Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ KAŠNJENJE

Od lipnja će HE Lešće proizvoditi sto milijuna kilovatsati godišnje

lešće
Dominik Grgurić/Pixsell
14.04.2010.
u 17:21

Iako smo njen završetak, na početku projekta prije pet godina, najavili za lanjski prosinac, pola godine kasnimo zbog financijskih problema, rekao je Josip Gabela, direktor Sektora za hidroelektrane HEP proizvodnje.

Hidrocentrala Lešće na Dobri prve će kilovatsate struje za sustav HEP-a proizvesti u lipnju. Iako smo njen završetak, na početku projekta prije pet godina, najavili za lanjski prosinac, pola godine kasnimo zbog financijskih problema, rekao je Josip Gabela, direktor Sektora za hidroelektrane HEP proizvodnje, za obilaska gradilišta u društvu župana Ivana Vučića, njegovih zamjenika, načelnika Generalskog Stola i Bosiljeva, te gradonačelnika Ogulina.

Prva u Hrvatskoj

To je prva elektrana koju, upravo na području Karlovačke županije, gradi Hrvatska, a vrijedna je više od 95 milijuna eura. Kada bude u funkciji proizvodit će 100 milijuna kilovatsati struje godišnje, a radit će samo danju.

– Područje Elektre Karlovac, koja se brine o mreži koja prelazi okvire Karlovačke županije, godišnje potroši 400 milijuna kWh – objasnio je Milan Sabljak, direktor HE Gojak, jedne od tri hidrocentrale u županiji, uz Lešće i Ozalj. Građevinski su radovi završeni, postavljena je i sva oprema, a u tijeku je ispitivanje i punjenje dijela sustava, odnosno turbina vodom iz Dobre.

– Brana je duga 180 metara, visoka 53, a uzvodno je napravljeno 25 km dugo jezero koje nećemo prazniti ili puniti, nego ga koristiti kao usporu. U branu su ugrađena dva cjevovoda koji propuštaju 60 kubika vode u sekundi – kaže Tomislav Tomić, voditelj projekta.

Projektom su zadovoljne i općine i Grad Ogulin, na čijem se području hidrocentrala nalazi, jer će od HE i stanovnici imati koristi.

– Zahvaljujući HEP-u sagradili smo vodovodnu mrežu za oko 500 mještana u naseljima od Grabrka do Dana, čime je trećina općine dobila prvi put pitku vodu. Osim toga, sufinancirali su uređenje i asfaltiranje osam kilometara nerazvrstanih cesta na području općine – kazao je Josip Korenić, načelnik Bosiljeva, koje je, kao i Općina Generalski Stol, u prostornom planu uz jezero planirala gradnju sportsko-rekreacijske zone.

Cijene zemljišta

– Cijena zemljišta uz jezero, koje ste nekada mogli kupiti za nekoliko kuna po četvornome metru, višestruko je porasla, pa sada kvadrat kupci plaćaju 20, pa čak i 50 eura – rekao je Josip Korenić.

Ivan Škrtić, načelnik Generalskog Stola, rekao je da je nekoliko sela i stotinjak obitelji uz gradilište dobilo pitku vodu, uređeni su i lokalni putevi, a porasla je i cijena zemljišta. HEP je u istim projektima pomogao i stanovnicima Ogulina.

Nije zanemariv ni prihod koji će dvije općine i Grad Ogulin dobivati zbog HE Lešće.

– Godišnje će općinski proračun biti bogatiji za oko 300.000 kuna, što nije zanemariv iznos – dodao je Josip Korenić.

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
06:12 15.04.2010.

Ako Karlovacka zupanija potrosi 400 milina kwh godisnje, onda proizvodnja 100 milion kwh godisnje nije nista !!!? Sta se 18 godina poslije rata cekalo ???? sad moramo skupi plin (naskuplji u regiji ) konzumirati !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije