Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković o aferi SMS:

'Što više informacija izlazi, što više toga saznajemo, ovo mi izgleda sve gore i sve lošije'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.11.2018.
u 15:24

Nužno je da nadležna tijela, policija i Državno odvjetništvo odnosno USKOK, do kraja rasvijetle tu temu, rekao je premijer

Što više informacija izlazi u javnost, što više toga saznajemo, ovo mi izgleda sve gore i sve lošije, primijetio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuvši se na iskaz Franje Varge oko afere SMS. Ne zna, dodao je, gdje je potpredsjednik HDZ-a i Sabora Milijan Brkić koji se spominje u tom iskazu.

- Ne znam gdje je on, nismo se vidjeli. Mislio sam da ćemo se eventualno vidjeti danas, ali kolega Brkić nije došao. Ono što sam rekao na početku te priče, ono što očekujem i od policije i od DORH-a i od svih angažiranih službi, jest da se ta afera rasvijetli do kraja. Apsolutno do kraja. Ne mogu u ovom trenutku točno reći što je tu istina, a što nije, ali što više informacija izlazi u javnost, što više toga saznajemo, ovo mi izgleda sve gore i sve lošije - kaže Plenković.

Ne treba tražiti odgovore od Brkića jer nije policija, dodaje, prije svega je važno da se utvrde činjenice, da se utvrdi što je tu točno, a što nije.

- Bavimo se jednom temom u kojoj je glavna aktivnost bila fabrikacija. Ako je to bila glavna tema s kojom se jedna skupina ljudi, to je sada sasvim očito, bavila dulje vremena, onda je nužno da nadležna tijela, policija i Državno odvjetništvo odnosno USKOK, do kraja rasvijetle tu temu. Ja kao predsjednik Vlade nemam informacije o detaljima istrage niti to mogu znati, to u javnost dolazi nekim drugim putem. Ali, imam dovoljno političkog iskustva da zadržim dužan oprez, ali isto tako vrlo je jasno politička ocjena da je sve što se ovog tiče postaje sve lošije i, po meni, zahtijeva daljnje korake - tvrdi Plenković, a na pitanje koji su to daljnji koraci, uzvraća "o tom potom".

Plenković: Nisam osjetio bilo kakvu ugrozu i zavjeru

Nije nikada osjetio da je na djelu neka urota protiv njega u stranci.

- U političkoj utakmici sve je na neki način moguće. Međutim, niti u jednom trenutku nisam osjetio bilo kakvu ugrozu i zavjeru, pa se nisam niti angažirao da je riješim. Ovo su teme i nekakvi ljudi koji su se bavili stvarima koje su s one strane zakona, o tome nema nikakvih dilema. To je za mene neprihvatljivo. Kad se sve činjenice utvrde, vidjet ćemo što dalje. Nas smo dvoje razgovarali o toj temi kad je to krenulo. Nakon toga nismo imali razgovor na tu temu, niti ćemo ga imati. To u ovom trenutku još nije ta faza. Ono što je bitno je da tijela nadležna za ove teme do kraja utvrde o čemu se radi. Tu, dakle, imate jasnu pravnu dimenziju i političku dimenziju, na koju vi aludirate - pojašnjava Plenković.

Politička odgovornost je apsolutno ključna, nužna, tu je, svjestan sam toga, naglašava Plenković.

- Zbog toga i inzistiram da se ovdje sve do kraja rasvijetli. Politički ćemo mi to raspraviti unutar stranke kad dođe vrijeme - tvrdi Plenković.

Nova, kvalitetnija i bolja rješenja u Zakonu

Vlada ne planira mijenjati Zakon o udomiteljstvu kako to HNS traži, jasna je poruka premijera Andreja Plenkovića HNS-u vezano uz njihov amandman kojim bi se udomiteljstvo omogućilo i istospolnim i neformalnim životnim partnerima.

- Nećemo prihvatiti njihov amandman. Vlada će ostati vrlo jasna, na poziciji zakona koji je poslan u drugo čitanje, taj zakon se kvalitetno pripremao, analizirale su se sve moguće odredbe, smatramo da je on primjeren i kvalitetan okvir da poboljša cijeli koncept udomiteljstva u Hrvatskoj - kaže Plenković. Hoće li Vlada provjeravati jesu li samci kojima je udomiteljstvo dozvoljeno slučajno i homoseksualci, upitan je premijer.

- Vlada to sigurno neće i ne može ni po kojoj osnovi. Ono što smo ugradili u ovaj zakon su nova, kvalitetnija, bolja rješenja nego ona koja postoje do sada. Vodite računa da svaka politička stranka ima svoja određena načela i određene vrijednosti. Tako ih ima i vodeća stranka u ovoj parlamentarnoj većini, HDZ koja na ovakvim pitanjima ima vrlo jasan i principijelan stav - tvrdi Plenković.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Njegov osobni stav, nastavlja, reflektira upravo ovakav sadržaj zakona kakav su i poslali u Sabor, dodaje, jer misli da je okvir koji daju primjeren i dobar za koncept udomiteljstva.

Ne misli da HNS-ovci protiv ovakvog prijedloga nisu reagirali na vladi strahujući da im se ne dogodi što i Mostu čiji su ministri razriješeni.

- Ne bi oni doživjeli sudbinu Mosta. Ne vidim uopće da su naše relacije takvog karaktera. Koliko se meni čini, nisam primijetio da je u vrijeme prvog čitanja ovog zakona uopće bilo ove rasprave. Pogledajte malo zapisnike, nastup ministrice Murganić, stavove klubova… Imam dojam da je ta kampanja krenula malo kasnije. To ništa ne mijenja u smislu konzistentnosti našeg stava. Vidjeli ste ovdje mnoge interesantne stranke i zastupnike bez trunke konzistentnosti kad je riječ o njihovom stavu. Mislim na Most. Velika je razlika između onoga što se događa na Vladi i onoga što se događa u Saboru. Razlika je enormna. Postoje neka pitanja koja dolaze na dnevni red i imaju određene etičke razlike gdje političke stranke sukladno njihovim filozofijama, platformama, programima i vrijednostima imamo različite stavove. Ovo je zasigurno jedno od tih. I mene tu ništa ne iznenađuje niti mi se čini imalo problematičnim - pojašnjava Plenković.

HNS je očito, dodaje, procijenio da žele tu temu afirmirati na ovaj način i to je njihovo pravo. Ne vidi tu nikakav problem, neće parlamentarna većina niti koalicija doći u pitanje zbog toga.

Zakon o pobačaju zahtjeva vrijeme i raspravu

Ministar Kujundžić rekao je da Zakon o pobačaju neće donijeti do veljače 2019., roku koji je Vladi dao Ustavni sud.

- Trenutno ne postoji radna skupina koja radi zakon, postoji Povjerenstvo stručnjaka, uglednih liječnika i pravnika kojima je zadaća da naprave komparativnu analizu kakva su zakonska rješenja i iskustva oko prekida trudnoće u drugim državama članicama EU. Što se tiče odluka Ustavnog suda iz veljače 2017.- nije riječ o obvezujućem roku već instruktivnom. Ako postoje neki zakonski prijedlozi, a ovaj je jedna kompleksna tema u svakom pogledu, etičkom, pravnom, medicinskom, zahtjeva dužno vrijeme i raspravu. Podsjetit ću samo da ova tema nije bila u programu Vlade niti u predizbornom programu, došla je sada slijedom odluke Ustavnog suda za koji je uzeo dosta vremena da je riješi, 25 godina… Ustavni sud je kazao da bi bilo dobro u ovim okolnostima donijeti novi zakon s obzirom da postojeći datira više od 40 godina i da se posebno radi na edukativnim mjerama kako bi se spriječio prekid trudnoće. To je poanta. Nije u odluci govorio o temeljnim okvirima koji postoje. Prema tome, mi ćemo temi pristupiti studiozno. Ako procijenimo da ovi vremenski okviri, instruktivni, nisu dovoljni, tražit ćemo od Ustavnog suda, uz odgovarajuću argumentaciju i odgovarajuće produljenje tog roka - ustvrdio je Plenković.

Što se tiče zahtjeva Milana Bandića za besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce, Plenković kaže kako još nije dobio preciznu računicu koliko bi to stajalo.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

- Mislim da ovaj proračun kako je predviđen kvalitetno pokriva osobito domenu obrazovanja, ne samo obrazovne reforme nego i ulaganja u visoko obrazovanje i znanost, za što su sredstva povećana više od 300 milijuna kuna. Što se tiče besplatnih udžbenika na razini cijele države, nisam do sada vidio pouzdan i precizan izračun. Hrvatska je već bila u situaciji, zadnji put 2007. godine, kada je imala besplatne udžbenike za osnovne škole, ali moramo vidjeti koliko košta. U krajnjoj liniji, ta se inicijativa odnosi na iduću školsku godinu, imamo vremena do tada. Naravno da je stav HDZ-a da, ako možemo pronaći sredstva da udžbenici budu besplatni, afirmativan. Ali to mora biti na pravovremen način, u okvirima dobrog izračuna, to nisu stvari koje se paušalno određuju – rekao je Plenković.

Nije pretjerano zadovoljan načinom na koji oporba raspravlja.

- Vidjeli ste kroz replike oporbenih zastupnika iz raznih stranaka otprilike razinu komentara, informiranosti, svašta smo mi danas ovdje čuli, pojavile su se i neke naslovnice doktora Luigija iz Malog mista koje se bave Božanstvenom komedijom. Čini mi se da jedan dio ove generacije političara štoseve ne lovi tako brzo kao drugi, ali dobro, trebaju se malo kulturološki adaptirati. Ja čeznem za jednom političkom i sportskom utakmicom, ovdje imate stranke koje vam bacaju blato, koje manipuliraju s informacijama, govore netočne informacije, banaliziraju stvari i onda kad im malo onako, u rekreativnom smislu športskog žargona nešto vratite, onda odmah plaču. To sad gledam već nekoliko puta, nisu mi nešto sportaši. Na haklu bi ih dobili - komentira Plenković.

Na opasku kako je i on svojevremeno odlazio u Bujicu, odgovara kako je to bilo 2014. zbog Europskih izbora.
- Držali smo se te teme. Ali evo, evoluiralo je to u nekom drugom smjeru dosta. Imate sad zabranu nakon onakvih zaista sramotnih nastupa nekih gostiju koji u tu emisiju dolaze, i mislim da su nadležna vijeća reagirala što je to u medijskom prostoru, eteru prihvatljivo, a što nije - zaključuje.

Pogledajte video: Kronologija afere lažnih SMS-ova

Komentara 132

Avatar Toni Broo
Toni Broo
16:06 27.11.2018.

Koliko vidim, stvarna moć i vlast se ne nalazi u Plenkovićevoj vladi već u jugo-medijskim dirigiranim tvornicama laži te paralelnim sustavima u DORH-u i pravosuđu uspostavljenim 2013.god, kojima i dalje drmaju ideološki jasno obojeni likovi poput Cvitana i Milanovića. Ta političko-medijska i represivna nedodirljiva ekipa na vrhu ljevičarske i institucionalne piramide stalno provodi preko medija selektivni linč te se mnoge tzv. afere usmjeravaju u svrhu ostvarivanja njihovih političkih i financijskih ciljeva. Hrvatska je postala zbog takvih medija i likova iz politike i represivnog aparata koji su jasno svjetonazorski obojeni država horor u kojoj svatko tko ne odgovara toj ljevičarskoj ekipi može postati meta za odstrel. Oni preko Brkića, a najviše Mamića nad kojim se vrši neviđena medijska hajku te zloupotrebljava pravosuđe i represivni aparat, pokazju svoju moć i pokušavaju zastrašiti sve one koji ne dijele njihovu ideologiju i svjetonazor.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
16:14 27.11.2018.

U Hrvatskoj stotinjak novinara svjetonazorski bliskih i dobro umreženih u svim medijima usmjerava dnevno političke i društvene teme kako njima odgovara, to je valjda svima jasno? Oni pokušavaju svim silama utjecati na javnost te Hrvate kako njima odgovara ideološki preodgojiti.. Međutim, neuspješni su u pokušaju nametanja većini Hrvata što da misle, ali su uspješni u tome da nam nametnu o čemu da mislimo. Partijski mediji u Hrvatskoj naše domaće dnevno-političke i društvene događaje filtriraju, selektivno prezentiraju i oblikuju da bi prodali svoju sliku stvarnosti s ciljem da javnost prihvati njihove nametnute teme i zaključke kao objektivno relevantne. Sami novinari kao i njihovi urednici vjeruju u mogućnost psihološkog djelovanja na pojedince kroz subliminalne poruke i baš se svim silama trude da nam daju okvire za odabir nekih aspekata percipiranja stvarnosti. Još sam primijetio da mediji odnosno pojedini novinari upijaju selektivno komentare grupa i pojedinaca koje prate preko fejsa ili ispod svojih članaka, a koji pokazuju prezir prema nekom političkom ili javnom akteru kao i mediji te na temelju takvog selektivnog i subjektivnog pristupa novinari rade članke nešto izmjenjenog sadržaj, lišenog primitivizma, ali s dominantnim i pratećim konotativnim značenjima kako bi sebe i svoju publiku nahranili, a svoje mete uništili, povrijedili ili negativno obilježili jer je to "glas javnost".

KO
koraknaprijed
15:28 27.11.2018.

Pod hitno treba provjeriti dali Varga govori istinu o informacijama za slikara svastike na Poljudu,informacije koje je kako kaže proslijedio Boižinoviću i Orepiću,ako je istina gdje je zapelo,ako nije o čemu onda pričate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije