Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za ratne veterane proslijedit će DORH-u i policiji dopis o zapošljavanjima u HEP-u

Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je da nema tjedna u kojem ne zaprima slične prijave koje onda prosljeđuje nadležnim institucijama
09. prosinca 2016. u 14:09 4 komentara 1196 prikaza
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Saborski Odbor za ratne veterane proslijedit će DORH-u i policiji dopis Marija Marjanovića kao i audio zapis kojim dokazuje kako direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek, koji je zbog izbijanja priče u javnost danas podnio ostavku, od njega tražio da namjesti posao nećaku predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića. Tako bi on dobio posao umjesto jednog branitelja koji bi prema zakonu trebao imati prednost pri zapošljavanju ako zadovoljava uvjete.

- Dopis nam je upućen prije dva dana, u njemu stoji da je na Marjanovića kao člana komisije za zapošljavanje, vršen pritisak da zaposli nećaka od predsjednika uprave, koji je inače ugledan član SDP-a – rekao je predsjednik odbora Ivan Anušić.

SDP-ov Franko Vidović dodao je kako se takvi slučajevi događaju svugdje, ne samo u HEP-u.

- Ako želimo to izbjeći, dajmo braniteljima prednost do kraja, odnosno da ne moraju uopće ići na testiranje ako zadovoljavaju uvjete, ili da idu na testiranje, ali samo između više branitelja koji su prijavljeni za posao – predložio je Vidović te ustvrdio kako ova priča nema stranačko obilježje, već je riječ o čistom nepotizmu. Anušić mu je uzvratio kako nije dobro da iznosi takve prijedloge jer bi to samo produbilo podjele između branitelja i ostalih građana.

hep Sporni razgovor Direktor HEP-a Ivica Martinek podnio ostavku zbog optužbi za namještanje posla HEP 'Diša, imamo problem' EKSKLUZIVNA SNIMKA Direktor u HEP-u tražio da zaposle rođaka iako je po zakonu branitelj imao prednost

- Ako branitelj ima sve uvjete na natječaju, i bira se između njega i dvije druge osobe, branitelj mora imati prednost, no ako taj drugi ima veće kvalifikacije, onda on treba dobiti posao. Tako piše u zakonu i tako treba i ostati – dodao je Anušić te naglasio kako nakon slušanja audio-snimke osim o nepotizmu mogu govoriti i o prijetnjama.

HDZ-ov Josip Đakić također upozorava da se taj zakon temeljem kojeg branitelji imaju prednost pri zapošljavanju krši i u drugim poduzećima, posebice u Hrvatskim šumama.

- Ova snimka rezultirala je ostavkom jednog direktora, a nadamo se da će rezultirati i ostavkom Perice Jukića koji je također akter ove priče. Vjerujem da se ovo više neće često događati te da ćemo rasvijetliti sve ostale slične slučajeve – kazao je Đakić, a njegov stranački kolega Milijan Brkić je dodao kako sve treba proslijediti policiji i DORH-u.

Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je da nema tjedna u kojem ne zaprima slične prijave koje onda prosljeđuje nadležnim institucijama.

- Prošli tjedan dobili smo tri prijave iz Međimurja gdje je bila riječ o djeci poginulih branitelja. Inzistiramo na punoj primjeni zakonu, a mogu reći da istu prednost za zapošljavanje branitelja predviđamo i u novom jedinstvenom zakonu o pravima hrvatskih branitelja – kazao je Medved.

>> Cvitan: USKOK od jutros istražuje priču o zapošljavanjima u HEP-u

NOVA PODRHTAVANJA
Zabilježen potres magnitude 3,8 kod Gline, osjetio se i u Zagrebu
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • doktorica:

  da su se samo zapošljavali po znanju i sposobnostima mi bi bili među prvima u EU.Svi se grabe za radna mjesta u državnim firmama jer je to leglo nerada,plaća redovita ,a kod privatnika treba znati raditi!

 • Avatar grob
  grob:

  Franko Vidović bi trebao raditi na dobrobiti branitelja,ovo vodi samo podjelama.Ratnik koji je čuvao vojarnu. Branitelj ima prednost samo ako ima jednak broj bodova. Sam članak je pun gluposti.

 • campa:

  Da bi se nešto razvodnilo i proguralo pod tepih te zataškalo formira se odbor.To se čini kontinuirano već desetlječima bez obzira tko je na vlasti.Kršenje zakona ke konstantno i o tome svi pričaju i sada tek kad je u javnost ... prikaži još! procurila vijest o kršenju zakona oglasili su se Đakić i Tomo Medved. Za Tomu ima opravdasnja ali se pitam što je do sada radio Đakić.Šutio je o tome iako se je sve znalo a ubjeđen sam da je učestvovao u tome.Sada se skupljaju poeni.Zašto ta komisija ne provjeri državne tvrtke koje su uredno podjeljene prema strankama kako nebi došlo do grešaka pri zapošljavanju pa bi onda došli do poražavajučih podataka da večinu radnika čine uhljebi.