Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio uži kabinet

Žalac i Tolušić napustili Vladu: Sve sam vam rekao prije nego što sam ušao

Žalac i Tolušić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/16
17.07.2019.
u 13:07

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izrazio je nadu da će se izvanredna sjednica Vlade na kojoj će se glasovati o novim ministrima, čija imena se još ne znaju, održati do kraja tjedna. Ne zna ni kad bi se trebala sastati stranačka tijela

Uži kabinet Vlade koji je počeo u 10 sati oko podne priveo se kraju, a u Vladu su došli predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u službenom automobilu te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pješice. Ministrica Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, za koje se špekulira da bi mogli biti ministri koji će ostati bez posla, izašli su zadnji iz Vlade pognute glave i vidno neraspoloženi. Oboje su kazali da su rekli sve što su imali.

15:15 - 18.30 sati u središnjici HDZ-a održat će se sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke. Andrej Plenković sazvao je sinoć vrh HDZ-a na tajnom sastanku, navodno u restoranu Baltazar budući da nije bio ni u HDZ-u ni u Banskim dvorima, na kojem je stranačkim potpredsjednicima, glavnom tajniku Jandrokoviću, zamjeniku Brkiću i međunarodnom tajniku Božinoviću iznio dvije opcije: ili će biti mini rekonstrukcija koja će ostati na dvoje ministara koji su dali ostavke, Marić i Kuščević, te zamjeni za Mariju Pejčinović Burić, ili će ići u širu rekonstrukciju. Više čitajte ovdje.

13:09 – U Vladi su ostali premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić 

13:05 – "Sve sam vam rekao prije nego što sam ušao", rekao je Tolušić novinarima.

Žalac također nije bila raspoložena za komentare. Oboje su brzo ušli u automobile i otišli.

12:15 – Branko Bačić izrazio je nadu da će se izvanredna sjednica Vlade, na kojoj će se glasovati o novim ministrima, čija imena se još ne znaju, održati do kraja tjedna. Ne zna ni kad bi se trebala sastati stranačka tijela.

Iako je premijer rekonstrukciju najavio prije tjedan dana, Bačić smatra da čekanje vijesti tko je dio te rekonstrukcije ne traje predugo i da to čekanje ne ometa ministre u radu.

– Svi su ministri u kontaktu s premijerom, pa vjerujem da svoj stav zauzimaju prema razgovoru s premijerom, a ne prema onime što čitaju u medijima. Jako je mnogo špekulacija u javnom prostoru koje ne odgovaraju stvarnom stanju ni na sastancima niti je takvo činjenično stanje. Vi ste stavili dinamiku u javni prostor i sad bi netko trebao prema tome postupati. Mislim da treba pustiti premijeru da to dovrši sa svojim suradnicima i ministrima i uskladi sa svojom koalicijskim partnerima. Ne podcjenjujem medije, ali osoba koja time upravlja i koja je za to odgovorna jest Andrej Plenković. Ne bih donosio odluke samo zbog brzine i dinamike koja je uspostavljena nego, prije svega, neka to budu kvalitetne odluke – objasnio je Bačić.

– U trenutku kada ne bih imao povjerenje premijera, to je trenutak u kojem bih trebao iz te Vlade izaći", kazao je ministar Ćorić prije ulaska u Banske dvore prije užeg kabineta.

– Radimo –  kazala je ministrica Nada Murganić na ulasku u Banske dvore. – Uvijek ministar može doći ili otići – kazala je. – Kako god premijer odluči, to sam vam već rekla, a najviše ste mene to pitali –  rekla je na pitanje novinara bi li ostala. – Volite vi mene malo.... –  rekla je ministrica novinaru.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na ulasku u zgradu Vlade kratko je prokomentirao svoju moguću smjenu.

– Sve se može promijeniti, nitko nije vječan. Sve je promjenljivo – rekao je Kujundžić. 

– A koji je filozof rekao 'sve teče, sve se mijenja, u istu vodu se ne može stati. Ajmo, malo grčka filozofija. Što ću s njom kada ne zna filozofiju –  rekao je ministar zdravstva jednoj novinarki te otišao u zgradu Vlade.  Na upit novinara "smatra li se nesposobnim ministrom", Kujundžić je rekao: – Koji ste vi faks završili? Smatram neke novinare loše obrazovanima, skromnoga znanja – piše HRT.

"Sve ćete čuti. Sve u svoje vrijeme. Kad predsjednik odluči, onda će javnost biti informirana", kazao je ministar financija Zdravko Marić. "Sve će biti brzo gotovo. Kao Vlada funkcioniramo. Brzo će se to razriješiti", rekao je.

"Nemam nikakvih komentara. Nemam komentara. Doviđenja, vidimo se", kazala je ministrica Gabrijela Žalac koja se spominje kao jedna od onih koji će napustiti Vladu.

"Premijer je taj koji predlaže i razrješava. Ja apsolutno podržavam rekonstrukciju Vlade. Ako sam ja u toj rekonstrukciji, nemam nikakvih problema s tim", rekao je ministar Tolušić. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da bi se svi trebali baviti suštinskim stvarima i ministre procjenjivati prema tome koliko su u svome mandatu napravili. "Meni je važno da radimo na stvarima koje su važne za sustav, za državu, da građani bolje žive, a uopće me ne zanimaju ove križaljke niti me zanima tko je kome što rekao", rekla je novinarima Divjak.

Poručila je kako ministarstvo i dalje radi na svojim poslovima, priprema ulazak reforme u škole na jesen, radi na programskim ugovorima i administrativnom rasterećenju za škole te se bori za veće plaće učitelja.

Državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić odbacio je nagađanja da je zadužen za taj resor dok ne dođe novi ministar.

Katičić je novinarima na upit vodi li on ministarstvo nakon što je Goran Marić dao ostavku kratko odgovorio: "Ne, nemamo ovlasti". Nije želio komentirati bi li pristao biti ministar ako mu premijer to predloži.

Komentara 86

SS
sokac sa drave
15:32 17.07.2019.

Tolusic nista nije ukrao i mora otici.Viroviticko podravska zupanija je rijetka gdje se radi izgradjuje obnavlja,raste trend zaposljavanja.Sve zemljiste je poorano i posadjeno nema nista pustoga.Mi Slavonci izgleda nesmijemo imati ministra jer su nas predvidjeli za iseljavanje.Sada ce na njegovo mjesto sjesti neki splico sa laznom diplomom.Igrate se sa nasim strpljenjem .Dokle.

PI
pinkec
10:43 17.07.2019.

Yugo mozgovi još uvijek su u Vladi RH. Pogledaj oporbu, traže isključenje ministara, koji su donekle nešto napravili i pokušavaju napraviti za boljitak Hrvatske i naroda što na ekonomskoj bazi, što na društvenoj, što na svjetskoj sceni. Za njih nene postoji dobar, pošten radin čovjek, koji se bori za svoj narod i za svoju domovinu. Oporba do sada je imala toliko mogućnosti da pokaže, ne na jeziku, vec u djelu bar neki pomak u bilo kojem pravcu. Ništa dok su vladali, ništa kao oporba. Samo izluđivanje naroda svojom mržnjom prema svemu hrvatskom! Žalosno da su još uvijek tako glasni i negativni. Gdje oni i njihovi plove i što oni mogu ikad napraviti dobro, za ovaj toliko ispaceni narod? Vjerojatno u Vrapču, drugo ništa ni ne pružaju, već umnobolnu politiku umnobolnih spodoba. Ali, zaboravljaju da i Vrapče treba netko uzdržavati, a oni nisu ni zato sposobni. Bože oslobodi!

DU
Deleted user
12:00 17.07.2019.

Iz medija ništa nije bilo čuti ni pročitati o neradu vlade ZM. Ali zato ovima ne daju ni dana mira. Oni žele što gore ovoj državi. Kao da su prokleti. Ili zbilja mrze!? Ne kažem da nema negativnih pojava i u ovom mandatu, ali daleko manje nego i u jednom prije. Najveći krimen je proglašenje naroda nepismenim. To je napravio Kuščević zajedno sa Apisom, a bez ikakve kontrole. Pripomogla mu je i Rimac. Ako je bilo lopovluka, a što radi DORH. Njih bi trebalo sve smijeniti. Onada ili neće da rade ili ne znaju svoj posao. Tu najviše smrdi. I pravo( krivo)suđe. Tu je leglo kriminala. To treba resetirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije