Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
elektronički upis

Od 9. svibnja pred osmašima na webu izbor željene škole

'04.07.2011. Karlovac - U srednjim skolama pocele prijave za upise u 1. razred srednje skole. Ucenici i roditelji na prijavama u Gimnanziji. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
02.05.2013.
u 11:00

Minimalni bodovni prag za gimnazije je 56, za strukovne gimnazije 50, a za ostale četverogodišnje programe 44 boda.

Iako se osmaši na web-stranicu upisi.hr, putem koje će se ove godine prvi put upisati u srednju školu, prijavljuju od 15. travnja, obrazovne programe, odnosno škole u koje se žele upisati počet će birati u četvrtak 9. svibnja. Prilikom prijave željene škole, odnosno srednjoškolskog programa posebno trebaju voditi računa o kriterijima, odnosno bodovima za upis u školu koju žele. Minimalni bodovni prag za gimnazije je 56, za eksperimentalne strukovne gimnazije 50, a za ostale četverogodišnje programe 44 boda. Škole na područjima od posebne državne skrbi bodovni prag mogu umanjiti za četiri poena.

Najbolji sa 80 bodova

Ipak, u praksi će se u najrazvikanije hrvatske gimnazije upisat će se moći samo učenici koji imaju maksimalnih 80 bodova. Ove godine bodovat će im se prosjek svih zaključenih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u četiri posljednja razreda osnovnog obrazovanja, zaključene ocjene u sedmom i osmom razredu iz tri predmeta – matematike, hrvatskog i stranog jezika te ocjene iz još tri predmeta važna za nastavak obrazovanja. Za umjetničke, odnosno glazbene, likovne i plesne škole učenici će morati proći dodatnu provjeru znanja, vještina i sposobnosti.

Novi podaci svaki sat

Dodatne bodove mogu ostvariti za završenu glazbenu ili plesnu školu, učenje drugog stranog jezika, rezultate postignute na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te sportskim rezultatima. Prilikom prijave na upisi.hr osmaš može izabrati pet najpoželjnijih srednjih škola, odnosno deset programa. Na prvom mjestu treba biti program koji najviše žele, a kontinuirano trebaju pratiti svoju poziciju na listama u odnosu na druge učenike. Ogledne ljestvice poretka učenika obnavljat će se svakih sat vremena i stalno će se mijenjati, a učenici svoju listu prioriteta mogu mijenjati od prvog dana prijave, dakle od 9. svibnja pa do 26. lipnja kada se zaključavaju liste odabira. Potpisane prijavnice osmaši svojim razrednicima u osnovnim školama trebaju donijeti 3. srpnja, a dva dana zatim objavit će se konačne liste poretka. Sličan postupak proći će i svi oni koji se budu upisivali u drugom, jesenskom upisnom roku za koji će prijave početi 19. kolovoza, a konačne liste poretka objavit će se 29. kolovoza. Ovogodišnji elektronički upisi poštedjet će učenike i njihove roditelje skupljanja raznoraznih dokumenata, ali i onemogućiti neugodna iznenađenja jer će učenik u svakom trenutku znati ima li u željenoj školi šanse i, ako nema, svoju listu prioriteta prilagoditi ocjenama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije