Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovako je izgledala Plenkovićeva vlada na početku mandata

Sve je počelo smjenom Mostovih ministara koje je premijer Plenković razriješio na sjednici vlade u travnju 2017. godine
17. srpnja 2019. u 22:50 29 komentara 2617 prikaza
Vlada Andreja Plenkovića na početku mandata
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Čak 13 ministara otišlo je iz Vlade otkad je na njezinom čelu premijer Andrej Plenković, odnosno od listopada 2016. godine.

NOVA IMENA Plenković smijenio Žalac, Tolušića i Murganić

Sve je počelo smjenom Mostovih ministara koje je premijer Plenković razriješio na sjednici vlade u travnju 2017. godine. S ministarskih pozicija razriješio je tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju te ministra zaštite okoliša i energije Slavena Dobrovića i to zato što su glasovali protiv ministra financija Zdravka Marića, odnosno podržali su prijedlog oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru zbog slučaja Agrokor.

Vlada Andreja Plenkovića na početku mandata | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Mostov potpredsjednik vlade i ministar uprave Ivan Kovačić tada nije bio prisutan na sjednici Vlade, te nije mogao glasati no i on je otišao s ministarske pozicije jer se nakon toga raspala koalicija s Mostom.

Zbog razmirica s premijerom, ostavku je u lipnju 2017. godine dao tadašnji ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. U istom mjesecu smijenjen je i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić zbog plagiranja doktorskog rada.

Žalac i Tolušić Završio uži kabinet Žalac i Tolušić napustili Vladu: Sve sam vam rekao prije nego što sam ušao

U svibnju 2018. godine ostavku je podnijela i tadašnja  potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić zbog afere "Hotmail", odnosno pisanja zakona za Agrokor.  

Prošli tjedan ostavku je zbog sumnjivih poslova sa zemljištima na Braču podnio ministar uprave Lovro Kuščević, a prekjučer je zbog poslova s nekretninama s mjesta ministra državne imovine otišao Goran Marić.

Danas su pak smijenjeni Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Ministrica Marija Pejčinović-Burić nedavno je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe pa je i ona među ministrima koji su napustili Plenkovića, no ona je to, za razliku od većine, učinila svojevoljno.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Rocky.Zg:

    Nije otišao najlošiji od svih.

  • Muzakus:

    Došli su niotkuda, krenuli su nikamo i konačno postali nitko i ništa

  • herold:

    Sa manje ministara Hrvatska vlada bi bolje funkcionirala. Nerazumijem tu potrebu premijera za tako puno ministara koji skupo koštaju državu i koji ni sami ne znaju zašto su tu