Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
galić podnio ostavku

Predsjednica: Podnošenje ostavke nije priznanje krivnje

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
13.12.2018.
u 16:48

Ostavka je uslijedila nakon afere sms u kojoj je uhićen informatičar Franjo Varga

Savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić podnio je ostavku iz moralnih i etičkih razloga, koju je Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila, potvrđeno je Hini danas iz Ureda predsjednice.

Na pitanje ima li ostavka veze s aferom sms, predsjednica je odgovorila da nema.

"Prema njegovom razgovoru sa mnom nema. Istraga je istraga, u to se ne mogu miješati.", prenosi N1.

Predsjednica smatra da podnošenje ostavke nije priznanje krivnje.

"Zahtjev za ostavku jest moralan čin, uopće o tome ne ću špekulirati. Ponavljam, riječ je o istrazi zatvorenog tipa. Znat će se sve na vrijeme. Prema onome što je gospodin Galić meni rekao, nema veze s onime za što ga se optužuje", kazala je.

"On shvaća da ovakvo, neću reći razvlačenje po medijima, ali produžavanje ove priče po medijima nije u interesu niti njega samog, i da će biti u boljoj poziciji obraniti se ako ne bude na javnoj dužnosti".

Na pitanje bi li po toj logici ostavku trebao podnijeti i Milijan Brkić, rekla je da ne može govoriti u ime potpredsjednika Sabora.

U vezi problema s nabavom borbenih zrakoplova predsjednica smatra da ministar obrane Damir Krstičević ne treba odstupiti, no da Hrvatska nema vremena za gubljenje. 

"Obzirom na stanje našeg borbenog zrakoplovstva, moramo brzo djelovati", rekla je dodavši kako je remont MIG-ova 2013. godine bio loš i da "uskoro nećemo imati uopće MIG-ova koji će biti u stanju poletjeti, a moramo zadržati i pilote". 

Također je potvrdila da je u srijedu razgovarala s izraelskim premijerom Benjamin Netanjahuom, koji joj je rekao da radi na rješavanju dvojbi s SAD-om.

Ostavka Vlade Galića je uslijedila nakon afere sms u kojoj je uhićen informatičar Franjo Varga zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća. Po njoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

U svom iskazu Uskoku, prema navodima medija, Varga je govorio i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem te s predsjedničinim savjetnikom Galićem koji je povezao Vargu i Karamarka.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Pogledajte i video nedavnog kaosa u Saboru:

Komentara 64

PI
Pierro12
16:13 13.12.2018.

UDBASKA peta kolona djeluje posvuda. Kao i prije rata, 90., i 91., kada se trovalo raznim pricama i tzv. Aferama, tako i sada. To treba zaustaviti. Jasno odijeliti kriminal i korupciju, na jednu stranu i politiku sluzbenu, na drugoj strani. DORH neradi dobro, ali SUDSTVO, dakle sudovi. Treba osnovati posebno DORH Odjel za korupciju i poseban za organizirani kriminal, oba sa strucnjacima. Posebno odabrani i pod zastitom. Tada bi se razdvojilo sve. I peta kolona bi bila razotkrivena u sekundi. Ovako, lose. Neznas ni sta radi VL, a kamoli DORH i sudstvo. Pravog ministra pravosuda nemamo, koji bi uveo reda. Novu ekipu, mlade ljude skolovane, a ostali raus. I da vidis svega. Ovako nevalja. Lose, jako lose.

HR
Hrvatska
13:16 13.12.2018.

Posteno. Covjek ima morala za razliku od ostalih. Sigurno je da nije kriv,ali tu su drugi razlozi. Zasto bi ga netko provlacio po medijima.

Avatar Semper Paratus
Semper Paratus
19:34 13.12.2018.

PRO BRUNA ESIH (NEOVISNI ZA HRVATSKU) i HRVOJE ZEKANOVIĆ (HRAST)‼️‼️‼️‼️‼️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije