku uskoro napustiti i Mate Radeljić.

Takva je informacija još uvijek “neprovjerljiva”, no Radeljića se udaljuje s Pantovčaka otkako je tamo zasjeo. Kada se zna da je na odlasku na veleposlaničko mjesto u Kinu Dario Mihelin, još jedan vrlo važan član savjetničkog tima predsjednice i savjetnik za vanjsku politiku, može se zaključiti da u izbornu godinu predsjednica ulazi s bitno okrnjenim savjetničkim timom.

Otišao da ne bude teret

Pogotovu što su Galić i Radeljić kao eksperti za izbore sudjelovali i u prvoj predizbornoj kampanji Grabar-Kitarović. Radeljić je u tim došao prije objave njezine kandidature 2014., a Galić je bio “pridodan” u tim na preporuku Milijana Brkića. Galić je sada sam dao ostavku na dužnosti na kojoj nije proveo čak ni punu godinu dana (dva dana manje), jer mu je kao iskusnom vojniku (brigadir HV-a), obavještajcu (SIS, VSOA) i stranačkom čovjeku (Odjel za analitiku HDZ-a) i samom postalo jasno da predstavlja teret, nakon što su ga mediji doveli u vezu s aferom SMS i okrivili ga da je baš on doveo “falsifikatora” Franju Vargu u HDZ.

Predsjednica je tu poduzela pragmatičan korak i odlučila se na Galićevu smjenu da ne bi u nastupajuću kampanju ušla s teretom afere SMS. Svi informirani slažu se da je Galić časna i povjerljiva osoba, no nije mu bilo spasa zbog percepcije javnosti. Jedan od insajdera kaže da je to s Galićem “nesreća”, dok drugi kažu da predsjednica možda ima neka saznanja o aferi SMS koja još nisu javna pa se Galića rješava preventivno.

Kolinda Grabar-Kitarović na Forbesovoj listi najmoćnijih žena:

Kolinda Grabar Kitarović
1/8

Predsjednica tvrdi da “podnošenje ostavke nije priznanje krivnje” te je objasnila da i Galić shvaća da ovakvo razvlačenje po medijima “nije u interesu ni njega samog i da će biti u boljoj poziciji obraniti se ako ne bude na javnoj dužnosti”.

Dođe li do Radeljićeve smjene, to će, za razliku od Galića, imati veze s promjenom predsjedničine strategije, odnosno njezinim odustajanjem od ulaska u prostor “čistije” desnice i smirivanjem svađa s premijerom Andrejem Plenkovićem i HDZ-ovom vladom.

Radeljić je, istina, imao na leđima neugodan pravosudni proces, u kojem je svjedok u suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec optuženoj za stopiranje naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu. No, Radeljiću afere iz “osječkog perioda” nisu naštetile. Ali, morat će se maknuti ako se mijenjaju okolnosti i popravi odnos predsjednice i Plenkovića, iz čijeg se tabora opetovano tvrdi da je baš Radeljić kriv za stalno ratno stanje između nje i premijera. Bude li ona sada prisiljena “poletjeti u zagrljaj” Plenkoviću i HDZ-u, bez čije potpune, ne tek formalne potpore nema što tražiti na izborima za drugi mandat, jasno je da će i Radeljića ispratiti s porukom “ništa osobno, no moraš otići”.

Na redu Milijan Brkić?

Grabar-Kitarović mora odlučiti kako će i s kojim timom na izbore te je li joj strategija umjerenost ili konzervativizam. Sigurno je da želi dobiti izbore, a kako je pragmatična, sve će podrediti tome. Neki misle da će biti uklonjen i Mate Granić, koji je posebni savjetnik, ali da je on politički otac ne samo predsjednici, nego i Plenkoviću i Jandrokoviću, budu li premijer i predsjednica zakapali ratne sjekire, vjerojatnije je da će avanzirati kao moderator koji će ih pozvati za zajednički stol.

Plenković uz komentar Galićeve ostavke ponavlja da “cijela ta afera nije dobra... i treba je rasvijetliti do kraja”. Nije odgovorio hoće li to “do kraja” značiti i pozivanje na odgovornost Milijana Brkića, nije ni trebao, jer taj rasplet ionako svi očekuju, osobito nakon Galića.

VIDEO: Milijan Brkić u DORH-u o aferi SMS

Komentara 48

KO
koraknaprijed
14:19 14.12.2018.

Nikad gore opozicije,samo znaju pozivat na ostavke i lupat prazne parole.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:32 14.12.2018.

Clanak kao mala umna gimnastika onako iz dosade. Sto god pisali, Kolinda je nasa predsjednica jos 5 godina, nitko joj ne moze ni prismrditi. Da sakupe svi protukandidati sve postotke na jednu hrpu opet KGK pobjedjuje. Svaka cast Piculi kao jedinom normalnom i ozbiljnom kandidatu sto je u ljevici velika rijetkost, ali nista od toga.

KA
kapunjohan
15:24 14.12.2018.

Analitičke teze novinara nemaju baš jake temelje. Predsjednica se ne mora podrediti Plenkoviću, da bi opet bila izabrana. Narod baš ne sluša nijednog političara i ni jednu stranku /osim onih koji vide vlastiti interes/ već glasa po vlastitim izboru. HDZ dobiva glasove ne zato jer je ,,interesno,, gledano najbolja stranka , već zato jer se ponekad sijeti /češće od drugih stranaka/ da je hrvatska država interes hrvatskoga naroda i da je u nju utkan nacionalni ponos tog istog naroda- istina to često po izborima i izigra braneći vlastite interes stranke.Narod sve to izna i bira manje zlo i zato predsjednica mora ostati uspravna i domoljubna bez teza o čistoj ili manje čistoj desnici a što je izmišljen termin koji omalovažava domoljubje , tradiciju i nacionalni ponos koji ne omalovažava druge ali voli svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije