Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

Tko će u utrku za Pantovčak? Za Kolindu najopasniji Milanović, Bandić i D. Orešković

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović odluku još nije donio, a izvori kažu da su šanse za kandidaturu male
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
28.11.2018.
u 10:27

Milanović je jedini kandidat oko kojeg bi se većina oporbe dogovorila. Kandidaturom bi SDP doveo pred gotov čin, podržali bi ga GLAS i HSS

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima potkraj 2019. godine mogla bi dobiti zanimljivu paletu protukandidata. Iako će ona svoju kandidaturu najaviti tek nakon europskih izbora koji su u svibnju iduće godine, gotovo je sigurno da će kao kandidatkinja s podrškom HDZ-a ponovno u utrku za Pantovčak. Bez obzira na napetosti koje se svako malo javljaju na relaciji Pantovčak - Banski dvori i prijašnje neslužbene prijetnje iz HDZ-a da će razmisliti hoće li je podržati u kandidaturi ako nastavi napadati Vladu.

– Ne bi bilo fer prema građanima da se predsjednica već izjasni o željama za drugi mandat – poručili su s Pantovčaka.

Drugi pokušaj

Predstojeći predsjednički izbori mogli bi iznenaditi i brojem kandidata jer se već sada barata s najmanje osam ili devet imena, no jezgru kandidata koji bi predsjednici bili najveća konkurencija mogli bi činiti Zoran Milanović, bivši šef SDP-a, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i HDZ-ov partner u parlamentarnoj većini, te Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nijedno od to troje kandidata još nije odlučilo o svojoj kandidaturi, ali iz svega što čini Milan Bandić, traži od Vlade besplatne udžbenike za školarce u cijeloj Hrvatskoj, postavlja spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu itd, posve je jasno da želi ostvariti nedosanjani san otprije gotovo deset godina, kada je u drugom krugu izgubio od bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Uostalom, i u recentnim izjavama spominjao je usput i predsjedničke izbore.

Kandidaturu (zasad) otklanja i Dalija Orešković, ali najčešća meta njezinih kritika upravo je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pa se sve čini da Marko Vučetić, koji je istaknuo “uvjetnu kandidaturu” uz potporu D. Orešković, samo “čuva mjesto” za njezinu eventualnu kandidaturu, kako se ona ne bi prerano potrošila. Zoran Milanović mogao bi biti, ako ne najopasniji, onda najzanimljiviji rival predsjednici jer se iz politike povukao nakon gubitka parlamentarnih izbora 2015. godine.

Pogledajte i galeriju - tko je sve pokušao postati predsjednik RH:

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović odluku još nije donio, a izvori kažu da su šanse za kandidaturu male
1/19

Povratak na scenu

Njegova kandidatura značila bi i njegov povratak na političku scenu. Dio oporbe upravo Milanovića, u nedostatku boljeg i jačeg kandidata, zaziva da se upusti u tu utrku. Međutim, šanse za to, kažu izvori koji su mu bliski, vrlo su male. Prema prvotnom planu, Milanović je odluku planirao donijeti najkasnije do prosinca i bude li ona išla u smjeru kandidature, najkasnije siječnju bi je i objavio, a prije toga bi izišao iz SDP-a. Međutim, s protokom vremena navodno mu je i želja za kandidaturom splasnula iako još ima jako puno onih koji ga u nju guraju i na nju nagovaraju, kao što on još ima vremena za odluku. Ako na kraju ipak procijeni da ima šansi za pobjedu, isti izvori kažu da će u svakom slučaju na te izbore ići kao nestranački kandidat i pokušati izboriti potporu što većeg dijela oporbe.

Takav bi scenarij za šefa SDP-a Davora Bernardića bio nezgodan. Bernardić, naime, kažu naši izvori, nije nesklon podržati Milanovića kao kandidata, ali jedino u slučaju da bude SDP-ov kandidat, a ne nezavisni. No s druge strane, uđe li Milanović u utrku za Pantovčak bez članske iskaznice svoje stranke, SDP će zapravo dovesti pred gotovo čin jer je teško zamisliti da bi mu se netko iz SDP-a u tom slučaju usudio suprotstaviti. Pa i Tonino Picula koji se, zasad, praktički jedini ponudio svojoj stranci za tu funkciju. Milanovića bi u kandidaturi vjerojatno podržao HSS čiji je predsjednik Krešo Beljak već izjavljivao da jedino Milanović može pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović, a potporu bi gotovo sigurno dobio i od Glasa i HSU-a.

Zapravo je Zoran Milanović i jedini kandidat oko kojeg bi se većina oporbe mogla dogovoriti prije prvog kruga. U suprotnom, odustane li od Pantovčaka, vjerojatnije je očekivati poplavu kandidata iz opozicije jer je teško zamisliti da će takvu priliku za vlastitu promociju i promociju svojih stranaka propustiti i Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak. Tko je jači, odnosno tko ima veći kapacitet za lidera taj će dvojac izmjeriti koncem svibnja na izborima za EU parlament s obzirom na to da oboje idu na listu za europske izbore. Pa će se brzo vidjeti vrijedi li više 30-ak tisuća članova koliko ih ima HSS ili odličan rejting koji ima čelnica Glasa u istraživanjima. Iz istog razloga, da osnaži svoju stranku, logično je očekivati da će se Mostovim biračima kao kandidat ponuditi netko iz te stranke, vjerojatno predsjednik Božo Petrov.

Tko će u utrku za Pantovčak

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović odluku još nije donio, a izvori kažu da su šanse za kandidaturu male 

Ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića upućuje na to da i njega, po drugi put, zanima utrka za Pantovčak 

Iako tvrdi da je utrka za Pantovčak ne zanima, Dalija Orešković lako se može predomisliti do kraja godine i najaviti svoju kandidaturu 

Šefica Glasa Anka Mrak Taritaš lako bi se, na krilima odličnog rejtinga, mogla upustiti u kandidaturu radi promocije stranke

Jedini član SDP-a koji se do sada de facto ponudio stranci kao mogući kandidat je Tonino Picula, aktualni europarlamentarac

Može se očekivati da će i Most ponuditi biračima svoga kandidata, a kao najlogičniji izbor nameće se čelnik stranke Božo Petrov  

Nezavisni Marko Vučetić istaknuo je "uvjetnu" kandidaturu uz potporu D. Orešković kojoj možda time zapravo čuva mjesto 

Pogledajte i video s Milanovićog predavanja o populizmu:

Komentara 185

PA
pax5
10:38 28.11.2018.

G. Kolindi će sa ovakvom konkurencijom biti dovoljno da se samo pojavi i to je to.....

Avatar Mican999
Mican999
10:37 28.11.2018.

Ma da svi troje kandidiraju u jednoj osobi nemaju šanse protiv Kolinde. Dajte molim Vas. Tko počinje bildati rejtinge skorojevičima i potrošenim političarima. Zar onaj napuhanko Milanović koji se ne može ujutro dignuti prije 10 h. Ili Dalija koja je njegov pontron.

AP
ante_pustinjak
10:36 28.11.2018.

e svaka čast, ako joj ova trojka (a nedostaje jedino još i mrakača!) bude protivnik, onda je pobjeda osigurana već u prvom krugu! sve gubitnik do gubitnika. neki doduše rade 24sata ko konji, drugi spavaju do podneva svaki dan, a treća samo olajava sve oko sebe a posebice aktualnu predsjednicu. samo naprijed uz ljevičarski bojni poklič "hura" u propast i sramotu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije