Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE PRAVILNIKA

Od danas više nema plaćanja 5 kuna naknade mjesečno za radijsku frekvenciju

mob
Foto: Anto Magzan/Pixsell
01.09.2016.
u 09:13

Ukida se odredba koja određuje naknadu za krajnju radijsku postaju u pretplatničkom sustavu plaćanja usluge, u iznosu od 60,00 kuna godišnje

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je izmjene Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, koje se osim za korisnike određenih komunikacijskih sustava odnose i na cjelokupno građanstvo, odnosno privatne  i poslovne korisnike, priopćio je HAKOM.

Konkretno, ukida se odredba koja određuje naknadu za krajnju radijsku postaju u pretplatničkom sustavu plaćanja usluge, u iznosu od 60,00 kuna godišnje. Ovime će se korisnicima s mjesečnom pretplatom smanjiti financijsko mjesečno opterećenje za 5 kuna, a koje im je u ispisu mjesečnih računa bilo prikazano kao naknada za radijsku frekvenciju.

Kako bi se potaknula konkurentnost i povećala uporaba radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 3, 5, 10 i 26 GHz naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra za mreže točka-više točaka smanjena je na manje od polovice trenutačnog iznosa. Ovi radiofrekvencijski pojasevi se trenutačno ne koriste te je cilj ove mjere manjim cijenama privući potencijalne nove operatore ili druge korisnike, kako taj dio radiofrekvencijskog spektra ne bi stajao neiskorišten.

Dodatno, smanjena je i naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra za međunarodne usmjerene veze tipa točka-točka iz razloga što se navedene naknade naplaćuju i u Republici Hrvatskoj i u državi u kojoj se nalazi druga krajnja točka veze, čime se jedna veza do sada praktično dvostruko naplaćivala.

Spomenuta smanjenja naknada će pridonijeti financijskom rasterećenju građana, kao i većoj uporabi radiofrekvencijskog spektra, koji je ograničeno opće nacionalno dobro, navodi HAKOM.

>> HAKOM mjeri talijanske radijske i televizijske smetnje

Komentara 16

DU
Deleted user
10:06 01.09.2016.

Sada može i naknada Hrt-u biti puno niža...a čak je mogu i ukinuti ..

OB
ObrenM
16:50 01.09.2016.

Sada ce drasticno narasti zivotni standard, a tek kada se tomu pridodaju i 8 kuna povecanja za najmanje mirovine.Morati ce mo zaposliti ekonomistu, da nam pomoze savjetom kako potrositi silni novac.

DU
Deleted user
11:41 01.09.2016.

Znači li to da se i cijene bonova umanjuju za 5kn? Zbog te naknade su prije poskupili za toliko pa bi bio red da se i cijena bonova vrati na staro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije